Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Ο Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε” παρουσιάζει σειρά ζωγραφικών έργων μικρών διαστάσεων της Ράνιας Φραγκουλίδου.

banner roots

Λήμνος: Ο Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε” παρουσιάζει σειρά ζωγραφικών έργων μικρών διαστάσεων της Ράνιας Φραγκουλίδου.
04.07.2022 | 13:56

Λήμνος: Ο Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε” παρουσιάζει σειρά ζωγραφικών έργων μικρών διαστάσεων της Ράνιας Φραγκουλίδου.

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

H ανδρική κυριαρχία ή υπεροχή (machismo) είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με ρίζες στη διαχρονία και πλήττει εξίσου τα δύο φύλα. Χάρη στην «αστυνόμευση» της έμφυλης ταυτότητας, τα άτομα ευθυγραμμίζονται με κανονιστικά πρότυπα εμφάνισης και συμπεριφοράς, εδραιώνοντας έτσι την κοινωνική ταξινόμηση και ιεραρχία.

Οι άνδρες πρέπει να φέρονται «σαν» άνδρες και οι γυναίκες αναπτύσσουν ή υιοθετούν στρατηγικές επιβίωσης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.

Η ενότητα των ζωγραφικών έργων «Το Αυγό (του κόκορα)» θέτει ερωτήματα για τον αγκυροβολημένο βίο, ψηλαφίζει την κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης του εγώ, την σωματική και συμβολική βία της ανδρικής κοινωνιοδικίας. Στο προσκήνιο μπαίνει εξίσου η θηλυκότητα και τα παιδιά από τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων που ειδικά εν καιρώ πολέμου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αν και ο λόγος πολύς για την ευρωπαϊκή πολιτειότητα (the notion of European citizenship) και ακροθιγώς «το δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα».

Οι στρατηγικές του αιώνιου θηλυκού, το απεχθές βάρος (για τους ίδιους τους άνδρες) της αρρενωπότητας και οι κοπιώδεις προσπάθειες αυτοπραγμάτωσης εν τέλει εν κενώ; Ότι ο φεμινισμός είναι ίσως από τις τελευταίες μας ευκαιρίες να εκδημοκρατίσουμε τις δημοκρατίες-κατά την Chantal Mouffe, μάλλον δεν ακούγεται γραφικό.

Η Ράνια Φραγκουλίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1972. Σπούδασε Ζωγραφική (1999, Β. Δημητρέας) στην Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Χαρακτική (2009, Ξ. Σαχίνης), διετέλεσε Μεταπτυχιακή Υπότροφος Εσωτερικού του ΙΚΥ στην Ζωγραφική (2002-03, Ι. Φωκάς) και είναι κάτοχος MSc στην Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πανεπιστημίου Αιγαίου & του ΤΕΕΤ, Δ. Μακεδονίας.

Βραβεύτηκε έξι φορές για το καλλιτεχνικό της έργο στην Ελλάδα, Πορτογαλία, Σερβία-Ερζεγοβίνη, Ιαπωνία και Ρουμανία, πραγματοποίησε επτά ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών στην Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιαπωνία, Κίνα, Πορτογαλία, Εσθονία, Ρουμανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σερβία και Κωνσταντινούπολη. Εικονογράφησε εξώφυλλα για λογοτεχνικά έργα και ποιητικές συλλογές και φιλοτέχνησε το επίσημο χαρακτικό προώθησης της 1st & 2nd Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair 2016 & 2017 ΔΕΘ/HELEXPO. Το καλλιτεχνικό της έργο περιλαμβάνει ζωγραφική, χαρακτική, μικτές τεχνικές, artist books και κατασκευές. Είναι Διδάσκουσα ΕΕΠ στην Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ.

ΙNFO:

Εγκαίνια: Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, ώρα 8.00 μ.μ

Ώρες λειτουργίας: Ανοικτά καθημερινά 10.00-14.00 και 18.00- 21.30. Κυριακή 18.00- 21.30 .

Διάρκεια έκθεσης : 8 Ιουλίου- 12 Αυγούστου 2022

Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε” , Π.Κυδά 8, 81400 Μύρινα, Λήμνος. T/F:+302254 026264, 6976220673.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το