Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Έντονες φήμες για συγχώνευση της ΝΕΛ | Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της ακτοπλοΐας

banner roots

Έντονες φήμες για συγχώνευση της ΝΕΛ | Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της ακτοπλοΐας
21.05.2014 | 08:33

Έντονες φήμες για συγχώνευση της ΝΕΛ | Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της ακτοπλοΐας

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

 

Θερμό θα είναι το καλοκαίρι για την εγχώρια ακτοπλοΐα και όχι μόνο εξαιτίας της πληθώρας των ξένων επισκεπτών, που θα ξεπεράσουν φέτος τα 20 εκατομμύρια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Attica Group θα αποτελέσει τον καταλύτη για να ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις στον κλάδο, που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένος από τα υψηλά τραπεζικά χρέη, με στόχο να δημιουργηθούν δύο εθνικοί πρωταθλητές.

Σήμερα η MIG ελέγχει το 89,4% της Attica Group, η οποία εμφανίζει συνολικό δανειακό υπόλοιπο σχεδόν 290 εκατ. ευρώ. Τα σενάρια που εξετάζονται σε τραπεζικούς κύκλους αναφέρουν ότι έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να υπάρξει συγχώνευση της Attica Group με την ΑΝΕΚ και τη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο κοινός πιστωτής τους και θα ήταν ενδιαφέρον να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο σχήμα στην εγχώρια ακτοπλοΐα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο όμιλος των Μινωϊκών Γραμμών όπου μάλλον ο Ιταλός ιδιοκτήτης Εμμανουέλε Γκριμάλντι θα κινηθεί αυτόνομα, ενώ ερώτημα παραμένει πόσο ακόμη θα διατηρήσει τη μετοχή στο χρηματιστήριο αφού ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία (πάνω από 90%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Να αναφέρουμε ότι ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της ΑΝΕΚ ξεπερνά τα 290 εκατ. ευρώ. Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση, αφού η ταμειακή ασφυξία της επιχείρησης δεν της επιτρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για την πληρωμή του πετρελαίου, με συνέπεια το προηγούμενο διάστημα τα οχηματαγωγά της εταιρείας να έχουν ακινητοποιηθεί.

Εντωμεταξύ, ανοίγει καθώς φαίνεται ο δρόμος για την χρηματοδότηση της ακτοπλοίας, της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων και των λιμανιών, μέσω κονδυλίων της Ε.Ε.

Σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η ελληνική ακτοπλοία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω έλλειψης ρευστότητας και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες διεξάγονται με τεράστια προβλήματα, κάνοντας ορατό τον κίνδυνο απομόνωσης των νησιωτών, με την υιοθέτηση της «Διακήρυξης των Αθηνών» από τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για θέματα ναυτιλίας, στο πλαίσιο των εργασιών της Άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και Κρατών ΕΟΧ, που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο.

Άλλαξαν τα δεδομένα με μεγάλη ωφελημένη την Ελλάδα. Για πρώτη φορά σε συμβούλιο Υπουργών Ναυτιλίας υιοθετήθηκε ομόφωνα, κείμενο που προβλέπει βήματα ανάπτυξης της ναυτιλίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας.

Κομβικής σημασίας για την χρηματοδότηση της ακτοπλοίας, της οποίας τα χρέη ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, είναι η ενσωμάτωση της έννοια της “Νησιωτικότητας” στη χάραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών με σκοπό να αποτραπεί ο περιφερειακός και κοινωνικός αποκλεισμός και να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

 

Πηγή: newmoney.gr, businessnews.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το