Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Κουραμπιέδες, δίπλες ή μελομακάρονα;

the roots web banners 06

Κουραμπιέδες, δίπλες ή μελομακάρονα;
23.12.2012 | 08:35

Κουραμπιέδες, δίπλες ή μελομακάρονα;

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Υγεία

Έφτασαν τα Χριστούγεννα και το μόνιμο ερώτημα αυτή την περίοδο είναι: «Ποιο γλυκό απ’ όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μπορώ να φάω; Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες

Τα μελομακάρονα είναι μια σχετικά πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ των τριών εδεσμάτων. Δεν περιέχουν βούτυρο, δηλαδή κορεσμένα λιπαρά, ενώ αν παρασκευαστούν με ελαιόλαδο μας δίνουν μονοακόρεστα λιπαρά, δηλαδή τα καλά λιπαρά για την υγεία μας. Επιπλέον, τα καρύδια που περιέχουν μας δίνουν μονοακόρεστα λιπαρά, πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Τέλος, το μέλι, αν και απλός υδατάνθρακας, είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων και βιταμινών. Ένα μελομακάρονο 50 γραμμαρίων έχει περίπου 180 θερμίδες και 9,5 γρ λίπους.

Οι κουραμπιέδες έχουν περισσότερα λίπη και θερμίδες (ένα κομμάτι 50 γραμμαρίων περιέχει 230 θερμίδες και 13,5 γρ λίπους περίπου) και από τα τρία γλυκά. Λόγω του βουτύρου που περιέχουν είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή κακά λιπαρά για την υγεία μας. Το καλό υλικό στον κουραμπιέ είναι τα αμύγδαλα, που περιέχει όμως σε μικρή ποσότητα και τα οποία μας δίνουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία (καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα).

Οι δίπλες, τέλος, είναι χαμηλότερες σε θερμίδες (μία δίπλα 30 γραμμαρίων μας δίνει περίπου 100 θερμίδες και 4,5 γρ λίπους). Εάν μάλιστα τηγανιστούν σε ελαιόλαδο, μας δίνουν και ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες του ελαιολάδου, ενώ περιέχουν και αυτές λίγη ποσότητα καρυδιών.

Προτιμήστε λοιπόν τις δίπλες και ακόμη καλύτερα τα μελομακάρονα (τα οποία δεν απαιτούν τη διαδικασία του τηγανίσματος για να παρασκευαστούν) και καταναλώστε λιγότερους κουραμπιέδες.

Είναι οι μέρες γιορτινές και σίγουρα θα κάνουμε όλοι παρασπονδίες αλλά τουλάχιστον να σιγουρευτούμε ότι η επιλογή μας θα μας προσφέρει θρεπτικά συστατικά και όχι μόνο θερμίδες. Μην ξεχνάτε να τα καταναλώνετε με μέτρο!

Καλά Χριστούγεννα σε όλους…

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel