Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στη Λήμνο ξανά η Ταμίλα Κουλίβια στα ίχνη του "Αθήνα καλεί Μόσχα"

banner roots

Στη Λήμνο ξανά η Ταμίλα Κουλίβια στα ίχνη του "Αθήνα καλεί Μόσχα"
11.04.2021 | 11:48

Στη Λήμνο ξανά η Ταμίλα Κουλίβια στα ίχνη του "Αθήνα καλεί Μόσχα"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Στη Λήμνο βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής, για άλλη μια φορά η γνωστή ηθοποιός Ταμίλα Κουλίεβα.

Θυμίζουμε ότι ακριβώς πριν 4 χρόνια, τον Απρίλιο του 2017, η κ. Κουλίεβα είχε επισκεφτεί ξανά τη Λήμνο στο πλαίσιο γυρισμάτων της εκπομπής «Αθήνα καλεί Μόσχα» που προβλήθηκε από την ΕΡΤ1 και το 11ο επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στο νησί μας, καθώς είχε γίνει «καταφύγιο του λευκού στρατού».

Τότε η κ. Κουλίεβα, ψηλάφισε τα ίχνη της ξεχασμένης ιστορίας της Λήμνου και των ελληνορωσικών σχέσεων τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, τη διετία 1920-21 περισσότεροι από 30 χιλιάδες Ρώσοι στρατιωτικοί και πολίτες, αξιωματικοί, κοζάκοι, τα μέλη των οικογενειών τους ή απλοί πρόσφυγες θα αναζητήσουν ηττημένοι από τους Μπολσεβίκους καταφύγιο στο νησί της Λήμνου.

Οι πιο πολλοί κατέφυγαν εκεί μετά την ήττα των τσαρικών στρατηγών των Λευκών Ρώσων Ντενίκιν και Βράνγκελ, τα στρατεύματα των οποίων υποχώρησαν προς την Κριμαία και από κει με τη βοήθεια πλοίων της Αντάντ μοιράστηκαν σε διάφορα σημεία της Μεσογείου.

Οι Ρώσοι πρόσφυγες οργάνωσαν τη ζωή τους όπως καλύτερα μπορούσαν στην άγνωστη, αλλά φιλόξενη ελληνική γη. Κάποιοι πίστευαν κιόλας ότι σύντομα θα επιστρέψουν στη χαμένη για πάντα αυτοκρατορική Ρωσία. Εκατοντάδες από αυτούς άφησαν τη ζωή τους στη Λήμνο χτυπημένοι από τις επιδημίες τύφου, την εξάντληση, αλλά και την απογοήτευση. Ανάμεσά τους 82 παιδιά.

Οι απόγονοί τους, μοιρασμένοι στα πέρατα του κόσμου, πρωταγωνιστούν σήμερα στη διάσωση και συντήρηση των ρωσικών τάφων στη Λήμνο και ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να τιμήσουν τη μνήμη των νεκρών, συναντώντας πλήρη κατανόηση και υποστήριξη από τις τοπικές Αρχές του νησιού.

Αυτή τη φορά η γνωστή ηθοποιός, συνοδεύεται από μια Ρωσίδα σεναριογράφο η οποία θέλησε να επισκεφτεί τον τόπο μας, για να έχει προσωπική εμπειρία από τα μέρη που διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα.

Η παραμονή τους στη Λήμνο θα είναι σύντομη, καθώς αναμένεται να μείνουν δύο ημέρες.

Καλή διαμονή ευχόμαστε! 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το