Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Οι νέες φορεσιές του «ΜΕΣ Άγιος Δημήτριος» έκαναν ντεμπούτο στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου (photos)

the roots web banners 06

Οι νέες φορεσιές του «ΜΕΣ Άγιος Δημήτριος» έκαναν ντεμπούτο στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου (photos)
28.03.2024 | 08:06

Οι νέες φορεσιές του «ΜΕΣ Άγιος Δημήτριος» έκαναν ντεμπούτο στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου (photos)

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Με νέες φορεσιές παρέλασε στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους, είναι τα έντονα χρώματα και τα κεντήματα. Οι νέες φορεσιές είναι πανομοιότυπες με αυτές που φορούσαν μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή, οι κάτοικοι της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας και αποτυπώνουν τον ενδυματολογικό πλούτο της περιοχής.

Οι αντρικές φορεσιές ανήκουν στον τύπο της φορεσιάς με βράκα, ενώ οι γυναικείες στον αστικό τύπο της φούστας με το μπολκάκι (κοντή ζακέτα).

Ειδικότερα, οι αντρικές φορεσιές, αποτελούνται από λευκό πουκάμισο με στενό μανίκι, μαύρη μακριά βράκα, γιλέκο σε τσόχα κεντημένο με μαύρο κορδόνι, μπορντό ριγέ υφαντό ζωνάρι, μαύρες κάλτσες,  σκούφο τυλιγμένο με χρωματιστό σαρίκι και μαύρες τσόχινες γκέτες κεντημένες με μαύρα κορδόνια.

Οι γυναικείες φορεσιές αποτελούνται από λευκό βαμβακερό μεσοφόρι με φεστόνι στον ποδόγυρο, μεταξωτό πουκάμισο με δαντέλα στο στήθος και τα μανίκια, μεταξωτή φούστα από ταυτά σε διάφορα χρώματα, μπολκάκι από το ίδιο ύφασμα με τη φούστα στο ίδιο ή διαφορετικό χρώμα στολισμένο με διάφορα σιρίτια και μεταξωτό μαντήλι σε διάφορα χρώματα στολισμένο με χειροποίητες δαντέλες. 

Επίσης, στη νέα ιματιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Δημητρίου προστέθηκαν νέες εφηβικές φορεσιές αντίστοιχες των ανδρικών με λιγότερα κεντήματα και εφηβικές φορεσιές αντίστοιχες των γυναικείων με πιο απλά υφάσματα και απλό μαντήλι. 


Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel