Τις ιερές ακολουθίες τελούν πατέρες της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, μεταφέροντας την κατανυκτική αγιορείτικη ατμόσφαιρα στη Λήμνο. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την Πέμπτη 13 Αυγούστου με τον Αγιασμό και την Παράκληση, ενώ χθες, παραμονή της εορτής (14 Αυγούστου), πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας στον χώρο του Μετοχίου και εν συνεχεία ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Η προσέλευση των πιστών κατά τον εσπερινό ήταν αθρόα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης.
Το πρωί του Σαββάτου, 15 Αυγούστου, τελέστηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η καθιερωμένη Λιτανεία της Εικόνας. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώνεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 17:00 (7.00 μ.μ.), με την ακολουθία του Εσπερινού και της Παρακλήσεως.
Το Μετόχι της Παναγίας της Τρύγης είναι ένας τόπος με βαθιές ρίζες που ανάγονται στον 14ο αιώνα, όταν λειτουργούσε ως ανεξάρτητη μονή. Το 1798 επικυρώθηκε με πατριαρχικό σιγίλιο του Πατριάρχη Γερασίμου Γ΄ ως μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.
Στο κέντρο του εορτασμού βρίσκεται το ναΰδριο που έχτισε το 1706 ο Σιμωνοπετρίτης μοναχός Αγάπιος —όπως μαρτυρά η κτητορική πλάκα στον εξωνάρθηκα— καθώς και η σπάνια, θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τρύγης. Φιλοτεχνημένη γύρω στο 1700, η εικόνα ξεχωρίζει επειδή η Θεοτόκος απεικονίζεται ντυμένη στα λευκά αντί για το καθιερωμένο κόκκινο ή πορφυρό ένδυμα, συμβολίζοντας την απόλυτη αγνότητα.
Οι κάτοικοι της Λήμνου την ευλαβούνται θερμά ως προστάτιδα των ασθενούντων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Στον ίδιο ιστορικό χώρο, δίπλα στα σωζόμενα τμήματα του ναού, δεσπόζει επίσης το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, συνκτητόρισσας της Μονής Σιμωνόπετρας.
https://www.limnosfm100.gr/limnos/item/89197-me-katanyksi-kai-kosmosyrroi-o-eortasmos-tis-panagias-tis-trygis-sto-propoyli-limnou.html#sigProIdd16a4f2586



























