Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο Λημνιός Νίκος Αχιλλιάς μέλος του πληρώματος στο νέο περιπολικό σκάφος που παρέλαβε η χώρα μας

banner roots

Ο Λημνιός Νίκος Αχιλλιάς μέλος του πληρώματος στο νέο περιπολικό σκάφος που παρέλαβε η χώρα μας
18.04.2021 | 11:52

Ο Λημνιός Νίκος Αχιλλιάς μέλος του πληρώματος στο νέο περιπολικό σκάφος που παρέλαβε η χώρα μας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ο Νίκος Αχιλλιάς, ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος με καταγωγή από το χωριό Σκανδάλη της Λήμνου, είναι μέλος του πληρώματος του νεότευκτου περιπολικού σκάφους ΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης».

Την πληροφορία αυτή μοιράστηκε με την σχετική φωτογραφία η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου επισημαίνοντας:

«Με χαρά συνάντησα τον Νίκο στην τελετή της ονοματοδοσίας του σκάφους που έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καλές θάλασσες Νίκο, σε σένα και σε όλα τα μέλη του πληρώματος, που μέρα- νύχτα επιχειρείτε στα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας».

Για μεγάλη ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας του Λιμενικού Σώματος, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή ένταξης των δύο νεότευκτων Παράκτιων Περιπολικών Σκαφών 900 και 910.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είναι τα πιο κατάλληλα σκάφη για τις πιο κατάλληλες αποστολές στα θαλάσσια σύνορά μας».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός τα νέα σκάφη εκπέμπουν μήνυμα προβολής ισχύος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και παράλληλα μήνυμα βοήθειας σε όποιον κινδυνεύει. 

Απευθυνόμενος στη γειτονική χώρα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η τουρκία έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό και να σταματήσει να παράγει παράνομες διελεύσεις στα σύνορά μας».

Τα συγκεκριμένα σκάφη, ΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» και το ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας» ναυπηγήθηκαν στην Ιταλία στα ναυπηγεία της Cantiere Navale Vittoria, έχουν ολικό μήκος 36,3 μέτρα και ξεπερνούν σε ταχύτητα τους 35 κόμβους. Παράλληλα διαθέτουν αυτονομία κίνησης που υπερβαίνει τα 1.000 μίλια.

Το 3ο περιπολικό πλοίο αναμένεται να παραδοθεί τέλος Μαΐου και το 4ο τέλος Νοεμβρίου.

Τεχνικά στοιχεία

Τα ΠΠΛΣ 900 και ΠΠΛΣ 910 του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι Ταχύπλοα Παράκτια Περιπολικά Πλοία τύπου P355 και πρόκειται για τα δύο εκ των τεσσάρων που αναμένεται να παραλάβει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έως το τέλος του 2021. Τα ΠΠΛΣ 900 και 910 είναι σκάφη κατηγορίας ΑΙ και πρόκειται να ενταχθούν άμεσα στον στόλο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ώστε να συνδράμουν τα μέγιστα στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την 22.01.2019 ανάμεσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και στην εταιρεία «CANTIERE NAVALE VITTORIA S.P.A.» η οποία εδρεύει στην Ιταλία. Η συνολική αξία και των τεσσάρων σκαφών ανέρχεται στα 55.560.000 Ευρώ. Η χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ειδικής Δράσης Εξοπλισμού FRONTEX του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας Συμμετοχής 90% και Εθνικής Συμμετοχής: 10%.

Τα σκάφη έχουν ναυπηγηθεί στην Ιταλία με προδιαγραφές που εκπονήθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έτσι ώστε να καλύπτουν στο ακέραιο τις επιχειρησιακές ανάγκες του Φορέα.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σκαφών είναι τα ακόλουθα:

  • Ολικό Μήκος:36,30 μέτρα.
  • Ολικό Πλάτος: 7,45 μέτρα.
  • Μέγιστη Ταχύτητα: Άνω των 35 κόμβων.
  • Υπηρεσιακή Ταχύτητα: Άνω των 32 κόμβων.
  • Μέγιστη ακτίνα ενέργειας με την οικονομική ταχύτητα: άνω των 1000 Ν.Μ.
  • Επιχειρησιακή Ικανότητα (Sea State) με κατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas.
  • Αριθμός Επιβαινόντων: 32 άτομα (12 μέλη πλήρωμα + 20 επιβάτες/διασωθέντες).
  • Μέσο πρόωσης: Δύο σύγχρονοι ναυτικοί κινητήρες.
  • Καύσιμο: Diesel ναυτικού τύπου.

Τα σκάφη διαθέτουν σύγχρονο μηχανολογικό και ναυτιλιακό εξοπλισμό, σύγχρονα μέσα επιτήρησης και αστυνόμευσης του θαλασσίου πεδίου, καθώς επίσης και Τ/Χ παρακολούθημα (Tender) μήκους: 7,5μ και ταχύτητας άνω των 40 κόμβων.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel