Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μητροπολίτης Λήμνου: Στην Καλαμπάκα για τον εορτασμό του πολιούχου της Αγίου Βησσαρίωνα (photos)

banner roots

Φωτογραφίες: Αναστάσιος Βόπης/OrthodoxiaInFoto, meteora.gr Φωτογραφίες: Αναστάσιος Βόπης/OrthodoxiaInFoto, meteora.gr
15.09.2020 | 18:53

Μητροπολίτης Λήμνου: Στην Καλαμπάκα για τον εορτασμό του πολιούχου της Αγίου Βησσαρίωνα (photos)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

“Μπορούμε και εμείς να πετύχουμε την πνευματική ύψωση του δικού μας Σταυρού”, τόνισε το πρωί της Κυριακής (13/9) ο μητροπολίτης Σταγών Θεόκλητος από την ιερά μονή Μεγάλου Μετεώρου, όπου συλλειτούργησε με τον μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμπάκα για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Βησσαρίωνος και πρόσθεσε πως “αυτό όμως προϋποθέτει να σταυρώσουμε πρώτα τα πάθη μας αποβάλλοντας από μέσα μας όλες τις αμαρτωλές επιθυμίες και τους αμαρτωλούς λογισμούς”.

Ο μητροπολίτης Σταγών, παίρνοντας αφορμή από τη μεγάλη δεσποτική εορτή της χριστιανοσύνης, σημείωσε πως “ο Σταυρός είναι το σύμβολο της θυσίας του Κυρίου, το σύμβολο της αγάπης του Θεού και το σύμβολο της δικής μας σωτηρίας” και συμπλήρωσε πως “είναι το όργανο εκείνο μέσα από το οποίο ο Χριστός λύτρωσε τον κόσμο από την αμαρτία και το θάνατο για αυτό πάντοτε πρέπει να τον τιμούμε και να τον προσκυνούμε”.

Προσπαθώντας να περιγράψει τα οφέλη που λαμβάνουμε από τον Τίμιο Σταυρό, ο κ. Θεόκλητος, επεσήμανε πως “κάνοντας το σημείο του Σταυρού παίρνουμε δύναμη και αντιμετωπίζουμε τη ζωή με αισιοδοξία. Σχηματίζεται γύρω μας μια προστατευτική ασπίδα η οποία είναι ανίκητη από κάθε εχθρό”, ενώ παράλληλα θέλοντας να δώσει ένα βαθύτερο νόημα, ο Σεβασμιώτατος, τόνισε πως “ομολογούμε oτι οι σκέψεις, οι επιθυμίες και οι πράξεις μας ανήκουν στον Θεό και βρίσκονται κάτω από την ευλογία του”.

Κλείνοντας, ο μητροπολίτης Σταγών, ξεκαθάρισε πως η χάρη του Σταυρού δεν λειτουργεί ούτε αυτόματα ούτε μαγικά, για αυτό όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “επιβάλλεται από μέρους μας θυσία, προσευχή, νηστεία, εγκράτεια και υλική φιλανθρωπία”.

Από τη μεριά του ο  ηγούμενος της μονής και πρωτοσύγκελος της μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης, ευχαρίστησε θερμά τους δυο ιεράρχες που με την αρχιερατική τους παρουσία λάμπρυναν την κυριακάτικη θεία λειτουργία στα άγια Μετέωρα.

Φωτορεπορτάζ: Αναστάσιος Βόπης

Με την υποδοχή της τιμίας κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής, οι τριήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Καλαμπάκα για τον πολιούχο της. Κλήρος και λαός με επικεφαλής τον μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο και τον επιχώριο μητροπολίτη Σταγών κ. Θεόκλητο, υποδέχτηκαν στα προπύλαια του ιερού μητροπολιτικού ναού του αγίου Βησσαρίωνος, το ιερό λείψανο που φυλάσσεται στην ιερά μονή Δουσίκου και το οποίο μετέφερε ο αδερφός της μονής αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Γιαννούλης.

Στη συνέχεια αφού εψάλη δέηση μπροστά από την τιμία κάρα, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, χοροστατούντος του κ. Ιεροθέου. Στο σύντομο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Λήμνου, αναφέρθηκε στη συγκυρία της ημέρας δηλαδή της προσέλευσης της τιμίας κάρας του αγίου Βησσαρίωνος και της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “και ο άγιος Βησσαρίωνας αυτό το Σταυρό πήρε στους ώμους του ως αρχιερεύς και ηγιάσθει, γνωρίζοντας έτσι και ο ίδιος την Ανάσταση, δηλαδή την αιωνιότητά του”.

Ο κ. Θεόκλητος με τη σειρά του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Ιερόθεο για την παρουσία του, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τον μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο και τον καθηγούμενο της μονής Δουσίκου αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Πούτο, για την άδεια και ευλογία που έδωσαν, ώστε να μεταφερθεί η κάρα του αγίου στην Καλαμπάκα. Να αναφερθεί ότι στις ιερές ακολουθίες που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα το απόγευμα στον μητροπολιτικό ναό της Καλαμπάκας, θα παρευρεθούν ακόμη οι μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος.

Φωτορεπορτάζ: Αναστάσιος Βόπης/OrthodoxiaInFoto

Σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Πολιούχου και προστάτη της Καλαμπάκας Αγίου Βησσαρίωνος το πρωί τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Συμεών, Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, Λήμνου κ. Ιεροθέου και του επιχωρίου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου. 

Στον Θείο Λόγο ο  Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αναφέρθηκε στον Άγιο Βησσαρίωνα ο οποίος, όπως είπε, έφτιαχνε γέφυρες όχι μόνο σε ποτάμια αλλά και μεταξύ ανθρώπων.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκητος ευχαρίστησε το πλήρωμα της Μητροπόλεως για την αθρόα συμμετοχή στον σημερινό εορτασμό, τις τοπικές Αρχές και τους Αρχιερείς που δέχθηκαν την πρόσκλησή του συμμετείχαν στον πανηγυρικό εσπερινό και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Φωτογραφίες: tameteora.gr

 

Πηγή: orthodoxiainfoto.gr, arxon.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το