Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ανεμόεσσα: «Χριστοδουλίδειο Μέγαρο. Αποκατάσταση ή κατάρρευση;»,

banner roots

Ανεμόεσσα: «Χριστοδουλίδειο Μέγαρο. Αποκατάσταση ή κατάρρευση;»,
22.07.2020 | 12:22

Ανεμόεσσα: «Χριστοδουλίδειο Μέγαρο. Αποκατάσταση ή κατάρρευση;»,

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Επιστολή με θέμα: «Χριστοδουλίδειο Μέγαρο – Ρωμέϊκος Γυαλός – Μύρινα Λήμνου Αποκατάσταση ή κατάρρευση;», απέστειλε ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα».

Η επιστολή είχε ως αποδέκτες τους: Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεο - Διοικητικό Συμβούλιο του Χριστοδουλίδειου Ιδρύματος, - Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη - Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κυρία Αδάμ - Βελένη Πολυξένη - Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, κυρία Παπαγεωργίου Ιουλία - Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, κύριο Παύλο Τριανταφυλλίδη, - Περιφερειάρχη, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κύριο Κώστα Μουτζούρη - Έπαρχο Λήμνου, κύριο Άγγελο Βλάττα -Λαμπρινό - Δήμαρχο Λήμνου, κύριο Δημήτριο Μαρινάκη - Πρυτάνισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου, κυρία Χρυσή Βιτσιλάκη - Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, κύριο Χρήστο Μαλακό

Η επιστολή αναφέρει:

Από τον Οκτώβριο του 2015 ο Όμιλος Ανεμόεσσα, μέσω επιστολών προς όλους τους αρμόδιους φορείς, δελτίων τύπου, συζητήσεων, συσκέψεων και προτάσεων - εκφράζοντας την ανησυχία και της τοπικής κοινωνίας - τονίζει και προσπαθεί να αναδείξει το θέμα της ακραίας πλέον εγκατάλειψης και υποβάθμισης του διατηρητέου Χριστοδουλίδειου Μεγάρου, στο Ρωμέϊκο Γυαλό της Μύρινας Λήμνου.

Αξίζει ίσως να υπενθυμίσουμε ότι το Χριστοδουλίδειο Μέγαρο, διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο των αρχών του 20 αιώνα, αποτελεί εκ της θέσης, του μεγέθους, της αρχιτεκτονικής ποιότητας και της ιστορίας του, το σημαντικότερο κτηριακό σύνολο του νησιού. 

Έχοντας όμως στεγάσει το Γυμνάσιο, τη Στρατιωτική Διοίκηση και στη συνέχεια αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει υποστεί σοβαρότατες επεμβάσεις και φθορές, που επιδεινώθηκαν και από τους πρόσφατους σεισμούς του 2014, ώστε σήμερα να βρίσκεται σε απόλυτη εγκατάλειψη.

Το όραμα και οι προσπάθειες του Ομίλου Ανεμόεσσα για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου στο σημαντικότατο αυτό διατηρητέο, είναι γνωστές. Ο σκοπός διπλός, να αναδειχθούν με τον καλύτερο τρόπο τόσο το ίδιο το κτήριο όσο και η αρχαιολογική σημασία της Λήμνου στον Αιγιακό πολιτισμό, συμβάλλοντας στη διεθνή προβολή του νησιού.

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η Λήμνος αποτελεί – τουλάχιστον και μετά τις σχετικά πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις – τον πρωϊμότερο τόπο κατοίκησης στο Αιγαίο, ίσως και σε όλη τη Βαλκανική, ενώ η ανάπτυξη της στα προϊστορικά χρόνια, σημάδεψε την πολιτισμική πορεία του αιγιακού κόσμου. Η αρχαιολογική σημασία όμως της νήσου εκτείνεται διαχρονικά, συνδεδεμένη με τη γεωγραφική της θέση και τη γεωμορφολογία της.

Ποιος θα ήταν άραγε καλύτερος χώρος από το Χριστοδουλίδειο Μέγαρο για να αναδειχθούν η διαχρονική ιστορία του νησιού, οι σημαντικότατες ανασκαφικές πρωτοβουλίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Ηφαιστία, το ανασκαφικό έργο στο Κουκονήσι, ή οι παλαιολιθικές εγκαταστάσεις στον Ούριακο, αλλά και να στεγαστούν στο τόπο τους θησαυροί που μέχρι στιγμής μένουν αποθηκευμένοι ή και κλεισμένοι σε απρόσιτες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου; Το σημερινό μικρό Μουσείο Λήμνου ασφαλώς δεν επαρκεί, στραγγαλίζει την προοπτική η Λήμνος να λειτουργήσει ως ο σημαντικός αρχαιολογικός σταθμός για τη μελέτη και κατανόηση της ανθρώπινης ιστορίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι μέχρι σήμερα σχετικές επιστολές της Ανεμόεσσας είχαν ως αποδέκτες, πέραν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Χριστοδουλίδειου Ιδρύματος και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και όλες τις αναφερόμενες στο τέλος Υπηρεσίες και τους επικεφαλής των ΟΤΑ.

Πλην της θετικής ανταπόκρισης του Προϊσταμένου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου, κ. Παύλου Τριανταφυλλίδη και της τότε Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κυρίας Χρ. Καλογήρου, που όμως δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες ενέργειες και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της εκάστοτε Διαχειριστικής επιτροπής, κατά τα λοιπά:

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω !

Επανερχόμαστε σήμερα στο θέμα αυτό που απασχολεί σοβαρότατα , όχι μόνον τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λήμνου, αλλά και τους κατοίκους του νησιού, καθώς βλέπουμε το εμβληματικό αυτό κτήριο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μας, ενώ οι αρμόδιοι φορείς, άμεσα ή έμμεσα αποποιούνται των ευθυνών τους και δεν ενεργούν ως θα όφειλαν, ούτε καν τοποθετούνται σε ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση πριν είναι πολύ αργά. Αναρωτιόμαστε πως βάλτωσε έτσι το θέμα αυτό, που οφείλεται η επιδεικνυόμενη αδιαφορία και αμέλεια;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συντηρήσει το κτίριο και δυστυχώς, παρά τους σχετικούς όρους υπό τους οποίους του παραχωρήθηκε η χρήση του, δίνει την εικόνα ότι δεσμεύει αναίτια το κτήριο και δυσχεραίνει την εύρεση λύσεων, που θα επέτρεπαν τη κυριολεκτική διάσωση και ανάδειξή του.

Ασφαλώς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν διαθέτει συναισθηματικούς δεσμούς με το κτήριο, δεν το «βαραίνει» η διαφαινόμενη πιθανότητα απώλειάς του. Για μας όμως, τους Λημνιούς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και απόλυτα συνδεδεμένο με την ι σ τ ο ρ ί α μας, με τις μνήμες οι οποίες το συνοδεύουν ή το στοιχειώνουν και οι οποίες βαρύνουν όλους μας. Για κάποιους ήταν το αγαπημένο τους Γυμνάσιο, για όλους όμως αποτελεί πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο, κάτω από το Ενετικό Κάστρο.

Με όλο το σεβασμό προς το εκπαιδευτικό μας Ίδρυμα, καθώς και στην Σύγκλητο του, το οποίο η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει από την αρχή, ζητούμε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προβεί στην άμεση αποδέσμευση του κτηρίου, καθώς η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο και δεν επιτρέπει άλλη ολιγωρία.

Το κτήριο βρίσκεται υπό κατάρρευση, το κόστος αποκατάστασης του διογκώνεται, ενώ το μοιραίο μπορεί να προκληθεί με αφορμή έναν νεότερο σεισμό, ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και από τον ίδιο τον χρόνο καθώς το κέλυφος είναι σε κάποια σημεία εντελώς απροστάτευτο και η στέγη σε λίγο θα πέσει.

Το ερώτημα είναι ένα και απλό:

Ποιος θα ευθύνεται αλήθεια αν το κτίριο - κόσμημα στην καρδιά του Ρωμέικου Γιαλού - καταρρεύσει?

Μάλλον όλοι μας, και εμείς που προσπαθούμε τόσα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα και αυτοί που αδιαφορούν. Το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο.

Επιβάλλεται λοιπόν συνεννόηση και συστράτευση όλων των αρμοδίων φορέων, με πρωτοβουλία κατ’ εξοχήν του Ιδρύματος και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία βήματα, καθώς ένα τέτοιο έργο πολιτισμού και εκπαίδευσης έχει πολλαπλές αναγνώσεις, ενώ θα συμβάλει σημαντικά και στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ως Όμιλος θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προώθηση και ολοκλήρωση αυτού του ο ρ ά μ α τ ο ς που θα συνενώσει πολιτεία και κοινωνία σε ένα ευγενές, εμβληματικό έργο.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το