Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Τιμούν με άγαλμα τη Λήμνο στη Μελβούρνη

the roots web banners 06

Τιμούν με άγαλμα τη Λήμνο στη Μελβούρνη
30.06.2014 | 18:11

Τιμούν με άγαλμα τη Λήμνο στη Μελβούρνη

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Στο παραλιακό προάστιο Albert Park της Μελβούρνης θα στηθεί ένα μπρούτζινο άγαλμα που θα απεικονίζει μια νοσοκόμα και έναν στρατιώτη στη Λήμνο, για να αναδείξει, αλλά και να θυμίζει στις επόμενες γενιές το ρόλο που έπαιξε το νησί του Αιγαίου στο σημαντικότερο κεφάλαιο της αυστραλιανής πολεμικής ιστορίας.

Το άγαλμα έχει φιλοτεχνηθεί από τον διακεκριμένο γλύπτη Peter Corlett.

Την πρωτοβουλία αυτή έχει αναλάβει η επιτροπή Lemnos Gallipoli Commemorative Committee, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα Βετεράνων Αυστραλών (RSL).

Μάλιστα, για να συγκεντρωθούν χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου οι δύο φορείς διοργάνωσαν μεγάλη χοροεσπερίδα το Σάββατο, 28 Ιουνίου στο St. Kilda Town Hall.

Εκπρόσωποι των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, βετεράνοι Αυστραλοί στρατιώτες, αρκετοί Αυστραλοί πολιτικοί αλλά και πολυάριθμοι ομογενείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δύο φορέων και παρευρέθηκαν στη χοροεσπερίδα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η εκστρατεία στην Καλλίπολη ήταν η πρώτη μεγάλη πολεμική επιχείρηση των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο ρόλος της Λήμνου στη μεγάλη αυτή εκστρατεία, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο χιλιάδες Αυστραλοί το 1915 (συνολικά 50.000 Αυστραλοί μαχητές έλαβαν μέρος στην εκστρατεία, από τους οποίους 8.700 φονεύθηκαν και 19.000 τραυματίστηκαν), δεν έχει αναγνωριστεί όσο πρέπει, αφού το νησί του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό της εκστρατείας αλλά και για τη νοσηλεία των τραυματιών. Εξάλλου στη Λήμνο έχουν ταφεί πολλοί Αυστραλοί, θύματα του πολέμου.

Έτσι, με αφορμή τον εορτασμό από τα 100 χρόνια της επετείου, ομογενείς πολιτικοί καταβάλουν προσπάθειες να αναδειχθεί η συμβολή του νησιού και των Ελλήνων, καθώς και ο στρατηγικός ρόλος της Λήμνου, όπου στρατοπέδευσαν οι Αυστραλοί πριν επιχειρήσουν τη μοιραία απόβασή τους στα Δαρδανέλια.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel