Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου στη Σικελία για την αδελφοποίηση με το Λύκειο Εμπεδοκλής του Αγκριτσέντο (+photos)
achilladelis
Το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου στη Σικελία για την αδελφοποίηση με το Λύκειο Εμπεδοκλής του Αγκριτσέντο (+photos)
20.05.2014 | 20:29

Το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου στη Σικελία για την αδελφοποίηση με το Λύκειο Εμπεδοκλής του Αγκριτσέντο (+photos)

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Την προηγούμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 8 μέχρι και την Τετάρτη 14 Μαΐου, το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, εκπροσωπούμενο από μαθητές, μαθήτριες, καθηγήτριες και τη Διευθύντριά του, βρέθηκε στη Σικελία, όπου ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου με το Λύκειο Εμπεδοκλής του Αγκριτσέντο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του γυμνασίου Λιβαδοχωρίου παρουσίασαν την θεατρική τους παράσταση «Άλκηστις» του Ευρυπίδη αρχικά στο ιστορικό θέατρο Λουίτζι Πιραντέλο του Αγκριτσέντο και στη συνέχεια στο αρχαίο θέατρο των Συρακουσών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιοι, η παράσταση παρουσίασε μεγάλη επιτυχία και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ και τους παρευρισκομένους.

Η αποστολή απαρτιζόταν από 17 μαθητές, μέλη της θεατρικής ομάδας του σχολείου, τη Διευθύντρια του Γυμνασίου, κ. Χαριτίνη Φωτοπούλου, τις καθηγήτριες κ. Χαλικιώτου Ράνια και Χρύσα Μέρμηγκα, τους συντελεστές της παράστασης, αρκετούς γονείς των μαθητών, τον  επίτιμο προξενικό ακόλουθο της Ιταλίας στη Λήμνο, κ. Κώστα Δώρα και τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Λέσβου, κ. Χρήστο Χατζηλία.  

Η ομάδα των μαθητών μετά την άφιξή της στο Αγκριτζέντο φιλοξενήθηκε σε σπίτια μαθητών του  Κλασικού Λυκείου «Εμπεδοκλής», σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που είχε παρασχεθεί από τους μαθητές της Λήμνου στους Ιταλούς, το Μάρτιο του 2014,  μετά από τις επαφές αδελφοποίησης των δύο σχολείων που έγιναν στη Λήμνο. Οι υπόλοιποι συνοδοί φιλοξενήθηκαν σε δωμάτια ξενοδοχείων της πόλης.

Το χρονικό του ταξιδιού:

Την Παρασκευή 9.05.014 η αποστολή επισκέφθηκε το Κλασικό Λύκειο «Εμπεδοκλής» και με τη συνοδεία μαθητών και καθηγητών του ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, στον Κήπο της Κολυμβήθρας (GiardinodellaKolymbetra), ένα τοπίο φυσικού κάλλους της περιοχής, και τον αρχαιολογικό χώρο της Κοιλάδας των Ναών (ValledeiTempli), όπου και οι μνημειώδεις ναοί των αρχαίων Ακραγαντίνων.

Το Σάββατο 10.05.014 η αποστολή παρευρέθηκε στο κατάμεστο ιστορικό θέατρο του Agrigento, που φέρει το όνομα του μεγάλου δραματουργού Luigi Pirandello, όπου και πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της δέσμευση αδελφοποίησης των δύο Σχολείων ανάμεσα στις Διευθύντριες κ. Χαριτίνη Φωτοπούλου και AnnaMariaSermenghi, μετά από σύντομους χαιρετισμούς εκπροσώπων του Δημάρχου, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης του Agrigento και του Σχολικού Συμβούλου  Φιλολόγων Ν. Λέσβου κ. Χρήστου Χατζηλία. Ακολούθησαν οι ομιλίες των κ. Διευθυντριών, στις οποίες τονίστηκε η σημασία της αδελφοποίησης των δύο Σχολείων και επιβεβαιώθηκε η διάθεση για περαιτέρω συνεργασία. Στη συνέχεια οι θεατρικές ομάδες των δύο Σχολείων ανέβασαν τις θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος «Άλκηστις» και «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη.

Την Κυριακή 11.05.014 οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς του Agrigento, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αποχαιρέτησαν την αποστολή, που κατευθύνθηκε και τακτοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής των Συρακουσών, ενώ το απόγευμα επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στην πόλη.

Τη Δευτέρα 12.05.014 η θεατρική ομάδα του Σχολείου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου Νέων, με την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο των Συρακουσών PalazzoleAcreide, πολιτιστικό γεγονός, το οποίο λαμβάνει χώρα από 12 έως 31 Μαΐου και παρακολούθησε και άλλες παραστάσεις.

Την Τρίτη 13.05.014 η αποστολή επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα της  πόλης των Συρακουσών (Αρχαίο ελληνικό θέατρο, τα αρχαία λατομεία, καθολικούς ναούς και άλλα αξιοθέατα) και περιηγήθηκε την πόλη.

Η Τετάρτη 14. 05.014 ήταν η ημέρα της επιστροφής στη Λήμνο, μέσω Κατάνης, Ρώμης και Αθήνας.

 

Η Διευθύντρια Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου Λήμνου, κ. Φωτοπούλου Χαριτίνη, εκφράζει επίσημα τη χαρά της και συγχαίρει τους μαθητές και όλους όσοι βοήθησαν να πάρει σάρκα και οστά η προσπάθεια αυτή. Επιπλέον, δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τους χορηγούς, των οποίων η βοήθεια στάθηκε πολύτιμη και λειτούργησε ως αρωγός για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού:

«Χαρήκαμε ιδιαίτερα που βρεθήκαμε σ΄ αυτόν τον υπέροχο τόπο , στο Αγκριτζέντο της Σικελίας μαζί με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, από το Λύκειο «Εμπεδοκλής». Ο Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Εμπεδοκλής  είχε γράψει για τους κατοίκους της περιοχής του Αγκριτζέντο ότι  ζουν σαν να πρόκειται να πεθάνουν την άλλη μέρα και κτίζουν σαν να πρόκειται να ζήσουν για πάντα. Και τολμώ να προσθέσω ότι τα λόγια του τα βιώσαμε πορευόμενοι στη γέφυρα που χτίσαμε για να μπορούμε να ανταμώνουμε…

Αυτό το ταξίδι της αδελφοποίησης των δύο σχολείων ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές τον προηγούμενο Ιούνη. Όταν ο προξενικός εκπρόσωπος της ιταλίας στη Λήμνο κος Κώστας  Δώρας, και τον ευχαριστούμε πολύ, μας μετέφερε την πρόσκληση συνεργασίας της κας Σερμέγκι , της Διευθύντριας του κλασικού λυκείου Εμπεδοκλής και ανταποκριθήκαμε άμεσα.

Ως παιδαγωγοί  στη σύγχρονη πραγματικότητα πιστεύουμε ότι  ο ρόλος μας μοιράζεται ανάμεσα στο καθαρά διδακτικό μας έργο αλλά και στην προσπάθεια  να μεταγγίσουμε στους μαθητές μας τις υγιείς αξίες του πολιτισμού μας που θα τους δώσουν κίνητρα να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι αλλά και πολίτες.

Η επίσκεψη στη Σικελία ήταν ο τέταρτος σταθμός στην πορεία των ανταλλαγών. Οκτώβρης 2013 στη Λήμνο, Νοέμβρης  στο Αγκριτζέντο.  25 Μάρτη στη Λήμνο  επισφραγίστηκε και τυπικά αυτή η  σχέση αμφίδρομης προσφοράς και τέλος, στο ιστορικό θέατρο Λουίτζι Πιραντέλο, στις 10 Μαΐου μοιραστήκαμε τη χαρά και τη μαγεία του θεάτρου. 

Η αδελφοποίηση των δύο σχολείων πέραν της αμοιβαίας υπόσχεσης για συνεργασία στους διάφορους τομείς, που αφορούν στους μαθητές μας, αποκτά και συμβολικό χαρακτήρα και νόημα.

Στην πραγματικότητα είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα ανάμεσα στα δυο νησιά , με τη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση και τον υψηλό πολιτισμό που αναπτύχθηκε αδιάλειπτα στον ιστορικό χρόνο.

Από τα προϊστορικά  χρόνια ανέπτυξαν στενούς δεσμούς όπως φαίνεται μέσα από τους  Μύθους της φωτιάς και τις μετακινήσεις των πληθυσμών  της Μεσογείου καθώς μιλάμε για τον  αρχαίο Ακράγαντα, μία από  τις πλουσιότερες και επιφανέστερες ελληνικές αποικίες της "Μεγάλης Ελλάδας" και τη Λήμνο , το νησί του Ηφαίστου.

'Ηταν  ευτυχής συγκυρία που παίξαμε και τα δύο σχολεία την ίδια ημέρα,   στις 12 Μαΐου, ημέρα έναρξης του  20ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Νέων στις Συρακούσες, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Η δική μας ομάδα παρουσίασε το σατυρικό δράμα Άλκηστις του Ευριπίδη.  Το πολιτιστικό πρόγραμμα αναλάβαμε μαζί με τη συνάδελφο , τη Ράνια Χαλικιώτου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Παμούκη, κινησιολογία Μαριέλας Νέστορα, τη μουσική  έχει γράψει ο Μανώλης Παπαδάκης και την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει κάνει ο Θωμάς Σφούνης.

Στους 17 μαθητές και μαθήτριες  της θεατρικής μας ομάδας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια , οι οποίοι αγόγγυστα δούλεψαν τους τελευταίους έξι μήνες  και είχαμε την  ευκαιρία να τους καμαρώσουμε να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και στις δύο παραστάσεις στην Ιταλία.

Σ’ αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας από τη Λήμνο για τη γενναιοδωρία τους και τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού, τους καλλιτεχνικούς συντελεστές της παράστασης  και τους συνοδούς μας τον κο Χατζηλία Χρήστο, Παιδαγωγικό Σύμβουλο Φιλολόγων νομού Λέσβου, τους  συναδέλφους καθηγητές , τους αγαπητούς γονείς και φίλους που μοιράστηκαν μαζί μας  αυτή την πλούσια εμπειρία».

Χορηγοί της προσπάθειας αυτής ήταν οι:

Ιερά Μητρόπολις Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο

Κος Χαλαμανδάρης Θεοφάνης

Κος Παντελιάς Ιωάννης

κος  Μαμαλιάδης Άγγελος

κος Νανόπουλος Νικόλαος

κος Παλαιολόγου Δούκας

κα Παλαιολόγου Αλίκη

κα Πολυταρίδου Βαρτουή

Επαγγελματίες:

Εταιρεία Χρυσάφη

Ματζάρης Βασίλειος ΟΕ, «Είδη Υγιεινής»

Λογιστικό Γραφείο Παϊτάκη Αντώνη

Λογιστικό Γραφείο Χρήστου Κουτσογιάννη

SnackBar «Το Ποδήλατο»

EUROMEDICA Λήμνου

Ψάρρας Ιωάννης, «Συνθετικά και Φυσικά Σφουγγάρια-Είδη Οικιακής Χρήσης»

Δουλκέρογλου I. Ειρήνη «Γενικό Εμπόριο Αντιπροσωπείες»

Στενός Νικόλαος PCCOM

Ψάρρας Χρυσόστομος INFOKOSMOS

Savvoglou-Tsivolas  LIMNOSORGANICWINES

Μιχαηλίδης Ευστράτιος Εμπόριο Ποτών, Αρβανίτης Χρήστος Εμπόριο Κρεάτων, HotelArxontiko , Insurancecenter Ζωή Γαβάνου- Ανέστης Πανιτσίδης, Γκαράλη Φωτεινή Παραδοσιακά Ζυμαρικά- Φλωμάρι Λήμνου, Γαροφαλλίδης Εμμανουήλ Εμπόριο Φρούτων, Λογιστικό Γραφείο Τζάνερου Αριστείδη

Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Λιβαδοχωρίου , Κοντιά, Αγίου Δημητρίου, Νέας Κούταλης, Ατσικής, Μούδρου

 

Τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν με τη σειρά τους ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Λέσβου, κ. Χρήστος Χατζηλίας :

«Αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της εκπαιδευτικής δράσης, που πλούτισε με γνώσεις, συναισθήματα και δράσεις το μυαλό, την καρδιά και το σώμα όλων των μελών της αποστολής».

καθώς επίσης και το Δ.Σ της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκαπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λήμνου:

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου συγχαίρει:

-το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου για την εξαιρετική του πρωτοβουλία,

-την Διευθύντρια κα Χαριτίνη Φωτοπούλου και τις εκπαιδευτικούς Ράνια Χαλκιώτου και Χρύσα Μέρμηγκα, που ξεπερνώντας τις αντίξοες συνθήκες, δούλεψαν όλη τη χρονιά, εκτός ωραρίου, προκειμένου να διδάξουν τους μαθητές τους Πολιτισμό και Θεατρική Παιδεία και να διοργανώσουν την όλη διαδικασία της αδελφοποίησης των δύο σχολείων, αποδεικνύοντας την εργατικότητα και την αγάπη των εκπαιδευτικών για τη δουλειά τους,

-τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης, Μαρία Παμούκη, Μαριέλα Νέστορα, Μανώλη Παπαδάκη και Θωμά Σφούνη για την υπερπολύτιμη βοήθεια τους στη θεατρική παράσταση και την εμψύχωση των μαθητών και τον Κώστα Δώρα για την βοήθεια του στην διαδικασία αδελφοποίησης,

-και πάνω από όλους, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου, που ανέβασαν αυτήν την υπέροχη παράσταση, που επέδειξαν υποδειγματική εργατικότητα, συνέπεια και συμπεριφορά καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος, που εκπροσώπησαν επάξια το νησί μας και τη χώρα μας, κάνοντας όλους μας περήφανους και δίνοντάς μας ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου, που τους ανήκει!!».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως μόνον δύο σχολεία σε όλη την Ελλάδα κατάφεραν να λάβουν συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία, το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, καθώς κι ένα ακόμη σχολείο από το νομό Ηρακλείου.

Η παράσταση στη Λήμνο θα δοθεί στις 28 Ιουνίου, στην αίθουσα Μαρούλα , στις 8:30 μμ, όπου θα γίνει η παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων του Γυμνασίου Λιβαδοχωρίου , στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας του Δήμου Λήμνου. 

 

 

                                                           

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018