Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την «άτολμη» κινητοποίηση στη Λέσβο | ΠΒΑ: «Είναι μόνο η αρχή, θα κλιμακώσουμε»

pame boreio aigaio

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την «άτολμη» κινητοποίηση στη Λέσβο | ΠΒΑ: «Είναι μόνο η αρχή, θα κλιμακώσουμε»
12.12.2019 | 12:17

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την «άτολμη» κινητοποίηση στη Λέσβο | ΠΒΑ: «Είναι μόνο η αρχή, θα κλιμακώσουμε»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Με μόνη φωτεινή εξαίρεση το Δήμο Δυτικής Λέσβου, η χθεσινή κινητοποίηση στο Βόρειο Αιγαίο για το προσφυγικό περιορίσθηκε σε μια συνέντευξη τύπου στη Μυτιλήνη. Με ανοιχτά μαγαζιά και χωρίς συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, η... αθόρυβη «αντίδραση» που διοργάνωσε η Περιφέρεια συναντά κύμα αρνητικών σχολίων και κριτικής.

Στον αντίποδα, πλήθος κόσμου και πολλοί αυτοδιοικητικοί έδωσαν το παρών στην κινητοποίηση που οργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στην Καλλονή. Η εικόνα της γεμάτης πλατείας Καλλονής όπου τα μαγαζιά παρέμειναν ερμητικά κλειστά, δίπλα στην άδεια πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη με ανοιχτή αγορά, προκαλεί από χθες δυσφορία και εντείνει το κλίμα ανασφάλειας και αμφισβήτησης για τις προθέσεις των εκπροσώπων φορέων που έχουν αναλάβει τις τύχες των κατοίκων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης μαζί με τους Δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, υποστήριξε ότι αυτή ήταν η «πρώτη αντίδραση» και θ’ ακολουθήσει κλιμάκωση εφόσον δεν υπάρξει κάποια κυβερνητική αντίδραση τις επόμενες δυο ημέρες.

Με φόντο το βαρύ κλίμα που δημιουργεί το φιάσκο της κινητοποίησης, ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης με μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τόνισαν με έμφαση πολλές φορές ότι βάζουν σε προτεραιότητα την επιθυμία των πολιτών. Μάλιστα οι διαπιστώσεις που οι ίδιοι έκαναν για την αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης, για την Ευρώπη που μας γύρισε την πλάτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα που επίσης έχει αφήσει τα νησιά στην τύχη τους, για τους πάνω από 20.000 εγκλωβισμένους στη Λέσβο σε 5 δομές σήμερα στο νησί, για την «κατάσταση εκτός ελέγχου» στη Λέσβο… δεν φάνηκε ότι ήταν αρκετές για να προκαλέσουν δυναμική αντίδραση.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι η κλιμάκωση… «έρχεται» τονίζοντας μάλιστα ότι ακόμη και μέσα στις γιορτές θα οργανωθούν κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Θύμισε επίσης ότι από τις 30 Οκτωβρίου έχει ζητήσει με επιστολή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όμως, δεν έχει πάρει απάντηση.

«Αυτή είναι η αρχή. Θα δούμε αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα προχωρήσουμε», ανέφερε ο κ. Μουτζούρης. Ο Περιφερειάρχης μάλιστα σχολιάζοντας τη στάση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που ανέστειλε την απεργία και την κριτική για απουσία πλαισίου διαμαρτυρίας, είπε ότι τόσο ο κ. Παπαρίσβας όσο και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, ήταν παρόντες σε σύσκεψη που οργανώθηκε για την κινητοποίηση και είχαν συμφωνήσει με τη συγκεκριμένη μορφή της.

«Είμαστε μόνοι μας. Δυστυχώς είμαστε μόνοι από τις Ευρωπαϊκές χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους και τώρα είμαστε μόνοι και από την υπόλοιπη Ελλάδα, που αντιδρά στη φιλοξενία μεταναστών από τα νησιά.

Ως Δήμος σηκώσαμε τη σημαία ψηλά και ακούμε τους πολίτες της Μυτιλήνης. Σεβόμαστε απόλυτα τη βούληση των συμπολιτών μας. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας. Κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου και θα σταθώ δίπλα τους σεβόμενος τις αποφάσεις των κοινοτήτων και του Δημοτικού συμβουλίου», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.

Βέρρος: «Εμείς αυτό που λέμε το εννοούμε»

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, από την άλλη μεριά, παίρνοντας πρώτος το λόγο - καθώς αναχώρησε για την Καλλονή προκειμένου να παραβρεθεί στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε εκεί - αφού ευχαρίστησε δημόσια τους καταστηματάρχες της Καλλονής για την καθολική συμμετοχή στην κινητοποίηση, τόνισε ότι η θέση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπως εκφράσθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο, είναι «ξεκάθαρη και κρυστάλλινη».

Με σαφείς αιχμές προς «προφανείς» αποδέκτες, μάλιστα πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που λέμε το εννοούμε. Φέραμε μάλιστα στο Δημοτικό συμβούλιο το κλείσιμο της μικρής δομής στη Σκάλα Συκαμιάς, πήραμε ομόφωνη απόφαση και πριν το τέλος του μήνα η δομή αυτή δεν θα υπάρχει. Για μας η δημιουργία νέας δομής είναι κόκκινο πανί», ανέφερε ο κ. Βέρρος.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παλινωδίες, τακτικισμούς και κρυφτούλι με την τοπική κοινωνία και με λήψη αποφάσεων ερήμην τους».

Γέμισε η πλατεία Καλλονής

Δυναμικό «όχι» στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής στη Λέσβο είπαν στην πλατεία Καλλονής πολίτες και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, που έδωσαν δυναμικό παρόν σε συγκέντρωση που έγινε χθες στις 11 το πρωί.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Παναγιώτης Χριστόφας, Μαρία Νικολάρα, άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και της εκκλησίας. Το παρών έδωσαν επίσης οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Στρατής Κυρατζής και Νίκος Καρασάββας, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή κοινοταρχών και εκπροσώπων φορέων από Μόλυβο, Πέτρα, Μανταμάδο, Παράκοιλα.

Ευθείες βολές Αρ. Ελευθερίου

Σε υψηλούς τόνους και με ευθείες βολές κατά του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, και του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, κινήθηκε στην ομιλία του, που άνοιξε την συγκέντρωση, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Άρης Ελευθερίου.

Ο κ. Ελευθερίου μίλησε για αδυναμία των τοπικών αρχόντων ν’ αντιδράσουν μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί και πρόσθεσε: «Στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο πολλοί καβάλησαν με κορώνες το κύμα του μεταναστευτικού και εκτινάχθηκαν σε καίρια πόστα στο Δήμο, την Περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση.

Σήμερα δείχνουν να ψελλίζουν και να τρέχουν πίσω από ειλημμένες αποφάσεις. Το πρόβλημα δεν λύνεται με βόλτες στα πρωινάδικα των καναλιών, ούτε με συνεντεύξεις κατευνασμού στους δημοσιογράφους. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χιωτέλλη κατά «Συντονιστικού»

Δριμεία κριτική κατά των εκπροσώπων φορέων για την μη συμμετοχή τους στη χθεσινή κινητοποίηση για το προσφυγικό, εξαπέλυσε σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Με Πυξίδα τον Πολίτη», με επικεφαλής την Εριφύλη Χιωτέλλη. «…Και ξαφνικά οι επί τέσσερα χρόνια μεγάλοι αγωνιστές, υπερασπιστές αυτού του τόπου, που «διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους», που ξεσήκωναν τον κόσμο, που νοιάζονταν για την απώλεια του τουρισμού και του εισοδήματος των σχετιζόμενων με αυτόν κοινωνικών ομάδων, όταν οι πρόσφυγες ήταν 4.000-6.000, τώρα σιωπούν!», αναφέρει χαρακτηριστικά καταλογίζοντας στον Εμπορικό, Ιατρικό Φαρμακευτικό Σύλλογο και στο Επιμελητήριο ότι με τη χλιαρή έως μηδενική αντίδρασή τους σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, προστατεύουν τα κομματικά τους αφεντικά ενάντια στα συμφέροντα του τόπου.

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018