Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Κάθε Σεπτέμβριο η Λήμνος τιμά τη χάρη του πολιούχου της Αγίου Σώζοντος

banner roots

Κάθε Σεπτέμβριο η Λήμνος τιμά τη χάρη του πολιούχου της Αγίου Σώζοντος
05.09.2014 | 20:43

Κάθε Σεπτέμβριο η Λήμνος τιμά τη χάρη του πολιούχου της Αγίου Σώζοντος

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Σημείο αναφοράς αποτελεί για τη Λήμνο και τους απανταχού Λημνιούς ο Άγιος Σώζων, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που επικαλούνται τη χάρη του για να βοηθηθούν. Κάθε χρόνο στις 6 Σεπτεμβρίου, παραμονή της λαμπρής γιορτής του, πλήθος κόσμου συρρέει για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου, του πολιούχου της Λήμνου.

Μαρτυρίες ανθρώπων θέλουν τον Άγιο Σώζο να έχει γιατρέψει σοβαρές ασθένειες. Τα τάματα που κοσμούν τις εικόνες του δεκάδες. Η λαϊκή παράδοση θέλει τους Λημνιούς ναυτικούς να θεωρούν σωτήρα τον Άγιο Σώζοντα, διότι κάποτε έσωσε ναυαγούς μετατρέποντας την κάπα του σε βάρκα. Οι ναυτικοί όταν αντίκριζαν τα αναμμένα καντήλια έκαναν το σταυρό τους και μια ευχή, να τους έχει καλά ώστε να επιστρέψουν σώοι στο νησί τους.

Και όταν κινδύνευαν από κάποια θαλασσοταραχή, πάλι στον Άγιο Σώζοντα, στο δικό τους Άγιο, απευθύνονταν για σωτηρία λέγοντας την ευχή: «Άγιε Σώζο σώσε μας!» και έταζαν ό, τι μπορούσε ο καθένας.

Και οι κάτοικοι του νησιού, που πρόσμεναν τους θαλασσοδαρμένους συγγενείς τους, στον Άγιο Σώζοντα κατέφευγαν με παρακλήσεις και τάματα ώστε να τους φέρει πίσω γερούς. Έτσι, για τη λημνιά ναυτοσύνη και για τις οικογένειες των ξενιτεμένων ο Άγιος Σώζων έγινε σταδιακά ο προστάτης άγιος, στο πανηγύρι του οποίου όφειλαν να πάνε κάθε χρόνο στις 7 Σεπτέμβρη. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα καθιερώθηκε να τιμάται ως πολιούχος της Λήμνου.

Μέχρι σήμερα, οι Λημνιοί της διασποράς σεολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται και γιορτάζουν την εορτή του Αγίου Σώζοντος, γεγονός που αποτελεί για αυτούς το συνδετικό κρίκο που τους συνδέει με την πατρίδα τους και τους θυμίζει τα παιδικά τους χρόνια στο νησί.

Ναούς του Αγίου Σώζοντος στη Λήμνο συναντάμε κοντά στο χωριό Φυσίνη και λίγο πιο έξω από τη Μύρινα.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το