Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Πως σώθηκε από Αιγυπτιώτες ένας θησαυρός της Λήμνου!

banner roots

Πως σώθηκε από Αιγυπτιώτες ένας θησαυρός της Λήμνου!
11.02.2014 | 11:07

Πως σώθηκε από Αιγυπτιώτες ένας θησαυρός της Λήμνου!

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του αλεξανδρινού «Ταχυδρόμου» της 31/5/1961, το Μάιο του 1961 έλαβαν χώρα τα εγκαίνια του Μουσείου της Λήμνου και εξ αφορμής αυτού αναφέρθηκε και η περίφημη «Στήλη των Καμινίων», ένα αρχαιολογικό εύρημα από τα πλέον πολύτιμα της Ελλάδας…

Την τυχαία ανακάλυψη της έκανε ο εκ Λήμνου εγκατεστημένος στην Αλεξάνδρεια Ιωάννης Παντελίδης το 1885, κατά μία περιοδεία του στο νησί, παρατηρώντας τη στήλη εντοιχισμένη σε ένα παρεκκλήσι του χωριού Καμίνια (του Αγίου Αλεξάνδρου), το οποίο τότε κτιζόταν. Με έξοδα του λοιπόν, αποσπάστηκε η στήλη και μεταφέρθηκε στο σπίτι του στη Λήμνο.

Το γεγονός μαθεύτηκε και αρκετοί αρχαιολόγοι τον επισκέφτηκαν, μεταξύ των οποίων και Γάλλοι, οι οποίοι μέσω της πρεσβείας τους στην Κωνσταντινούπολη κατάφεραν να πάρουν σχετικό παραχωρητήριο από την οθωμανική κυβέρνηση. Πράγματι, μετά από λίγο καιρό κατέπλευσε στο Κάστρο της Λήμνου γαλλικό πολεμικό με διαταγή να παραλάβει τη στήλη. Τότε ο Παντελίδης, δωροδόκησε γενναία τον Τούρκο διοικητή και έκρυψε τη στήλη στον κήπο του, κατορθώνοντας να αποφύγει την παράδοση της, ισχυριζόμενος ότι αυτή κλάπηκε. Παρόλες δε τις ανακρίσεις και τις έρευνες των γαλλικών και οθωμανικών αρχών, δεν βρήκαν τη στήλη, κι έτσι το γαλλικό πολεμικό έφυγε άπρακτο.

Μετά την επιστροφή του στην Αλεξάνδρεια, ο Παντελίδης πέθανε, χωρίς κανείς να ξέρει που βρισκόταν η στήλη. Ο γιος του όμως, Οδυσσέας Παντελίδης, μεγάλης μόρφωσης και μανιώδης αρχαιολόγος, επιστρέφοντας από τις Ινδίες όπου υπηρετούσε στον Οίκο των αδελφών Ράλλη, προέβη σε επίμονη και συστηματική ανασκαφή των 20 στρεμμάτων του κήπου του πατέρα του, κατορθώνοντας να την ανακαλύψει. Κατόπιν νέας δωροδοκίας των οθωμανικών αρχών του νησιού, τη μετέφερε τη νύχτα, ο ίδιος μαζί με έμπιστο του πρόσωπο, σε μεγάλο ιστιοφόρο το οποίο ειδικά είχε ναυλώσει, με προορισμό την Αλεξάνδρεια – περί το 1900 – ενώ εκείνος αναχώρησε ατμοπλοϊκώς.

Όμως, φθάνοντας το ιστιοφόρο στην Αλεξάνδρεια, και ανεβαίνοντας πάνω, ο Παντελίδης εμβρόντητος πληροφορήθηκε από τον πλοίαρχο ότι λόγω αβαρίας η στήλη ρίχτηκε στη θάλασσα. Παρά την επιμονή του πλοιάρχου, ο Παντελίδης δεν πείστηκε, παρουσιάστηκε αμέσως στο ελληνικό προξενείο αναφέροντας το συμβάν και με τη βοήθεια των προξενικών αρχών ερευνήθηκε εξονυχιστικά το σκάφος, όπου κρυμμένη βρέθηκε η στήλη.

Προφασιζόμενος ότι ήθελε να την τοποθετήσει στον τάφο του πατέρα του, κατόρθωσε να την αποβιβάσει και να τη μεταφέρει στο σπίτι του. Χαρακτηριστικό είναι πως κατόπιν γνωστοποίησης του γεγονότος, πλούσιος Αμερικανός – πιθανώς ο Ροκφέλερ – προσέφερε 10.000 χρυσές λίρες για να την αγοράσει. Όμως ο ιδεολόγος και πατριώτης Παντελίδης αρνήθηκε και μέσω του φίλου του γιατρού και αρχαιολόγου Βασίλειου Αποστολίδη, την έστειλε στην Αθήνα για να την παραδώσει στο Εθνικό Μουσείο. Πιθανώς, προτίμησε αυτόν τον τρόπο, παρά να την παραδώσει ο ίδιος, προς αποφυγή αντιποίνων από τις οθωμανικές αρχές, λόγω της οθωμανικής του υπηκοότητας, οι οποίες θα μπορούσαν να του απαγορεύσουν τη μετάβαση στην αγαπημένη πατρίδα του Λήμνο.

Ο Οδυσσέας Παντελίδης πέθανε στην Αλεξάνδρεια το 1937, το όνομα του όμως, όπως και αυτό του πατέρα του, καθώς και όλη η περιπέτεια ανακάλυψης και φυγάδευσης της στήλης, δεν είναι δυστυχώς ευρεία γνωστά.

Σημειώσεις :

A) Ο γιατρός, ερασιτέχνης αρχαιολόγος και αιγυπτιολόγος Βασίλειος Αποστολίδης (Σέρρες 1827 – Αλεξάνδρεια 1910) ήταν ο πρώτος που υποστήριξε πως οι Χανεμπού των αιγυπτιακών ιερογλυφικών ταυτίζονται με τους Δαναούς.

Πηγή: Νίκος Νικηταρίδης /newsn

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το