Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Τέμενος που θα ...ηλεκτρίζει

banner roots

Τέμενος που θα ...ηλεκτρίζει
08.02.2013 | 13:48

Τέμενος που θα ...ηλεκτρίζει

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Τεχνολογία

 Ένα τέμενος... ισχύος 120 kW θα αποκτήσει μέχρι το 2015 η επαρχία της Προύσας, στη βορειοδυτική Τουρκία. Θα παράγει ηλεκτρισμό από ηλιακή και αιολική ενέργεια, καταναλώνοντας ένα μικρό ποσοστό και διοχετεύοντας το υπόλοιπο στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, φωτοβολταϊκά πάνελ θα τοποθετηθούν στην οροφή του τζαμιού, ενώ μια ανεμογεννήτρια θα εγκατασταθεί στο μιναρέ του. Το χιόνι και το βρόχινο νερό θα συλλέγονται και θα αξιοποιούνται για την τελετουργική πλύση που προηγείται της προσευχής και η οποία είναι γνωστή ως «ουδού».

Το Τέμενος του Εμπορικού Κέντρου του Νιλουφέρ «θα καταναλώνει μόνο 50 kW, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα θα μπορεί να πωλείται στο κράτος», όπως λέει ο αρχιτέκτονας Τσελίκ Ερενγκεζγκίν. Ο ίδιος φιλοδοξεί το κτίσμα που σχεδίασε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλα «πράσινα» τεμένη.

Ο Ερενγκεζγκίν λέει ότι, μελλοντικά, το τέμενος θα μπορούσε να παράγει ενέργεια και από την πίεση που ασκούν στο δάπεδο οι πιστοί κατά τη διάρκεια των προσευχών. «Θα λέμε στους πιστούς 'μπορείτε να φορτίσετε τα κινητά σας τηλέφωνα εδώ, γιατί εσείς παράγετε την ενέργεια αυτή'», εξηγεί ο αρχιτέκτονας, σύμφωνα με τον οποίο η υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας αντιμετωπίζει με πολύ θετικό τρόπο το έργο στο Νιλουφέρ.

Κατά τη Hürriyet, πρόκειται για το πρώτο τουρκικό τέμενος που παράγει και καταναλώνει ανανεώσιμη ενέργεια. Πριν από λίγα χρόνια ωστόσο, οι κάτοικοι του χωριού Μπουγιουκετσελί, στη νότια Τουρκία, τοποθέτησαν ηλιακά πάνελ στο τζαμί τους, με τη βοήθεια της Greenpeace. Με τον τρόπο αυτό ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία δρομολογούσε την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή, ότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι καθαρή και ασφαλής.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το