Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λήμνο (photos + mp3)
achilladelis
Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λήμνο (photos + mp3)
01.07.2013 | 18:19

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λήμνο (photos + mp3)

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Η πρώτη συνεδρίαση του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λήμνο, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αν εξαιρέσει κανείς, τα φλέγοντα θέματα της επιτακτικής αντζέντας, που έχει ξεπροβάλλει τον τελευταίο καιρό για το νησί, η συζήτηση των οποίων ουσιαστικά επιβλήθηκε από την παρουσία του Δημάρχου της Λήμνου Αντώνη Χαντζηδιαμαντή και των φορέων του νησιού, που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, τα προγραμματισμένα θέματα εντός ημερησίας διάταξης, παρουσίαζαν μια προκλητική ένδεια τοπικής θεματολογίας.

Γεγονός, το οποίο ίσως να είχε περάσει και απαρατήρητο, αν δεν αποτελούσε μια παγιωμένη πρακτική τουΠεριφερειακού Συμβουλίου, για την οποία μάλιστα η πλειοψηφούσα παράταξη, δέχεται από πολλές πλευρές έντονη κριτική.

Αν και σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Περιφερειάρχης κ.Νάσος Γιακαλής, αποδέχθηκε ότι "ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να σχεδιάζει", εντούτοις τα πραγματικά γεγονότα αποδεικνύουν, ότι τα έργα που έχει ανάγκη το νησί, αλλά και η αναζήτηση αναπτυξιακού μοντέλου για τη Λήμνο, απουσιάζουν από τον μακροπρόθεσμο αλλά και τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό και προγραμματισμό της Περιφέρειας.
Βλέπετε, η περιφερειακή συνείδηση των υπηρετούντων το θεσμό, φτάνει προφανώς, μέχρι τα θαλάσσια σύνορα της Λήμνου...

Τα θέματα τώρα που συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης και που τέθηκαν από το Δήμο και τους φορείς του νησιού, είναι αυτά που αποτελούν ουσιαστικά το διεκδικητικό πλαίσιο της Οργανωτικής Επιτροπής των Φορέων της Λήμνου: Αυτόνομο Νοσοκομείο Λήμνου
Συγκοινωνίες
Δ.Ο.Υ
ΚΕ.Π.Α

Η συζήτηση βέβαια στην παρούσα φάση, λόγω και των δυσμενών εξελίξεων στο θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, σχεδόν μονοπολήθηκε απ αυτό.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν οι εξής:

  1. Να σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό, στην οποία να ζητείται άμεση συνάντηση με τους εκπροσώπους του νησιού. Αφού τεθεί στον κ. Σαμαρά, η πραγματική εικόνα στον τομέα των συγκοινωνιών, θα του ζητηθεί η παρέμβασή του.
  2. Αποφασίστηκε (αν και με κάποιες ενστάσεις από την πλευρά Μυτιληνιών Περιφερειακών Συμβούλων), η συνδρομή της Περιφέρειας, στον αγώνα με ένδικα μέσα που ξεκινάει ο Δήμος Λήμνου, με διττό στόχο: Αφενός το αρμόδιο Υπουργείο γιατί δεν φρόντισε να υποχρεώσει τη ΝΕΛ να εφαρμόσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και αφετέρου, εναντίον της ΝΕΛ για διαφυγόντα κέρδη.
  3. Και τέλος, θα ζητηθεί εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, η ανάκληση της Υπουργικής απόφασης, η οποία βασίστηκε στη θετική γνωμοδότηση του ΣΑΣ, που αφορά, την τριετή παράταση στο δρομολόγιο της "άγονης" γραμμής, του πλοίου Θεόφιλος, αφού πρακτικά η εταιρεία απέδειξε ότι το πλοίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη γραμμή για την οποία θα πληρωθεί από τους έλληνες πολίτες.

Να υπενθυμίσουμε ότι λόγω αυτής της αδυναμίας του πλοίου, η Λήμνος μπήκε στη δεύτερη βδομάδα, χωρίς σύνδεση με τη Β. Ελλάδα.

Προτάσεις μιας παλαιοκομματικής, ανέξοδης και αναποτελεσματικής λογικής και νοοτροπίας, όπως να κλείσουν οι υπηρεσίες για μια μέρα της Περιφέρειας και του Δήμου, ή να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Λήμνου, απερρίφθησαν ή τουλάχιστον δεν προκρίθηκαν (ευτυχώς), ως τέτοιες.

Σχόλιο του Fm 100: Ήταν η πρώτη φορά που παρακολουθούσαμε από κοντά συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου. Τα σχόλια, και οι κριτικές χαμηλόφωνα έπαιρναν και έδιναν, μέσα και έξω από την αίθουσα συνεδρίασης.

Στο δια ταύτα και εν ολίγοις. Λειτουργία συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου: Άλλη ποιότητα!

 

Στην εποχή της τεχνολογίας, scripta manent ακόμα και αν η ρήση αφορά τον καταγεγραμμένο ήχο. Οι έχοντες υπομονή μπορούν παρακάτω να ακούσουν ολόκληρη τη συζήτηση για τα ζητήματα της Λήμνου.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Βασιλειάδου

 

Φωτό: Παναγιώτης Σκαπέτης

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018