Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για Υγεία - Νοσοκομείο και Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ

the roots web banners 06

Λήμνος: Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για Υγεία - Νοσοκομείο και Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ
18.07.2020 | 14:48

Λήμνος: Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για Υγεία - Νοσοκομείο και Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Λήμνου:

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15 Ιουλίου 2020 και στα θέματα της υγείας και του Νοσοκομείου Λήμνου, διατυπώσαμε τις παρακάτω θέσεις:

Τα προβλήματα της χρόνιας υποστελέχωσης του νοσοκομείου με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, δεν αφορούν μόνο τη Λήμνο αλλά όλα τα νοσοκομεία της χώρας, (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό), και οφείλονται στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας με μεταφορά τομέων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, με τη λεγόμενη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με τη λειτουργία των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια, στη λογική κόστους-οφέλους, που αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως πελάτες.

Αυτές οι πολιτικές πρέπει να αναδεικνύονται και να στηλιτεύονται ως η κύρια αιτία των προβλημάτων και στο νοσοκομείο Λήμνου σε οποιαδήποτε δράση, κινητοποίηση για τα ζητήματα της υγείας του λαού.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, καταθέτουμε το πλαίσιο αιτημάτων που αναδείχθηκε από τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις των σωματείων εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα της Λήμνου, που είναι:

  • Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με όλο το μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που προβλέπει ο ισχύων οργανισμός του νοσοκομείου και που αποδεικνύεται ελλιπής.
  • Άμεσες ενέργειες για νέο οργανισμό του νοσοκομείου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων ΟΑΕΔ και άλλων προγραμμάτων, εργαζομένων στο νοσοκομείο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στο νοσοκομείο.
  • Ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Κάλυψη του ΕΚΑΒ με επαρκή πτητικά μέσα για την έγκαιρη πραγματοποίηση των αναγκαίων αεροδιακομιδών
  • Κάλυψη του νοσοκομείου με όλο τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων προς το νοσοκομείο στα επίπεδα τουλάχιστον του 2009.
  • Άμεσος διορισμός 2 μόνιμων γιατρών για τοπικό ιατρείο του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στη Μύρινα.
  • Για το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού, πλήρη κάλυψη του νοσοκομείου με μοριακό αναλυτή και θάλαμο αρνητικής πίεσης με όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα ανταλλακτικά εξαρτήματα και με το απαραίτητο προσωπικό.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε, φάνηκε η στήριξη στην ουσία των κυβερνητικών πολιτικών της υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν υγείας, από όλες τις άλλες παρατάξεις, στο όνομα του "να μη ζητάμε πολλά", να «ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και να καταλήξουμε σε ένα δύο", κ.λ.π.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ξεκαθαρίσαμε ότι θα συμμετέχουμε στη δια παραταξιακή επιτροπή που πρότεινε ο Δήμαρχος, αλλά δε θα κάνουμε βήμα πίσω, καμμιά έκπτωση στο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν καταλήξει τα σωματεία των εργαζομένων μέσα από μια σειρά ψηφίσματα στις επανειλημμένες κινητοποιήσεις που έκαναν στο νοσοκομείο της Λήμνου.

Ειδικά για τη λειτουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ η αναγκαιότητα των οποίων αποδείχθηκε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και αναδεικνύεται μέσα από τις σχετικές εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Πανελλήνιου Συλλόγου των Εντατικολόγων (στη σημερινή εποχή απαιτούνται το 10% των κρεβατιών του κάθε νοσοκομείου, να είναι κρεβάτια ΜΕΘ), διασαφηνίσαμε ότι δεν θα είμαστε ηθικά συνυπεύθυνοι με την κυβέρνηση, αν έστω και ένας συνδημότης μας χάσει τη ζωή του πάνω στο νησί, γιατί δεν υπήρχε ΜΕΘ και γιατί το πτητικό μέσο του ΕΚΑΒ δεν ήρθε ή άργησε να έρθει για την αεροδιακομιδή.

Επίσης ξεκαθαρίσαμε ότι τα τεράστια προβλήματα με το ζήτημα της δημόσιας και δωρεάν υγείας και το νοσοκομείο του νησιού θα λυθούν μόνο με συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με το ξεσηκωμό όλου του Λημνιακού Λαού για την ανατροπή των πολιτικών που τα δημιουργούν.

Για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καταψηφίσαμε το θέμα για τη σκοπιμότητα σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ, για τους παρακάτω λόγους:

Αυτός ο Οργανισμός ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, εκπορεύεται από την πολιτική της σταδιακής ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και λειτουργιών των Δήμων, πολιτική που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ με ενίσχυση της σχετικής νομοθεσίας.

Πατάει πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα "του χαμηλού ποσοστού απορρόφησης των διατιθεμένων ευρωπαϊκών ή εθνικών πόρων", που, "εντοπίζεται στην υποστελέχωση ή ακόμη και ολική ανυπαρξία, σε κάποιες περιπτώσεις, τεχνικού προσωπικού στους Ο.Τ.Α. με αποτέλεσμα την αδυναμία και τη μη έγκαιρη ωρίμανση έργων υποδομής", για να δώσει δήθεν λύσεις, τη στιγμή που τόσο οι κρατικές επιχορηγήσεις, όσο και το τεχνικό και λοιπό μόνιμο προσωπικό στους Δήμους έχουν μειωθεί δραματικά.

Η Δημοτική Αρχή λοιπόν, αντί να προσπαθεί να πείσει για τη δήθεν αναγκαιότητα τέτοιων οργανισμών παίζοντας το ρόλο του διαχειριστή της κυβερνητικής πολιτικής, να διεκδικήσει αγωνιστικά (και όχι στα χαρτιά), γενναία κρατική χρηματοδότηση για το Δήμο μας και διορισμό του απαραίτητου μόνιμου τεχνικού και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα και με τον Οργανισμό του Δήμου».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το