Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Τεχνολογία>>Εκτοξεύθηκε το Parker Solar Probe της NASA- Θα «αγγίξει» τον Ηλιο (photos + videos)

banner roots

Εκτοξεύθηκε το Parker Solar Probe της NASA- Θα «αγγίξει» τον Ηλιο (photos + videos)
13.08.2018 | 09:31

Εκτοξεύθηκε το Parker Solar Probe της NASA- Θα «αγγίξει» τον Ηλιο (photos + videos)

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Τεχνολογία

Με επιτυχία -μετά από αναβολή μιας μέρας λόγω μιας τεχνικής ανωμαλίας- εκτοξεύθηκε το Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ο νέος υψηλής τεχνολογίας δορυφόρος, που έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, προκειμένου να τον μελετήσει από την πιο κοντινή απόσταση μέχρι σήμερα.

Η εκτόξευση έγινε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με ένα ισχυρό πύραυλο Delta IV Heavy της United Launch Alliance. Αν όλα πάνε καλά στην πορεία, το σκάφος θα προσεγγίσει τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο.

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με το όνομα Πάρκερ Σόλαρ Πρόουμπ αξίζει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και μετά την εκτόξευσή του θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο πράγμα που σημαίνει πως θα βομβαρδίζεται από ακραία ακτινοβολία, με θερμοκρασίες που θα αγγίζουν τους 1.377 βαθμούς Κελσίου, πολύ κοντά στο σημείο τήξης του ατσαλιού.

Δείτε εδώ την στιγμή της εκτόξευσης:

 

Προκειμένου να αντέξει, το διαστημόπλοιο της NASA είναι καλυμμένο με μια ειδική θερμική ασπίδα, ικανή να αντέχει σε θερμοκρασίες έως και 1.650 βαθμών Κελσίου.

Πάντως το ταξίδι δεν θα είναι σύντομο, καθώς θα χρειαστεί έξι ολόκληρα χρόνια προκειμένου  να πλησιάσει τον Ήλιο στο εγγύτερο σημείο, χρησιμοποιώντας την βαρύτητα της Αφροδίτης για να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο άστρο μας.

 

Να σημειωθεί πως το διαστημόπλοιο ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευτεί χτες, ωστόσο μία τεχνική ανωμαλία της τελευταίας στιγμής, την οποία, παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιλύσουν οι μηχανικοί, οδήγησε τελικά στην αναβολή για 24 έως 48 ώρες της εκτόξευσης του Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ωστόσο σήμερα το πρωί, ο υψηλής τεχνολογίας δορυφόρος, που έχει μέγεθος μικρού αυτοκινήτου τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, προκειμένου να τον μελετήσει από την πιο κοντινή απόσταση μέχρι σήμερα.

Η εκτόξευση έγινε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με ένα ισχυρό πύραυλο Delta IV Heavy της United Launch Alliance.

 

Πηγή: Εκτοξεύθηκε το Parker Solar Probe της NASA- Θα «αγγίξει» τον Ηλιο [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel