Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο Σύλλογος Φίλων Παλιάς Μητρόπολης συνεδριάζει
afoi poriazi
Ο Σύλλογος Φίλων Παλιάς Μητρόπολης συνεδριάζει
02.05.2014 | 14:55

Ο Σύλλογος Φίλων Παλιάς Μητρόπολης συνεδριάζει

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φίλων της Παλιάς Μητρόπολης καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση.

Η Γενική Συνέλευση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 4 Μαίου στις 11.00 το πρωί στο Αγρόκτημα «Μητρόπολις».

Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης είναι:

1ον) Απολογισμός Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου.

2ον) Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν της επικύρωσης του καταστατικού του Συλλόγου.

Επίσης, η προσωρινή Δ.Ε του συλλόγου φίλων της Παλιάς Μητρόπολης, καλεί όλους όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν μέλη ,να παραβρεθούν στην συνέλευση, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και αφορά το μέλλον και την πρόοδο του τόσο σημαντικού ιδρύματος της Λήμνου, δηλαδή της Παλιάς Μητρόπολης.

 Παραθέτουμε συνοπτικά την ιστορία του Κοινοτικού Αγροκτήματος «Μητρόπολις» και την προσφορά του σημαντικότατου αυτού Ιδρύματος στη Λήμνο, κατά τη διάρκεια των δέκα τουλάχιστον αιώνων του «Κοινού Υποστατικού της Παλαιάς Μητροπόλεως» ή απλά «Μετόχι Μητρόπολις», όπως ονομάζεται εδώ και αιώνες.

Παλαιότερα ήταν μοναστήρι γνωστό από τη βυζαντινή περίοδο με το όνομα «Αγιοπαυλίτικο». Ο χρόνος ίδρυσής του καταγράφεται στο ασβεστολιθικό υπέρθυρο του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου του Υποστατικού, όπου αναφέρεται «ΟΚΟΔΟΜΗΘΗ CΤΦΠς», που σημαίνει ότι κτίσθηκε το έτος 6586 «από κτίσεως κόσμου», χρονολογία που αντιστοιχεί στο 1078 μ.Χ.. Είναι δηλ 936 ετών τουλάχιστον. Και λέμε τουλάχιστον, γιατί κάτω από το χώμα αλλά και πάνω στην επιφάνεια υπάρχουν και άλλα πολλά τεκμήρια της ηλικίας του.

Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε από τον Άγιο Παύλο Ξηροποταμινό, ο οποίος ίδρυσε στο Άγιον Όρος και τις Μονές Ξηροποτάμου και Αγίου Παύλου.

Κατά τη φραγκοκρατία η έδρα της τότε Επισκοπής και μετέπειτα Αρχιεπισκοπής Λήμνου μεταφέρεται από την Ηφαιστία και τον Κότσινο στο Αγιοπαυλίτικο μοναστήρι, το έτος 1207 και εδώ ακριβώς ανυψώνεται αργότερα σε Μητρόπολη.

Έκτοτε ο οικοδομικός αυτός χώρος, μαζί με τις γαίες που τον περιβάλλουν, ονομάζεται «Κοινοτικό Αγρόκτημα Μητρόπολις», «Μετόχι Μητρόπολις» ή «Παλαιά Μητρόπολις». Η τελευταία ονομασία επικράτησε από τότε που η έδρα του Μητροπολίτη Λήμνου μεταφέρθηκε (κατά τον 17ο αιώνα) στο Κάστρο, σημερινή Μύρινα. Αναφέρεται ότι στο Άγιον Όρος φυλάσσονται χρυσόβουλα σχετικά με το Αγιοπαυλίτικο μοναστήρι ως έδρα του Μητροπολίτη Λήμνου.

Ο τελευταίος και ηρωικός αυτοκράτορας του βυζαντινού ελληνισμού Κωνσταντίνος 11ος Παλαιολόγος, σύμφωνα με την παράδοση, δώρισε στους κατοίκους της Λήμνου το Μετόχι αυτό, ώστε από τα έσοδά του «να εξυπηρετούνται οι εκκλησιαστικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες». Άρα ο Μέγας Ευεργέτης του νησιού μας δεν είναι άλλος από τον μαρμαρωμένο βασιλιά του μεσαιωνικού ελληνισμού, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Λήμνο, αφού α) την υπερασπίστηκε το 1442, πολεμώντας ο ίδιος κατά των Οθωμανών, πεθαίνοντας, μάλιστα, κατά την πολιορκία του Κότσινου η σύζυγός του Αικατερίνη, η οποία ετάφη στο νησί μας, β) κυβέρνησε επί μακρόν το νησί ο αδερφός του Δημήτριος Παλαιολόγος και γ) λημνιός ήταν ο πρώτος σύμβουλος και υπασπιστής του, ο μετέπειτα συγγράψας το χρονικό της Άλωσης της Πόλης, Γεώργιος Σφραντζής.

Επί οθωμανικής κατάκτησης το «Κοινόν Υποστατικόν» ή «Κοινοτικό Αγρόκτημα Μητρόπολις», όπως ονομαζόταν, λειτουργούσε με πρωτοποριακό και δημοκρατικό σύστημα διοίκησης και είχε την ευθύνη για την ανέγερση ναών και σχολείων, διοικούμενο από την «Κεντρική των Εκπαιδευτηρίων Επιτροπή της Ορθοδόξου Χριστιανικής Κοινότητος».

Μετά το 1912 η επιτροπή παίρνει το όνομα «Παλλημνιακή Κοινοτική Επιτροπή προς εξυπηρέτησιν τοπικών αναγκών της Λήμνου» και εν συντομία «Παλλημνιακή Επιτροπή», την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα, για τον προσδιορισμό της Διοικούσας Επιτροπής του ΝΠΔΔ, που έχει ιδρυθεί με τον νόμο 3437 του έτους 1927 και ονομάζεται πλέον «Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο».

Η «Παλλημνιακή Επιτροπή» ήταν δεκαμελής και εκλέγονταν δημοκρατικότατα από αντιπροσώπους όλων των χωριών της Λήμνου και από τη Μύρινα μέχρι το 1967. Σήμερα το Ίδρυμα διοικείται από πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, που διορίζεται από το κράτος και η θητεία της είναι τρία χρόνια.

Με τις πολλές επωνυμίες, που έφερε κατά την μακρά ιστορία του το Ίδρυμα αυτό, προσέφερε τεράστιο κοινωφελές έργο στο νησί μας.

Επιγραμματικά μόνο αναφέρουμε:

Κατά την περίοδο της οθωμανικής κατάκτησης, εξασφάλιζε αδειοδοτήσεις, σύμφωνα με σχετικά φιρμάνια, που εξέδιδαν οι ίδιοι οι σουλτάνοι,  και οικοδομούσε ναούς σε όλα τα χωριά της Λήμνου.

Την ίδια περίοδο ίδρυε σχολεία και τα λειτουργούσε αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα μισθοδοσίας των δασκάλων και της συντήρησής των γενικά. Από 12 σχολεία που λειτουργούσαν την πρώτη περίοδο, έφθασαν το 1880 τα 23, το 1900 τα 28 και το 1912 υπήρχαν 34 σχολεία σε όλο το νησί. Το ποσοστό των μαθητών τη χρονιά αυτή, ανάλογα με τον πληθυσμό, ήταν 9,4%, όσο και της Σμύρνης.

Το 1912 το Αγρόκτημα «Μητρόπολις» ανέλαβε την τροφοδοσία των πληρωμάτων του ελληνικού στόλου, κατά τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης του νησιού. Για το λόγο αυτό ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης επισκέφθηκε το «Μετόχι», ευγνώμων για το εθνικό έργο που προσέφερε ανά τους αιώνες (Υπάρχει σχετική φωτογραφία).

Το 1922 η «Παλλημνιακή Επιτροπή» αναλαμβάνει το έργο της περίθαλψης των προσφύγων, οργανώνοντας φαρμακεία και ιατρεία.

Το 1923 πρωτοστατεί στην κατασκευή δικτύου ύδρευσης στο Κάστρο.

Το 1926 ξεκινά την ανοικοδόμηση, με δικά της κονδύλια αλλά και με δωρεές των ευεργετών Γεωργίου Σαρρή και αδελφών Στράφτη, του περικαλλούς κτιρίου του Γυμνασίου Κάστρου (Υπάρχει σχετική φωτογραφία από τα εγκαίνια το 1928).

Παράλληλα με το χτίσιμο του Γυμνασίου χρηματοδοτεί και οικοδομεί νέα εκπαιδευτήρια στα χωριά του νησιού, αναφέρουμε ενδεικτικά τα εξαίρετα Δημοτικά Σχολεία του Μούδρου (1932), του Πορτιανού (1926-31), του Αγίου Δημητρίου (τότε Λέρα 1927), της Καλλιόπης (1928), της Πλάκας (1929), του Θάνους (1927 και 1946), των Τσιμανδρίων 1929), του Ρεπανιδίου (1931), των Καμινίων (1932), του Ρωμανού (1936), της Καλλιθέας (τότε Σαρπί 1937 και 1953), του Κάσπακα (1950) της Σκανδάλης (1958), της Ατσικής, του Τσας, του Προπουλίου, του Καταλάκκου, του Βάρους, καθώς και σχετικά πρόσφατα συνεισφέρει στην ανέγερση των Γυμνασίων Μούδρου και Λιβαδοχωρίου.

Το 1924 παραχώρησε αίθουσα για τη στέγαση της πρώτης προσκοπικής ομάδας Λήμνου.

Το 1927 αγόρασε οικόπεδο για την ανέγερση του Νοσοκομείου Λήμνου και στη συνέχεια ανέλαβε όλη την οργανωτική διαδικασία, την επίβλεψη των εργασιών ανέγερσης και την παραλαβή του κτιρίου, που αποπερατώθηκε το 1934, με δαπάνες του συλλόγου απόδημων Λημνίων Αμερικής ο «Ήφαιστος».

Το 1932 χρηματοδότησε με 100.000 δρχ τα έργα διαμόρφωσης του γυμναστηρίου Κάστρου και επόπτευσε για την αποπεράτωσή τους, προσφέροντας στους νέους του νησιού το πρώτο αθλητικό κέντρο.

Προπολεμικά ανέγειρε Γεωργική Σχολή στην Πολιόχνη Λιβαδοχωρίου.

Το 1939 αγόρασε και προσέφερε στο δημόσιο το κτίριο του παλιού τουρκικού διοικητηρίου για τη στέγαση του Μουσείου Λήμνου.

Στη δεκαετία του ’80 εξασφάλισε οικόπεδο για την ανοικοδόμηση του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου Μύρινας.

Τέλος το 2009 προσέφερε ανακατασκευασμένο το ωραιότατο παραδοσιακό κτίριο, όπου είχε την έδρα του το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο στη Μύρινα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο μερίμνησε για την καλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων του νησιού δαπανώντας μεγάλα ποσά, τόσο για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού τους προγράμματος, όσο και για τη στήριξη μαθητών και σπουδαστών, με συσσίτια, βιβλία και υποτροφίες.

Για όλα αυτά τα έργα η κύρια και μόνιμη πηγή εσόδων του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου υπήρξε, μαζί με τις κατά καιρούς  δωρεές των ομογενών, τους τραπεζικούς τίτλους και κάποια ενοίκια, η παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Αγροκτήματος «Μητρόπολις», η εναπομείνασα έκταση του οποίου σήμερα είναι 1600 περίπου στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και 750 στρέμματα ορεινού βοσκοτόπου. Και λέμε εναπομείνασα γιατί για να ανταπεξέλθει στον τεράστιο οργασμό οικοδομικής δραστηριότητας, προπολεμικά εκποίησε μεγάλο μέρος του Αγροκτήματος, το οποίο αρχικά εκτείνονταν από το Λιβαδοχώρι μέχρι σχεδόν τα πρώτα σπίτια του Καρπασίου.

Η κυριότητα του κτήματος βεβαιώνεται με αυτοκρατορικά φιρμάνια των ετών 1799 και 1800 επί σουλτάνου Μουσταφά του Δ’ και με τον ιδρυτικό νόμο 3437 του 1927.

Το Αγρόκτημα «Μητρόπολις» είναι ενιαίο και καλλιεργείται με αυτεπιστασία, σύμφωνα με τους νόμους των ετών 1929 και 1949 «Περί λειτουργίας του εν Λήμνω Παλλημνιακού Ταμείου Εκπαιδευτικής Προνοίας», το οποίο μετονομάστηκε με νόμο του 1931 σε Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο.

Το 2013 καλλιεργήθηκαν σιτηρά, τριφύλι και σουσάμι και διατηρείται κοπάδι 400 περίπου προβάτων.

Κατά τη μακρά ιστορική του πορεία το Αγρόκτημα ήταν πάντοτε πρότυπο και με την υποστήριξη των φορέων του κράτους απέδιδε τα μέγιστα, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές μεθόδους καλλιεργειών και εισάγοντας βελτιωμένες ράτσες παραγωγικών ζώων, αποκομίζοντας κέρδη, τα οποία διέθετε για κοινωφελείς σκοπούς.

Παράλληλα μετέδιδε στους λημνιούς αγρότες την πλούσια εμπειρία που προέκυπτε από την δραστηριότητά του.

Τέλος προσέφερε εργασία και εισόδημα σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, συμβάλλοντας στην άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι σκοποί του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου είναι η χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Λήμνου και η ενίσχυση λημνιών μαθητών και σπουδαστών που έχουν ανάγκη αλλά και η συμβολή του σε έργα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Το Ίδρυμα δεν επιβαρύνει για τη λειτουργία του, ούτε στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό, αντίθετα προσφέρει, ακόμα και σήμερα, που τα έσοδά του έχουν μειωθεί δραματικά, σπουδαίο κοινωφελές έργο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επωφελείται ποσού 25.000 Ευρώ ετησίως, από την δωρεάν παραχώρηση σ’ αυτό του κτιρίου, όπου στεγάζονται οι διοικητικές του υπηρεσίες.

Η υποβάθμιση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής, που πλήττει τις τελευταίες δεκαετίες τη Λήμνο, είχε και για το Αγρόκτημα «Μητρόπολις» δραματικές συνέπειες, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε δεινή παραγωγική και συνεπώς οικονομική κατάσταση. Η αδυναμία εκσυγχρονισμού των καλλιεργειών και η έλλειψη χρηματοδοτήσεων για αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του, όσον αφορά τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, μαζί με το γεγονός ότι το ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, που το διέπει, είναι ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ και ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, έχουν σαν αποτέλεσμα το Ίδρυμα να βρίσκεται σε απελπιστική γενικά κατάσταση.

Οι δυνατότητες που διαθέτει όμως είναι μεγάλες, αν λάβουμε υπόψη ότι το Αγρόκτημα είναι ενιαίο, με πλούσια εδάφη, άφθονα νερά και ικανό ζωϊκό κεφάλαιο.

Στη σημερινή συγκυρία η ορθολογιστική και με σύγχρονες αντιλήψεις και μεθόδους εκμετάλλευσή του θα επιφέρει πλούσιους καρπούς και θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και προόδου στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και θα δοθεί σημαντική ώθηση στην οικονομία της Λήμνου.

Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία και θα προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό ποιοτικά και φθηνά προϊόντα.

Στα κτήματά του μπορούν να αναβιώσουν, επιτυχημένες κατά το παρελθόν, παραδοσιακές καλλιέργειες – όπως έγινε εφέτος με την καλλιέργεια του σουσαμιού – και να δοκιμαστούν νέες.

Το όλο συγκρότημα του Αγροκτήματος θα μπορεί να γίνει επισκέψιμο, προάγοντας το εμπόριο και τον τουρισμό, όπως διεφάνη εφέτος το καλοκαίρι, που πραγματοποιήθηκε σειρά πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων στους χώρους του, με μεγάλη επιτυχία.

Τέλος μπορεί να λειτουργήσει σαν πρότυπο και πιλοτικό αγροτικό σχολείο για τους νέους, που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στην πρωτογενή παραγωγή και μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της αγροτικής αναγέννησης στο νησί μας.

Σε πρώτη φάση κρίνουμε ότι είναι επείγον να συντηρηθούν τα ετοιμόρροπα κτίρια του οικοδομικού συγκροτήματος (κελιά, αποθήκες, ποιμνιοστάσια, μηχανοστάσια κλπ) και σταδιακά να διαμορφωθούν κάποια από αυτά σε χώρους φιλοξενίας ειδικών επιστημόνων, αίθουσες σεμιναρίων και εκδηλώσεων, εκθετήρια και καταστήματα πώλησης προϊόντων, γραφεία και αίθουσες μουσειακού υλικού και άλλες εγκαταστάσεις, που θα προωθήσουν την αποδοτική λειτουργία του Αγροκτήματος.

Για το σκοπό αυτό απαιτούνται κονδύλια τα οποία είναι δύσκολο να εξευρεθούν με την υπάρχουσα κατάσταση.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει χρήματα, υπηρεσίες, γνώσεις και εργασία, ώστε τα Ίδρυμα αυτό, που γέννησε όλα τα εκπαιδευτήρια και τις άλλες κοινωφελείς υποδομές και δράσεις, που προαναφέραμε, να αναγεννηθεί και να μπορέσει και πάλι να προσφέρει έργα και υπηρεσίες στη Λήμνο, σαν αληθινή ΜΗΤΕΡΑ-πόλη!!!

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018