Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Παναγία Κακαβιώτισσα: Στα χέρια μιας οικογένειας η εικόνα από το 1834 - Μιλά στο ΡΘ ο κάτοχος του ιερού κειμηλίου (video)

banner roots

Παναγία Κακαβιώτισσα: Στα χέρια μιας οικογένειας η εικόνα από το 1834 - Μιλά στο ΡΘ ο κάτοχος του ιερού κειμηλίου (video)
15.08.2022 | 11:33

Παναγία Κακαβιώτισσα: Στα χέρια μιας οικογένειας η εικόνα από το 1834 - Μιλά στο ΡΘ ο κάτοχος του ιερού κειμηλίου (video)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Παναγία η Κακαβιώτισσα, το Ρόδον το Αμάραντον, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας παραμένει στην κατοχή μιας οικογένειας της Λήμνου από τον 19ο αιώνα.

Ρεπορτάζ: Θεοδώρα Καρακιουλάχ || Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Στους πρόποδες του όρους Κάκαβος, ανάμεσα στα χωριά Θάνος και Κοντιάς, νοτιοδυτικά της Λήμνου βρίσκεται η ασκεπής εκκλησία της Παναγίας Κακαβιώτισσας.

 
Πρόκειται για ένα υπαίθριο σπηλαιώδες εκκλησάκι μέσα στον ηφαιστειακό βράχο του Κάκαβου στην περιοχή Ζεματάς.
Για να φτάσει κανείς στο σημείο χρειάζεται να περπατήσει μια ανηφορική διαδρομή 1300 μέτρων ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια και ανώμαλο έδαφος.
 
Η ιστορία του ξεκινάει το 1304, όταν αθωνίτες μοναχοί επέλεξαν το σημείο για να ασκητέψουν στη σπηλαιώδη δυσπρόσιτη τοποθεσία και δημιούργησαν τον ναΐσκο για να λειτουργούνται.
 
Κατά την διάρκεια των ετών, οι μοναχοί το εγκατέλειψαν για το Άγιο Όρος και ο τελευταίος μοναχός εμπιστεύτηκε την εικόνα της Παναγίας το «Ρόδον το Αμάραντον» σε ένα βοσκό ο οποίος είχε εκεί κοντά μια μάντρα και του ζήτησε να ανεβάζει την εικόνα στην ασκεπή λιτή εκκλησία κάθε Λαμπροτρίτη.
 
Η οικογένεια Μουμτζή έχει στην κατοχή της την ιερή εικόνα η οποία περνάει από γενιά σε γενιά από το 1834.
 
Συνάντησα τον Στέφανο Λάζου από την οικογένεια Μουμτζή προπαραμονή του Δεκαπενταύγουστου. Κάθε Σάββατο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, τα τελευταία χρόνια η εικόνα, ανεβαίνει στο μικρό ιδιαίτερο εκκλησάκι στο βράχο και γίνεται λειτουργία στη χάρη της.
 
«Έχουμε την εικόνα από το 1834, πηγαίνει από γενιά σε γενιά στην ίδια οικογένεια, την έχουμε σχεδόν 200 χρόνια. Σε όλους του χαιρετισμούς ανεβάζουμε την εικόνα πάνω και κάθε Λαμπροτρίτη γίνεται το πανηγύρι της. Τα τελευταία 15 χρόνια επειδή έρχεται πολύ κόσμος την ανεβάζουμε το Σάββατο πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πάνω και βαφτίσεις και γάμοι».
 
Η εικόνα είναι θαυματουργή λένε οι Λημνίοι. Βοήθησε πολλά ζευγάρια να τεκνοποιήσουν και γι αυτό γίνονται αρκετές βαφτίσεις στο μικρό εκκλησάκι της Παναγίας Κακαβιώτισσας.
 
«Η Ευγενία Αρετού έχει την εικόνα και μετά θα πάει στα εγγόνια της. Είναι και αυτή της οικογένειας Μουμτζή, η μητέρα της ήταν η Υψιπύλη Μουμτζή που γεννήθηκε στο Μαρόκο και εκείνη είχε παραλάβει την εικόνα από την συνονόματη γιαγιά της η οποία πέθανε 95 χρονών».
 
Το όνομα Υψιπύλη είναι σπάνιο και συναντάται στη Λήμνο διότι η Υψιπύλη ήταν η βασίλισσα του νησιού και μάλιστα την ακολουθεί και ένας σκοτεινός μύθος.
 
«Είναι μεγάλη ευθύνη η εικόνα της Παναγίας για την οικογένεια» προσθέτει ο κύριος Λάζου. «Είναι ευλογία για εμάς. Είναι σύμβολο της Λήμνου η Παναγία Κακαβιώτισσα».
 
Ακούστε τον Στέφανο Λάζου στο παραπάνω βίντεο να μιλάει για την ιστορία της εικόνας στη δημοσιογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ.

Πηγή: rthess.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το