Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Eκδήλωση μνήμης στο μνημείο Κυπρίων Αγωνιστών στη Μύρινα (ρhotos)

banner roots

Eκδήλωση μνήμης στο μνημείο Κυπρίων Αγωνιστών στη Μύρινα (ρhotos)
20.09.2014 | 08:49

Eκδήλωση μνήμης στο μνημείο Κυπρίων Αγωνιστών στη Μύρινα (ρhotos)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε εχθές, Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση μνήμης στο μνημείο Κυπρίων Αγώνιστών στη Μύρινα, παρουσία των δημάρχων Λύσης, κ. Συμεών Παστού και Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη,  στο πλαίσιο της επίσκεψης μελών των Συνδέσμων Αγωνιστών, Πολιτικών Καταδίκων και Κρατουμένων του Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Λύσης, ο δήμαρχος Λήμνου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων του Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, κ. Κυριάκος Γρηγοράς.

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ ακούστηκαν τραγούδια της περιόδου του αγώνα.

Ο δήμαρχος Λύσης κ. Συμεών Παστός στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες επισκέψεις στη Λήμνο, καθώς φιλοδοξία αποτελεί να γίνουν θεσμός «για να κρατήσουμε ζωντανή την επαφή με τον αδιαίρετο Ελληνισμό». «Η ιστορική απόφαση για συνεργασία των εκτοπισμένων δήμων της Κύπρου κάτω από το τρίπτυχο Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος θα παραμείνει πάντα ζωντανή, για να μας θυμίζει τους δεσμούς με τη μητροπολιτική Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Παστός. «Η πόλη σας, η Μύρινα, το Αυξέντιο, τα Άβδηρα του νομού Ξάνθης και ο Ακρίτας του νομού Κιλκίς θα θυμίζουν συνεχώς την υποχρέωσή μας, λόγω και των διδυμοποιήσεων. Ο δήμος, η ηγεσία και ο λαός της Λήμνου έστησαν βωμό που ενώνει και θα ενώνει για πάντα τη Λήμνο με την Κύπρο. Η μοίρα μάς όρισε να φυλάμε Θερμοπύλες».

Όπως επίσης ανέφερε ο δήμαρχος Λύσης, «ο λαός της Λήμνου εξέφρασε περίτρανα την αγάπη του προς την Κύπρο και τους αγωνιστές του επικού αγώνα του ‘55-‘59, αναγείροντας αυτό το μνημείο. Το 1994 υπήρξατε η πρώτη πόλη που διδυμοποιήθηκε με τη Λύση και το όνομα της κοινότητας δόθηκε σε δρόμο της πόλης σας. Ακολούθησαν και άλλα γεγονότα που είναι σε όλους γνωστά. Η Λύση προσέφερε το αίμα οκτώ παλικαριών της για να ποτίσουν το δέντρο της ελευθερίας, που το όνειρο γενιών Κυπρίων ήταν η ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Δυστυχώς μέχρι τώρα ο στόχος δεν έγινε κατορθωτός, γιατί τα συμφέροντα των ισχυρών της γης έρχονται σε σύγκρουση με τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού».

Ο δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του: «Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, είναι αναγκαίες για να συντηρούμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη των ανθρώπων που διέθεσαν τη ζωή τους σε μια πανανθρώπινη υπόθεση. Στην ελευθερία και την υπεράσπιση της πατρίδας. Οι πράξεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ που σκοτώθηκαν, απαγχονίστηκαν και μαρτύρησαν στα κρατητήρια, αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της Μεγαλονήσου, αλλά και σημείο αναφοράς του απελευθερωτικού αγώνα άλλων λαών».

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «Τα δραματικά γεγονότα της περιόδου 1955-59 αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης», ενώ τόνισε τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν το δήμο της Λήμνου με το δήμο Λύσης, μετά την αδελφοποίησή τους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Καταδίκων του Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, κ. Κυριάκος Γρηγοράς συγκλόνισε με την ομιλία του :  «Κάθε ταξίδι μας στη μάνα Ελλάδα είναι προσκύνημα στον πιο ιερό χώρο της ψυχής μας. Γιατί με το όνομά της γεννηθήκαμε, γαλουχηθήκαμε, ανδρωθήκαμε, σφυρηλατήσαμε τα οράματα και ιδανικά μας και για την Ελλάδα αφιερωθήκαμε διά βίου. Εμείς οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ δώσαμε αίμα, σώμα και ψυχή, νεκροφιλήσαμε ήρωες συναγωνιστές, που ξεψύχησαν με τη λέξη «Ελλάδα, ελευθερία».

Ανεβήκαμε τα μονοπάτια της λευτεριάς και ζούμε και αναπνέουμε άχρι θανάτου για την Ελλάδα μας. Όχι την Ελλάδα της παρακμής, της κρίσης των αξιών και της εθνικής ταυτότητας, αλλά για την καταξιωμένη διαχρονικά Ελλάδα των σοφών, των αγίων και των ηρώων, των Διγενήδων Ακριτών, του Λεωνίδα και του Αυξεντίου».

«Τα βήματά μας μάς έφεραν στο μνημείο αγωνιστών της κυπριακής ελευθερίας. Ρίγη συγκίνησης μας διακατέχει. Βάζουμε το σταυρό μας και θαυμάζουμε πως ο ωραίος αγώνας μας, ο προδομένος και αδικαίωτος, φεγγοβόλησε σε αυτό το απόμερο και άγνωστο για εμάς νησί. Πώς η λάβα της ψυχής μας, της λευτεριάς και της Ελλάδας πυρπόλησε και τις καρδιές και των αδελφών λημναίων ακριτών και μετουσιώθηκε σ’ αυτό το μνημείο τιμής και καταξίωσης του αγώνα της Κύπρου. Βάλσαμο στην τρικυμισμένη μας ψυχή αυτό το μνημείο. Παρηγοριά στον πόνο μας. Γιατί ο ελληνικός αγώνας δεν ήταν ένα πυροτέχνημα.

Ήταν αγνός και γνήσιος, ορόσημο της ελληνικής ιστορίας που φώτισε τους πανέλληνες και έδωσε συνέχεια στο ελληνικό θαύμα. Θέρμανε τις ψυχές στη Λήμνο, στη Θράκη, όπου θα επισκεφθούμε το Αυξέντιο, που πήρε το όνομά του από τον ήρωα Αυξεντίου της ΕΟΚΑ, στον Ακρίτα του Κιλκίς, στη Μακεδονία, όπου υπηρέτησε εθελοντικά και στήθηκε άγαλμα και ετοιμάζεται μουσείο για τον Αυξεντίου.

«Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και τιμούμε τους συναγωνιστές μας, που δεν είναι μόνον εκείνοι της ΕΟΚΑ, μα και οι μυριάδες ανά τους αιώνες λήμνιοι αγωνιστές της ελευθερίας, μα και όλοι οι προμάχοι του Ελληνισμού», κατέληξε ο κ. Γρηγοράς.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Συνδέσμου, ο δήμαρχος Λύσης, κ. Συμεών Παστός, πραγματοποίησε επίσκεψη στο δημαρχείο Λήμνου, όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο Λήμνου κ. Δημήτρη Μαρινάκη.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το