Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Κουφέλος vs Σπιλάνης: "Στα χαρακώματα" για τις εκθέσεις και τη διαχείριση δημόσιου χρήματος
Κουφέλος vs Σπιλάνης: "Στα χαρακώματα" για τις εκθέσεις και τη διαχείριση δημόσιου χρήματος
19.11.2021 | 09:28

Κουφέλος vs Σπιλάνης: "Στα χαρακώματα" για τις εκθέσεις και τη διαχείριση δημόσιου χρήματος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Με αιχμηρό λόγο επέλεξε να απαντήσει στην επιστολή του επικεφαλής της παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών κ. Σπιλάνη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα Πανάγος Κουφέλος με έγγραφο προς τον Πρόεδρο Συμπαράταξης Πολιτών κ. Ιωάννη Σπιλάνη απαντάει στην από 8 Νοεμβρίου επιστολή του που αφορά στη διοργάνωση των εκθέσεων και στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος τονίζοντας τη νομιμότητά των διαδικασιών που πρέπει να τηρούνται καθώς η Περιφερειακή Αρχή λογοδοτεί στην κοινή γνώμη και με απόλυτη διαφάνεια αξιοποιεί στο έπακρο την εμπιστοσύνη των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την οποία εκχώρησαν στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη με τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Ο κ. Σπιλάνης κατ’ εξακολούθηση εξυπηρετώντας μικροπολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες δε διστάζει να κατηγορεί την Περιφερειακή Αρχή μη έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν προς όφελος των νησιωτών των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Έχουμε πολλάκις αναφέρει και η μέχρι τώρα πορεία της Περιφερειακής Αρχής έχει αποδείξει ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις και συνεργασίες προκειμένου για την ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο και τη διασφάλιση των συμφερόντων των νησιωτών.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου Πανάγος Κουφέλος ανέφερε σχετικά «Συνεχίζουμε με όραμα, με πρόγραμμα και με ορατούς στόχους για την Περιφέρεια μας, ένα όραμα που βασίζεται η συνεργασία στον εποικοδομητικό διάλογο, στην ανταλλαγή απόψεων και εν τέλει στην ευμάρεια, ευημερία και στην προοπτική του Βορείου Αιγαίου. Τέτοιες τακτικές όπως αυτή που χρησιμοποιεί ο κ. Σπιλάνης είναι σαφές ότι διαχρονικά οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη μακριά από τη λογική της αδράνειας και την κεκαλυμμένη απουσία προτάσεων, με σπίλωση, λασπολογία και συκοφαντία λύνει προβλήματα, βρίσκει λύσεις και πασχίζει για την ανάπτυξη των νησιών μας».

Δείτε εδώ αυτούσια την επιστολή που απεστάλη στον Πρόεδρο της Συμπαράταξης Πολιτών και παράλληλα κοινοποιείται στους αρμοδίως εμπλεκόμενους.Δείτε εδώ αυτούσια την επιστολή που απεστάλη στον Πρόεδρο της Συμπαράταξης Πολιτών και παράλληλα κοινοποιείται στους αρμοδίως εμπλεκόμενους.

Η ερώτηση του κ. Σπιλάνη ανέφερε:

Προς

  • κ. Κ.Μουτζούρη, Περιφερειάρχη και Πρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής
  • κα Α. Αντωνέλλη, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Αντιπρόεδρο Οικονομικής Επιτροπής
  • κ. Π.Κουφέλο, Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης
  • κα Α.Ανδρεάδη, Αντιπεριφερειάρχη Προώθησης Τοπικών Προϊόντων
  • μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

Θέμα: Κάλυψη εξόδων συμμετοχής μικρών παραγωγών στην 5η Γιορτή Μελιού & Παραδοσιακών Προϊόντων

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ γίναμε αποδέκτες διαμαρτυριών από τους παραγωγούς που συμμετείχαν στη 5η Έκθεση Μελιού & Παραδοσιακών Προϊόντων που οργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο 3-7 Νοεμβρίου. Οι διαμαρτυρίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Περιφερειακή Αρχή το αίτημα των μικρών παραγωγών των μικρών νησιών της Περιφέρειας (Ικαρία, Ψαρά, Φούρνοι) να συμμετάσχουν στην Εκθεση, όπου ενώ το αίτημα είχε φτάσει τουλάχιστον από τις 13/10, υπήρξε ανεξήγητη κωλυσιεργία από τη πλευράς σας με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία διαδικασία για τη κάλυψη των εξόδων του περιπτέρου πού ήταν το αστείο ποσό των 800€ συν ΦΠΑ.

Από την αρχή της θητείας της παρούσας Περιφερειακής Αρχής, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει τεθεί υπέρ μιας σχεδιασμένης προώθησης των τοπικών παραγωγών, ειδικά των μικρότερων από αυτούς, με βάση κυρίως την άποψη των ίδιων των παραγωγών που γνωρίζουν τις δυνατότητες που έχουν και τις αγορές που μπορούν να καλύψουν σε συνδυασμό με τη σημαντικότητα των εκθέσεων και τα αποτελέσματα προηγούμενων ετών. Εχουμε ακόμη ζητήσει να υπάρχει σχεδιασμός σε ετήσια βάση, ενώ έχουμε υπογραμμίσει ότι η ενεργοποίηση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο.

Μέχρι σήμερα, παρά τα όσα έχετε κατά καιρούς δηλώσει και υποσχεθεί δημόσια, ακολουθείτε ακριβώς το αντίθετο σχέδιο όπου όχι μόνο δεν λαμβάνεται υπόψη η άποψη των παραγωγών, αλλά αντίθετα αφού επιλέξετε με απολύτως αδιαφανή κριτήρια τις εκθέσεις, ενημερώνετε τους παραγωγούς και σε πολλές περιπτώσεις τη τελευταία στιγμή. Εχουμε μαρτυρίες παραγωγών όπου τους ζητάτε απλά να στείλουν προϊόντα και δεν τους επιτρέπετε να συμμετάσχουν στις εκθέσεις και τελικά δεν έχουν καμία ανατροφοδότηση από αυτές. Όπως καμία ανατροφοδότηση δεν είχαμε ούτε εμείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρά τα συνεχή μας αιτήματα.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητά:

  • Να καλυφθούν τα έξοδα της συμμετοχής των παραγωγών στη συγκεκριμένη έκθεση
  • Να ξεκινήσει έστω και τώρα η επεξεργασία σχεδίου προώθησης των τοπικών προϊόντων

Για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γιούλα Αργυρούδη, Μανώλης Κάρλας, Μαρία Νικολάρα, Γιάννης Σπιλάνης

Η σημερινή απάντηση του κ. Σπιλάνη αναφέρει

Πανικόβλητη και ενοχλημένη η Περιφερειακή Αρχή ποινικοποιεί τον αντιπολιτευτικό μας λόγο γιατί μας φοβάται!

Χωρίς έκπληξη διαπιστώσαμε στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ότι δεν είναι μόνο στον προφορικό του λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουφέλος επιθετικός απέναντι στους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξής μας, όπως διαπιστώνουμε εμείς και οι παρευρισκόμενοι στις συνεδριάσεις του Π.Σ, αλλά και στον γραπτό. Χωρίς έκπληξη, γιατί δεν είναι πρώτη φορά που η Περιφερειακή Αρχή «εκνευρίζεται» με τη κριτική μας, που είναι πάντα τεκμηριωμένη.

Εκπληξη όμως αποτελούν οι πρωτοφανείς γραπτές απειλές του, όπως προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε σε δημοσιότητα ο κ.Αντιπεριφερειάρχης, για προσφυγή στη δικαιοσύνη με αφορμή πολιτική κριτική. Μια κίνηση πρωτοφανή στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης, που προσβάλει τον ίδιο το θεσμό και όσους τον υπηρετούν.

Όλα αυτά έγιναν εξ αιτίας ερώτησής μας προς τη Περιφερειακή Αρχή αναφορικά με το πως προβάλει τα τοπικά προϊόντα με αφορμή τη μη κάλυψη της συμμετοχής μικρών παραγωγών σε πρόσφατη έκθεση στο Ζάππειο. Κι αν κάποιος μπορεί καλοπροαίρετα να αποδώσει στην ένταση μιας συνεδρίασης αυτήν την πρακτική, δεν είναι το ίδιο για το γραπτό λόγο όπου δεν τίθεται θέμα ‘’εν βρασμώ’’, για να χρησιμοποιήσουμε κι εμείς τη νομική γλώσσα που χρησιμοποιεί και για τον πολιτικό στίβο ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.

Σε ότι αφορά στην ουσία των ερωτημάτων μας, αυτό που προκύπτει είναι η επιλογή της Περιφερειακής Αρχής – δια του Αντιπεριφερειάρχη- να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα κάνοντας μάλιστα μαθήματα Δημοκρατίας και ηθικής και να μην απαντήσει.

Απαντάμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη πως δεν έχουμε εμείς επιλεκτική μνήμη, αλλά πιθανόν ο ίδιος, για να διαφύγει της απάντησης. Αλλιώς θα έπρεπε να θυμάται ότι είχαμε απαντήσει από τις 16/9 σε συζήτηση που είχε προκαλέσει για τα θέματα εκθέσεων, όπου βάζαμε ακριβώς τα ίδια θέματα. Πιθανόν ο ίδιος να είναι επιλεκτικός στη αξιοποίηση των εγγράφων που δέχεται. Κρίμα, γιατί θα είχαμε κερδίσει σε χρόνο και αποτελεσματικότητα προς όφελος των συμπατριωτών μας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι: με βάση τον νόμο η Περιφερειακή Αρχή υποχρεώνεται να έχει επιχειρησιακό και ετήσιο θεματικό σχεδιασμό και όχι η αντιπολίτευση. Άρα το να μας ζητείται η κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου, σημαίνει ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να το κάνει. Δεν έχει παρά να το δηλώσει στους πολίτες του Βόρειου Αιγαίου. Η αλήθεια είναι πως το προσπαθήσαμε και αυτό, σε άλλες περιπτώσεις, (πχ. πρόγραμμα τουρισμού 2019, προϋπολογισμός 2019) καταθέτοντας ολοκληρωμένες προτάσεις στη προσπάθεια υλοποίησης των αρχών της παράταξης μας περί συνεργασιών για το καλό των συμπολιτών μας, που όμως απορρίφθηκαν προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της παράταξης Μουτζούρη. Που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν το έχουμε δει αν και ήδη πέρασαν 26 μήνες.

Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Περιφερειακή αρχή πως ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι κυρίως να ελέγχει για πράξεις, παρατυπίες ή παραλείψεις αυτών που ασκούν διοίκηση. Να απευθύνει ερωτήσεις, επερωτήσεις για θέματα στα οποία οφείλει να απαντούν οι διοικούντες. Και βέβαια να καταθέτει αντιπροτάσεις, που εμείς ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ κάνουμε συνεχώς.

Όσο για το ποιος θίγει την τιμή και την αξιοπρέπεια του ίδιου του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αφήνουμε να το κρίνουν οι πολίτες του Βόρειου Αιγαίου στους οποίους είμαστε όλοι υπόλογοι. Στην κρίση των πολιτών επίσης παραδίδουμε την δική τους επίθεση – τη βγαλμένη από άλλες εποχές- όπως εκφράστηκε μέσω της απάντησης της Περιφερειακής Αρχής.

Να ξεκαθαρίσουμε στην Περιφερειακή Αρχή πως αν η απάντησή της υποκρύπτει την επιθυμία της για τις ευλογίες εκ μέρους μας στις πράξεις της, όποιες κι αν είναι αυτές, ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΕΙ.

Αν πάλι επιδιώκει να μας φιμώσει ή να μας εκφοβίσει δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν σταματά να κρίνει τις πράξεις, τις παραλήψεις και τις πρακτικές της Περιφερειακής Αρχής και του Περιφερειάρχη προσωπικά, με ΜΟΝΟ γνώμονα το κοινό συμφέρον των συμπολιτών μας στο Βόρειο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

seajets superRunner

 

youtube channel