Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Τα πρόβατα δεν φέρνουν ύπνο

banner roots

Τα πρόβατα δεν φέρνουν ύπνο
22.12.2012 | 14:41

Τα πρόβατα δεν φέρνουν ύπνο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Όποια κι αν είναι η εξήγηση, γεγονός παραμένει πως η φράση «μετράω πρόβατα» έχει βρει τη θέση της σε όλες τις απεικονίσεις των άγρυπνων νυχτών αλλά και στη γλώσσα πολλών λαών. Όσον αφορά το μήνυμά της, είναι μάλλον ξεκάθαρο: η προσήλωση σε κάτι τόσο μονότονο και ανιαρό έχει ως στόχο να προκαλέσει χαλάρωση και να μας βάλει για ύπνο.

Πόσο αποτελεσματική, όμως, είναι ως... μέθοδος κατά της αϋπνίας; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποφάσισαν να την ελέγξουν. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Behavior Research and Therapy», δύο ειδικοί σε θέματα ύπνου επιστράτευσαν ομάδα πασχόντων από αϋπνία και τους χώρισαν σε ομάδες. Στη συνέχεια, τους κατέγραφαν καθώς επί αρκετές νύχτες χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές για να κατορθώσουν να κοιμηθούν.

Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι ότι τις νύχτες που έπρεπε να προσπαθήσουν να χαλαρώσουν μετρώντας πρόβατα ή μη κάνοντας απολύτως τίποτα, χρειάζονταν λίγο περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν. Όταν, όμως, τους ζητήθηκε να φαντάζονται χαλαρωτικές σκηνές _ λ.χ. μια όμορφη παραλία _ κατόρθωναν να αποκοιμιούνται 20 λεπτά νωρίτερα κατά μέσον όρο απ' ό,τι τις άλλες νύχτες.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι το μέτρημα των προβάτων απέτυχε ως μέθοδος... νανουρίσματος επειδή είναι πολύ βαρετό για να το κάνει κανείς επί όση ώρα χρειάζεται για να αποκοιμηθεί. Αντιθέτως, οι χαλαρωτικές νοερές εικόνες από ένα ρυάκι που κυλάει ή μια όμορφη αμμουδιά είναι αρκετά ενδιαφέρουσες ώστε να συγκεντρώσει κανείς επί ώρα την προσοχή του σε αυτές.

Σε άλλες μελέτες που έγιναν στην Οξφόρδη, οι επιστήμονες συνέκριναν εθελοντές δίχως διαταραχές ύπνου με πάσχοντες από αϋπνία, εντοπίζοντας χαρακτηριστικές διαφορές στις σκέψεις που έκαναν πριν κοιμηθούν: όσοι ταλαιπωρούνταν από αϋπνία λιγότερο σκεφτόντουσαν χαλαρωτικά πράγματα και περισσότερο δυσάρεστα γεγονότα της ημέρας ή της ζωής τους, τα καθημερινά προβλήματά τους, τους εκνευριστικούς ήχους του περιβάλλοντος, τα στραβά κι ανάποδα της σχέσης τους και γενικότερα ό,τι αρνητικό τους είχε συμβεί.

Εάν, συνεπώς, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, ξεχάστε τα πρόβατα και δοκιμάστε να εστιάσετε την προσοχή σας σε νοερές εικόνες που σας ηρεμούν και σας χαλαρώνουν.

Πηγή:tanea.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το