Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο Κεχαγιάς της Λήμνου «ταξιδεύει» στην Αυστραλία

banner roots

Ο Κεχαγιάς της Λήμνου «ταξιδεύει» στην Αυστραλία
02.02.2023 | 18:04

Ο Κεχαγιάς της Λήμνου «ταξιδεύει» στην Αυστραλία

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Στην Αυστραλία «ταξιδεύει» τις επόμενες ημέρες η ιστορία του Κεχαγιά της Λήμνου, όπως αυτή καταγράφεται και αναδεικνύεται μέσα από το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη/κινηματογραφιστή, Γιώργου Κωμάκη, «Ο Kε*ha*’jas – ο Άνθρωπος της Γης».

«Ο Kε*ha*’jas» – ο Άνθρωπος της Γης» -το οποίο συνεχίζει το «ταξίδι» του ανά τον Κόσμο, έχοντας συγκεντρώσει πλείστες διακρίσεις έως τώρα σε φεστιβάλ- θα προβληθεί, δωρεάν, με την πρεμιέρα του να πραγματοποιείται στη Μελβούρνη.

Το ντοκιμαντέρ, είναι διάρκειας 60 λεπτών, γυρισμένο στα Ελληνικά, με Αγγλικούς υπότιτλους.

«Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε την προβολή του ντοκιμαντέρ μας στην Αυστραλία και ειδικότερα στη Μελβούρνη:

Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου Μελβούρνη στο Pallaconian Brotherhod Club (253 Albert St, Brunswick VIC 3056), στις 19:00 το απόγευμα και το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου Μελβούρνη στο Mechanics Hall στο Oakleigh (142-144 Drummond St, Oakleigh VIC 3166) 19:00 το απόγευμα», ανέφερε ο κ. Κωμάκης, ευχαριστώντας τον κ. Σπύρο Χραμπάνη (Spiros Hrambanis) και τον κ. Αθανάσιο Μπόλκα (Athanassis Bolkas), της ομάδας «Λημνιακή Φωνή» (Limnian Voice), ενώ διευκρίνισε ότι «θα υπάρξουν και άλλες προβολές στην πορεία».

Γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται να δουν την ταινία μπορούν να καλέσουν, το συντομότερο, τον κ. Σπύρο στο 0408 458 444. Είναι ένα ντοκιμαντέρ για να μάθουν, όσοι δε γνωρίζουν, ειδικά νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι.

Το ακριτικό νησί της Λήμνου είναι διαχρονικά ταυτισμένο με τους «κεχαγιάδες». Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι… ύμνος των Λημνίων απανταχού, όπως καλά γνωρίζουν πολλοί συμπάροικοι, είναι ο παραδοσιακός χορός «κεχαγιάδικος».

Μάλιστα, ουκ ολίγοι ομογενείς ως παιδιά ίσως γνώριζαν κεχαγιάδες ή άκουγαν γι’ αυτούς σε αφηγήσεις μεγαλύτερων ή, ενδεχομένως ορισμένοι έχουν υπάρξει και οι ίδιοι «μικροί κεχαγιάδες» στα νιάτα τους.

«Ο Λημνιός γεωκτηνοτρόφος, ο κεχαγιάς – κατά την προφορική παράδοση του τόπου που τον γέννησε – αποτέλεσε μια πολυσήμαντη και πολυτάραχη έννοια, ως επί το πλείστον παρεξηγημένη», επεσήμανε ο κ. Κωμάκης.

«Το ντοκιμαντέρ, μέσα από τον αφηγηματικό λόγο των κεχαγιάδων και τη βιωμένη τους εμπειρία, έρχεται να καλύψει το ήδη υπάρχον κενό της επίσημης μνήμης και τοπικής Ιστορίας για την ύπαρξη της ίδιας της ομάδας».

«Μνήμες, λήθες, σιωπές και ταυτότητες βοηθούν να φωτιστεί η αγροτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία του νησιού μία βάση κυρίως εξελικτική. Η ιστορία της ομάδας των κεχαγιάδων δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια ιστορία βιωμένη από τα κάτω, από υποκείμενα που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα στην επίσημη ή γραπτή ιστορία και στη θεσμική μνήμη της Λήμνου».

Ο κ. Κωμάκης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σκηνοθεσία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ3 για το vice.com.

Πριν 2,5 χρόνια αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στο νησί των καλοκαιριών της παιδικής του ηλικίας. Εκεί  έχει δημιουργήσει την ερασιτεχνική κινηματογραφική ομάδα «Lxs Cinema Project», παράλληλα εργάζεται για τα δικά του project, ενώ διατηρεί και βιβλιοπωλείο στην πλατεία του χωριού Ατσική.

«Οι γονείς μου έχουν καταγωγή από τη Λήμνο. Ο πατέρας μου είναι από τη Δάφνη και η μητέρα μου από την Ατσική. Καθημερινά ακούγαμε διάφορες ιστορίες για τον τόπο αυτό. Μεγαλώνοντας άρχισα να έχω ένα ερώτημα μέσα μου για το ‘ποιος ήταν ο κεχαγιάς;’, ‘ποιος ήταν ο άνθρωπος αυτός;’».

Το ντοκιμαντέρ «Ο Kε*ha*’jas» – ο Άνθρωπος της Γης», είπε, είναι «μία ανεξάρτητη παραγωγή, χωρίς καμία επιχορήγηση ή οικονομική βοήθεια» και χωρίς «κάποιο οικονομικό όφελος για εμένα».

Πρόκειται, συνέχισε, για «ένα ντοκιμαντέρ που έγινε με παρά πολλή αγάπη, με πάρα πολύ κόπο, για έναν τόπο για τον οποίο έχω βαθιά συναισθήματα. Είναι ένα ντοκιμαντέρ, παρακαταθήκη για τη Λήμνο, για τις γενιές που θα έρθουν μετά, να γνωρίσουν ποιος ήταν ο κεχαγιάς».

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και να σας ευχηθώ καλή προβολή και στη μακρινή Αυστραλία», τόνισε ο κ. Κωμάκης.

Στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο επικρατεί η άποψη ότι ο κεχαγιάς είναι ο επιστάτης-γεωκτηνοτρόφος. «Στη Λήμνο δεν ισχύει αυτό. Εδώ, είναι ο άνθρωπος που νοικιάζει γη, την καλλιεργεί και έχει δικά του ζώα. Η μάντρα για το κεχαγιά ήταν ο τόπος κατοικίας και παραγωγής και εξακολουθεί να παραμένει το δεύτερο του σπίτι», ανέφερε ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Δήμητρα Κεχαγιά.

«Ο πλούτος του νησιού είναι η γη και τα ζώα», επεσήμανε ο κ. Κωμάκης. Σε όλη τη Λήμνο υπάρχουν διάσπαρτες μάντρες και στις ορεινές και στις πεδινές εκτάσεις του νησιού. Στα ορεινά μέρη, ο κεχαγιάς έχει μόνο ζώα, δεν έχει καλλιεργήσιμη γη, με αποτέλεσμα τις τροφές πολλές φορές να τις αγοράζει από άλλα μέρη του νησιού πιο εύφορα. Στα πεδινά υπάρχει εκείνος που νοικιάζει ή έχει δική του καλλιεργήσιμη γη και τα δικά του ζώα. Και οι δυο θεωρούνται κεχαγιάδες και πρόκειται για μια παράδοση του νησιού που συναντάται από τις αρχές του 20ου αιώνα».

«Αυτός ο άνθρωπος είναι η Λήμνος. Μια περήφανη εικόνα …».

Στα… απρόοπτα; Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ο σκηνοθέτης ήταν να πείσει κάποιους κεχαγιάδες, να μπει στις μάντρες τους. Η παράδοσή τους θέλει να μην επιτρέπουν ξένους να μπαίνουν μέσα. «Δε σε βάζουν εύκολα στη μάντρα τους για να… μη τους ματιάσεις τα ζώα».

Χρειάστηκε να κάνει πολλές επισκέψεις πριν από τα γυρίσματα για «να καταλάβουν ότι δεν αποτελώ απειλή», εξήγησε. Δεν αποθαρρύνθηκε ούτε στιγμή. Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ -έρευνα, γυρίσματα και μοντάζ- πήρε δύο με τρία χρόνια. Μόνο ένας μήνας σχεδόν χρειάστηκε για να καταλήξει ο κ. Κωμάκης μαζί με ειδικούς πάνω στο φωνητικό αλφάβητο, στον τρόπο γραφής του Κεχαγιά. Για να διαβάζεται σωστά έπρεπε να γραφτεί «Kε*ha*’jas», υπογράμμισε ο ίδιος.

Έως τώρα ο «Ο Kε*ha*’jas» – ο Άνθρωπος της Γης» έχει συμμετάσχει στο:

-Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,

-Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου,

-Los Angeles Greek Film Festival,

-International Documentary Festival Καστελόριζου, «Βeyond the Βorders»

-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας,

-Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest .

-Εκτός διαγωνιστικού στο τμήμα «BFF MEETS THESSALONIKI DOC FILM FESTIVAL« στην Ιταλία.

-AGON Festival – Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ

-Santorini Film Festival 2022 – 5th Foça International Archaeology and Cultural Heritage Documentary Film Days

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

-AGON Festival – Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ, Δύο Ειδικές μνείες στις κατηγορίες Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Εκπαιδευτικής ταινίας.

Βραβείο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ» στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest.


Πηγή: neoskosmos.com

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel