Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Χατζηδιαμαντής: «Φεύγω αλλά θα είμαι παρών στους αγώνες για την πολιτική ανατροπή που χρειάζεται ο τόπος»

the roots web banners 06

Χατζηδιαμαντής: «Φεύγω αλλά θα είμαι παρών στους αγώνες για την πολιτική ανατροπή που χρειάζεται ο τόπος»
30.08.2014 | 18:36

Χατζηδιαμαντής: «Φεύγω αλλά θα είμαι παρών στους αγώνες για την πολιτική ανατροπή που χρειάζεται ο τόπος»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Ήταν επί τριάμιση χρόνια ο Δήμαρχος του νησιού. Ο πρώτος καλλικρατικός Δήμαρχος της Λήμνου αν και ο Καλλικράτης βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο του, για τις ελλείψεις και τις παραλείψεις του.

Ο βαθμός δυσκολίας ήταν μεγαλύτερος και μάλιστα σε περιβάλλον κρίσης, οικονομικής καχεξίας και χωρίς το κράτος να μπορεί να παίξει το ρόλο του Σίμωνα Κυρηναίου, οι πιθανότητες δεν ήταν ευνοϊκές. Ο Χατζηδιαμαντής, ανέστρεψε το νόμο των πιθανοτήτων όμως, και το σίγουρο είναι ότι στο πάνθεον των αυτοδιοικητικών αρχόντων του νησιού, θα μείνει ως ένας επιτυχημένος Δήμαρχος, του οποίου η φήμη και τα πεπραγμένα στο Δήμο, ξεπέρασαν πολλές φορές τα όρια του νησιού.

"Άνοιξε" το παιχνίδι στην κοινωνία. Θυμάμαι τη φράση του όταν συζητούσαμε τον οργασμό των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων τα πρώτα δύο χρόνια της θητείας του, που έκαναν τους υπόλοιπους Δήμους ανά το Αιγαίο να αναρωτιούνται "μα πώς, εν μέσω οικονομικής κρίσης;...". "Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν και το αποτέλεσμα θα σας κάνει να τρίβετε τα μάτια σας ", απαντούσε τότε ο Χατζηδιαμαντής. Ήταν απ τις λίγες φορές που θυμάμαι τέτοια κινητοποίηση από τους πολίτες, με τέτοια διάθεση προσφοράς και συσπείρωσης γύρω από ένα Δήμο. Χωρίς αμφιβολία, το ενέπνεε το πρόσωπο.

Όσο όμως "άνοιξε" το παιχνίδι της συμμετοχής στην κοινωνία, τόσο το "έκλεισε", προϊόντος του χρόνου, στη διοίκηση, γύρω από τον ίδιο. Γι αυτό και κατηγορήθηκε ως "συγκεντρωτικός".

Η αλήθεια είναι, ότι από πολύ νωρίς άρχισε να μένει μόνος με ελάχιστους συνεργάτες δίπλα του. Με δεδομένο αυτό και την επιτακτικότητα της κατάστασης, δεν είμαι σίγουρη για τις διαθέσιμες επιλογές.

Επί θητείας του αναβαθμίστηκε η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, θέτοντας ψηλά τον πήχη για την επόμενη Δημοτική Αρχή. Άναρθρες κραυγές και ατέρμονες αντεγκλήσεις, παρελκυστικές και ατελέσφορες πρακτικές, η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθήσαμε σ αυτό το δημοτικό συμβούλιο και σ αυτό μερίδιο απ τα εύσημα, καρπούται και η αντιπολίτευση.

Η οποία σχεδόν σύσσωμη, ευχαρίστησε αρκετές φορές τον Χατζηδιαμαντή για την προσφορά του κι αυτό είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στα Δημοτικά πράγματα του νησιού τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Οργάνωσε το νεοσύστατο Δήμο και τις υπηρεσίες του στην απαιτητική φάση της μετάβασης από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη, με ομαλό τρόπο, πράγμα που άρχισε να του δίνει πόντους μεταξύ των υπολοίπων Δημάρχων του Αιγαίου. Το οικονομικό συμμάζεμα, η επίτευξη πλεονασματικού Δήμου, η διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και η ένταξη και δρομολόγηση μεγάλων έργων ήταν στα θετικά της τριετούς και πλέον θητείας του Χατζηδιαμαντή.

Η αποξένωσή του από τη βάση της κοινωνίας, η μη επαφή και τριβή του με τον κόσμο και κάποιοι τομείς της καθημερινότητας, θεωρήθηκε ότι βάρυναν στα αρνητικά της ζυγαριάς.

Αν και ο ίδιος δεν δέχτηκε ποτέ ότι τα πράγματα στον τομέα της καθημερινότητας, πήγαν τόσο άσχημα. "Και το ότι οι παιδικοί σταθμοί της Λήμνου δεν έμειναν μια μέρα χωρίς θέρμανση, κάτι που αποτέλεσε πραγματικότητα για πολλά σχολειά στην Ελλάδα του μνημονίου, κι αυτό καθημερινότητα είναι...", είχε πει σ έναν μικρό απολογισμό σ εκείνη τη συνέντευξη στην οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέλθει ξανά υποψήφιος...

Κι από κείνη τη συνέντευξη, στη σημερινή. Λίγες ώρες, αφότου έχει παραδώσει, το γραφείο στο Δημαρχείο, στον επόμενο ένοικο, τον Δημήτρη Μαρινάκη.

Ερ: Ποιά συναισθήματα κυριάρχησαν την τελευταία σας μέρα, ως Δήμαρχος του νησιού;

Απ: Αγωνία να ολοκληρωθούν έστω και την τελευταία στιγμή προσπάθειες χρόνων, χαρά και ικανοποίηση για την επίτευξη δύσκολων στόχων μέσα απο δυσκολίες και αντιξοότητες, λύπη για τον αποχωρισμό απο αγαπημένους φίλους και συνεργάτες,

Ερ: Είχατε πει πρόσφατα, πως αυτά τα τριάμιση χρόνια ήταν τα καλύτερα της ζωής σας. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε; Τί θα κρατήσετε περισσότερο ζωντανό στη μνήμη σας απ αυτά τα χρόνια;;

Απ: Η αίσθηση της δημιουργίας, η δύναμη που απαιτεί ο καθημερινός αγώνας, η συμπαράσταση και η αγάπη του κόσμου, η υπερηφάνεια αλλά και η εθύνη να εκπροσωπείς τον τόπο σου, έδωσαν σ΄αυτά τα χρόνια μοναδικό νόημα και ποιότητα . Θα θυμάμαι πάντα τους αγώνες που δώσαμε μαζί με τον κόσμο, το αίσθημα της ενότητας και αποφασιστικότητας εκείνα τα παγωμένα πρωινά στο λιμάνι....

Ερ: Σ αυτά τα τριάμιση χρόνια, αποκτήσατε περισσότερους φίλους ή εχθρούς;

Απ: Άσκησα τα καθήκοντά μου με πίστη και εμμονή σε αρχές και αξίες. Πιστεύω ότι η κοινωνία μας - που αγωνιά και ταλαντεύεται – έχει ανάγκη να πιστέψει σε μια αλλαγή που θα ξεκινά και απο την απόρριψη πολιτικών πρακτικών και συμπεριφορών που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Νοιώθω ότι έχω μόνο φίλους καθώς δεν θεωρώ εχθρούς όσους έχουν διαφορετικές απόψεις ή θέσεις αφού πιστεύω πως μας ενώνει η ίδια αγωνία για το μέλλον του τόπου μας.

Ερ: Τί αφήνετε παρακαταθήκη στη νέα δημοτική αρχή αλλά και στην κοινωνία της Λήμνου;

Απ: Ενα οργανωμένο Δήμο, οικονομικά εύρωστο, με “προίκα” σημαντικά έργα που αλλάζουν την Λήμνο, που έχει κατακτήσει την αναγνώριση και το σεβασμό που δικαιούται, ιδίως στα κέντρα λήψης των αποφάσεων αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την πίστη στις δικές μας δυνάμεις, την ενότητα και αποφαστικότητα στις μεγάλες μάχες αλλά και την ανεκτικότητα, τον αλτρουισμό, τη διάθεση συμμετοχής στα μικρά καθημερινά προβλήματα.

Ερ: Ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής θα ασχοληθεί ξανά με τα κοινά από κάποιον πολιτικό θώκο, της Τ.Α ή άλλον;

Απ: Θα είμαι παρών στους αγώνες για την πολιτική ανατροπή που χρειάζεται ο τόπος μας και θα παλεύω όσο μπορώ για να έρθουν καλλίτερες μέρες όπως έκανα και όλα αυτά τα χρόνια καθώς η πολιτική δράση για μένα δεν συνδέεται και δεν αποσκοπεί σε αξιώματα και θέσεις αλλά ορίζει την ζωή μας.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το