Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΟΛΣΥ: Μνήμες, βιώματα και αφηγήσεις στην εκδήλωση της ΟΛΣΥ «Από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Ήπειρο» (mp3+photos)

the roots web banners 06

ΟΛΣΥ: Μνήμες, βιώματα και αφηγήσεις στην εκδήλωση της ΟΛΣΥ «Από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Ήπειρο» (mp3+photos)
02.04.2024 | 15:32

ΟΛΣΥ: Μνήμες, βιώματα και αφηγήσεις στην εκδήλωση της ΟΛΣΥ «Από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Ήπειρο» (mp3+photos)

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Η ΟΛΣΥ (Ομοσπονδία Συλλόγων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου) διοργάνωσε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 εκδήλωση στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων με θέμα: «από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Ήπειρο». Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην μετανάστευση των συμπατριωτών μας από τα νησιά μας στην Αφρικανική Ήπειρο.

Ο πρόεδρος της ΟΛΣΥ στην σύντομη εισαγωγή του χαρακτήρισε τη μετανάστευση από το Βόρειο Αιγαίο σαν ένα συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας των νησιών μας και σημείωσε ότι οι συμπατριώτες μας πάντα μετανάστευαν, μεταναστεύουν και θα μεταναστεύουν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μακριά από τα στενά όρια των νησιών.

Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου κ. Τριαντάφυλλο Κατή, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και μετέφερε το χαιρετισμό της Δημάρχου κ. Ελεονώρας Γεώργα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωσή  έστειλαν ακόμη οι Βουλευτές του Νομού Λέσβου, κ. Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και  κ. Μαρία Κομνηνάκα. Επίσης ο Έπαρχος Λήμνου κ. Απόστολος Κουτσογιάννης και ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Κων/νος  Σινάνης.

Πρώτος ομιλητής στην εκδήλωση ο ιατρός Γιακουμής Διακουμής ο οποίος με θέμα «Τεκμήρια της Λημνιακής Παρουσίας στην Αίγυπτο» παρουσίασε στοιχεία της έρευνάς του, τα οποία άντλησε κυρίως από τα αρχεία της Λημνιακής Αδελφότητας της Αιγύπτου η οποία ιδρύθηκε το 1887. Τα στοιχεία αυτά και οι πληροφορίες αφορούσαν τις δραστηριότητες, τις ευεργεσίες και την κοινωνική ζωή της Λημνιακής παροικίας της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Πλάντζος, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ ξεκινώντας με «εικόνες» από τη γενέτειρά του Αλεξάνδρεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των Λημνίων Αιγυπτιωτών όπως ο Σερ Τζον Αντωνιάδης, ο Ιωάννης Παντελίδης και ο Ιωάννης Δημητρίου στην ανάπτυξη της αρχαιολογίας σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Οι μεγάλοι αυτοί Λημνιοί ευεργέτες, με ενίσχυση μουσείων και επιστημονικών συλλόγων σε Αίγυπτο και Ελλάδα βοήθησαν στη μελέτη και διάδοση του πολιτισμού της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας.

Ακολούθως, σε απευθείας σύνδεση με τη Ν. Αφρική, η κ. Μαρία Γεροντούδη  πρόεδρος της εκεί Λημνιακής Αδελφότητας στην ομιλία της με θέμα: «Η ιστορία της Λημνιακής παροικίας και της Αδελφότητας της Νοτίου Αφρικής» αναφέρθηκε στη πολύχρονη παρουσία των Λημνίων στη χώρα και στη δραστηριότητα και προσφορά της Αδελφότητας στην εκεί Ελληνική παροικία αλλά και στο νησί μας τη Λήμνο.

Επόμενος ομιλητής κ. Γιάννης Κατσικογιάννης ο οποίος αφηγήθηκε την ιστορία της 60χρονης ζωής του στο Κογκό καθώς και τη δράση της Κοινότητας και της Ελληνικής ιεραποστολής των οποίων ήταν ενεργό μέλος. Επίσης αναφέρθηκε στην παρουσία άλλων Λημνιών και ΑγιοΕυστρατητών στην Αφρικανική αυτή χώρα.

Ο Γραμματέας της ΟΛΣΥ κ. Εμμανουήλ Λάμπρου, ακολούθως διάβασε την ομιλία της κ. Μαρίας Ρούσσου, η οποία δεν κατάφερε τελικά να είναι μαζί μας και που αναφερόταν στην έντονη Λημνιακή παρουσία στη γενέτειρά της, στη χώρα του Σουδάν.

Τέλος η κ. Χριστίνα Χαλιόρη - Χραδέλλη αναφέρθηκε με φωτογραφικά ντοκουμέντα στην περιπλάνηση της οικογένειάς της στις χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου (Αίγυπτο, Σουδάν, Ν. Αφρική, Νιγηρία και Γκάνα).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Λημνιακής καταγωγής σοπράνο Ευδοκία Χατζηιωάννου η οποία ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

Στο τέλος μικρή δεξίωση στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων έδωσε τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν Λημνιακά προϊόντα και να συζητήσουν δικές τους ιστορίες και βιώματα από τη μετανάστευση μελών των οικογενειών τους.

Την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΟΛΣΥ, Αντώνης Καραγιάννης, μίλησε ζωντανά στη Δέσποινα Βασιλειάδου για τα σημαντικότερα σημεία της αλλά και για το θέμα της μετανάστευσης των κατοίκων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου από τον 19ο αιώνα έως τις ημέρες μας! 
 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel