Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων για την εκδήλωση αφιερωμένη στο νησί του Αη Στράτη

banner roots

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων για την εκδήλωση αφιερωμένη στο νησί του Αη Στράτη
01.04.2014 | 13:46

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων για την εκδήλωση αφιερωμένη στο νησί του Αη Στράτη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων, διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στο νησί του Αη Στράτη την Κυριακή 30 Μαρτίου στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Στην αρχή έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της ΟΛΣΥ κ. Αντώνιος  Καραγιάννης ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μετανάστευση των Λημνίων και των ΑγιοΕυστρατιτών καθώς και στην οργάνωση τους γύρω από Συλλόγους και Αδελφότητες.

Μνημόνευσε και έκανε μια σύντομη αναδρομή στους συλλόγους της Αμερικής, Αφρικής και Αυστραλίας. Αναφέρθηκε συνοπτικά στην Ένωση Λημνίων και τόνισε το ρόλο και τη σημασία των συλλόγων των χωριών. Υπογράμμισε το ρόλο της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων στο συντονισμό των  δραστηριοτήτων των συλλόγων και υπενθύμισε κάποιες από τις τελευταίες εκδηλώσεις της ΟΛΣΥ.

Τον λόγο έλαβε κατόπιν ο Δήμαρχος του Αγ Ευστρατίου κ Χαράλαμπος Μακρής, ο οποίος στο λόγο του με θέμα «Αη Στράτης, η αρχαία Αλλόνησος», αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού απ τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, αντλώντας πληροφορίες απ το βιβλίο του Αγ Στρατίτη δάσκαλου κ Γιάννη Γιάννου.

Στη συνέχεια μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται για τον Αη Στράτη με την υλοποίηση των έργων υποδομών που έχουν δρομολογηθεί και του προγράμματος «Αη Στράτης το πράσινο νησί», που θα δώσουν νέα ώθηση στον Άγιο Ευστράτιο  και θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Ακολούθως η κ Δώρα Νίτσα διάβασε απόσπασμα απ το ποίημα του Γ Ρίτσου προς τον FredericJoliotCurie, που ο ποιητής έγραψε κατά τη διάρκεια της εξορίας του στον Αη Στράτη. Πριν την απαγγελία του ποιήματος ο κ Αντώνιος Καραγιάννης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την δράση του ανωτέρω διακεκριμένου επιστήμονα.

Επόμενος ομιλητής ο κΗλίας Νικολακόπουλος, Δρ Νομικών και Οικονομικών Επιστημών. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο λόγο του  «ο Αη Στράτης ως τόπος εξορίας», αναφέρθηκε γενικά για την εξορία ως διαδικασίας καταστολής που εφαρμόστηκε απ το ποινικό σύστημα της χώρας από το 1918 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960.  

Μίλησε για την σημαντική θέση που κατείχε ο Αη στράτης ανάμεσα στους τόπους εξορίας  προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά. Αναφέρθηκε σε λιγότερο γνωστές λεπτομέρειες για τη δύσκολη διαβίωση των εξορίστων στο νησί και το μαρτυρικό θάνατο από πείνα 38 εξορισθέντων ενώ σημείωσε και τη παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής, ανάμεσα στους εξόριστους.

Η κ Δώρα Νίτσα ακολούθως διάβασε ποίημα του συντοπίτη μας κ Άγγελου Παπαγγελή για τον Αη Στράτη

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ Ευθύμιος Λέκκας, Δρ.Γεωλογικών Επιστημών. Στην ομιλία του με θέμα «Ο σεισμός του 1968 και το ρήγμα της Ανατολίας στον Ελλαδικό χώρο» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του ΕΚΠΑ,  μίλησε για τη σημασία των σεισμών στην ύπαρξη ζωής στον πλανήτη μας, για τα είδη των σεισμών, για την αντισεισμική θωράκιση και τα μέτρα προστασίας πριν και μετά το σεισμό. Μίλησε για τα είδη των ρηγμάτων των λιθοσφαιρικών πλακών και τα είδη των σεισμών που προκαλούν και αναφέρθηκε αναλυτικά για το ρήγμα της Ανατολίας που προκάλεσε το σεισμό του ΑηΣτράτη. 

Έκλεισε την ομιλία του με λεπτομερείς επιστημονικές αναφορές στο συγκεκριμένο σεισμικό γεγονός .

Αμέσως μετά ο δήμαρχος του Αη Στράτη διάβασε ένα συγκινητικό απόσπασμα απ το βιβλίο του κ Γιάννου για το χρονικό του σεισμού με τα βιώματα και τα συναισθήματα των κατοίκων του νησιού.

Προτελευταίος ομιλητής ο κ Νικήτας Νικητάκος, Δρ. Ηλεκτρ. Mηχ.& Μηχ. Η/Υ ΕΜΠ, με θέμα «Αη Στράτης - Πράσινο Νησί». Ο καθηγητής του  Πανεπιστημίου Αιγαίου στην αρχή αναφέρθηκε στην τεχνολογία και στις προοπτικές της πράσινης ενέργειας. Αναφέρθηκε στης συμφωνία της Κοπεγχάγης και το στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020  καθώς και σε προγράμματα πράσινης ενέργειας οικισμών και πόλεων.

Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά την αρχική πρόταση του ανωτέρω projectμε το οποίο είναι δυνατόν να καταστεί το νησί ενεργειακά αυτόνομο με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .

Τέλος για την ενότητα «Ο Αη Στράτης ως τουριστικός προορισμός», ο κ Γεώργιος Νικολέτος, Πρόεδρος του συλλόγου των απανταχού ΑγιοΕυστρατιτών με τη βοήθεια του κ Κριτσίκη Πανάγου και με τη βοήθεια της τεχνολογίας μας ξενάγησε ψηφιακά στα πιο χαρακτηριστικά και πιο όμορφα σημεία του νησιού. με μια σειρά εξαιρετικών φωτογραφιών 360ο .

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση στο φουαγιέ του πολεμικού μουσείου έξω από το αμφιθέατρο.

Στην εκδήλωσή μας παραβρέθηκαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι βουλευτές του της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου κύριοι Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Ζερδελής καθώς και ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ κ Χριστόδουλος Τσακιρέλλης.

Γραπτό χαιρετισμό έστειλαν ο Περιφερειάρχης Β Αιγαίου κ Νάσος Γιακαλής και ο εντεταλμένος περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου κ Σάββας Βαρελτζής.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel