Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορωνοϊός: Η βρετανική κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για 250.000 εθελοντές στη “μάχη” κατά της πανδημίας

banner roots

Κορωνοϊός: Η βρετανική κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για 250.000 εθελοντές στη “μάχη” κατά της πανδημίας
25.03.2020 | 19:54

Κορωνοϊός: Η βρετανική κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για 250.000 εθελοντές στη “μάχη” κατά της πανδημίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ημερήσια αύξηση θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού κατέγραψαν χθες οι αρχές της Βρετανίας ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε ραγδαία.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 87 νέους θανάτους εξαιτίας του ιού ανεβάζοντας σε 422 το σύνολο όσων έχουν υποκύψει στην ασθένεια ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τις 8.000.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας -το NHS- από το 1948, όταν δηλαδή για πρώτη άρχισε η λειτουργία του, επισημαίνουν οι εφημερίδες.

Η Sun επικεντρώνεται στο σχέδιο για την πρόσληψη 250.000 εθελοντών υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές ιατρικής στο τελευταίο έτος και φοιτήτριες νοσηλευτικής θα μεταφερθούν στην “πρώτη γραμμή” των Εθνικών Υπηρεσιών Υγείας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε το άνοιγμα ενός προσωρινού νοσοκομείου, με δυνατότητα περίθαλψης έως και 4.000 ασθενών.

Η Daily Mirror υπογραμμίζει ότι η μετατροπή του εκθεσιακού κέντρου ExCeL στο ανατολικό Λονδίνο σε “νοσοκομείο πεδίου” για έως και 4.000 ασθενείς θα πρέπει να είναι μια "αφύπνιση για όσους εξακολουθούν να αρνούνται τη φρίκη που πρόκειται να εξαπολυθεί".

Η Daily Telegraph επισημαίνει τις πιέσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας. Αναφέρει ότι ένας από τους διευθυντές του NHS της Αγγλίας έχει κάνει σαφές ότι εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα ο αριθμός των κλινών για εντατική θεραπεία στο Λονδίνο επαρκεί μόλις για τέσσερις ημέρες.

Η Sun επαινεί την “ηρωική δουλειά” –όπως γράφει- που κάνει το NHS, αλλά φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα εάν δεν υπάρξει μια “μνημειώδης εθνική προσπάθεια” παρεμφερή με αυτή πριν από 80 χρόνια, όταν δηλαδή η Βρετανία ενεπλάκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Η κύρια ιστορία της Daily Express είναι αφιερωμένη στη δέσμευση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ να αγοράσει 3,5 εκατομμύρια τεστ αντισωμάτων. Οι Times αναφέρουν ότι ο κ. Χάνκοκ δέχεται πιέσεις να διευκρινίσει πότε αυτές οι δοκιμές για την ανίχνευση του ιού θα είναι διαθέσιμες για το προσωπικό του NHS.

Ο Guardian τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης της προσπάθειας για μαζικές προσλήψεις στο εθνικό σύστημα υγείας εξαιτίας των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το NHS επειδή ο εξοπλισμός για την προστασία τους είναι ανεπαρκής.  

Οι Financial Times σημειώνουν ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός τα μέλη του προσωπικού “πρώτης γραμμής” στα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς του κορωνοϊού - “με πρόχειρες μάσκες προσώπου από χαρτί φορώντας τις παραδοσιακές τους ποδιές χωρίς να έχουν τις ειδικές στολές προστασίας”.

Η Daily Mirror κατηγορεί τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνηση του για “εγκληματική αμέλεια” επειδή δεν ελήφθησαν νωρίτερα μέτρα για τη μη εξάπλωση του φονικού ιού, εκτιμά όμως ότι υπάρχει ελπίδα για την καταπολέμηση της επιδημίας από το NHS λόγω των εθελοντών και της προθυμίας των συνταξιούχων ιατρών να επανέλθουν στο σύστημα υγείας.  

Οι Times πιστεύουν ότι μπορεί ο κ. Τζόνσον να πήρε τα σωστά μέτρα αυτή την εβδομάδα, διερωτάται όμως η εφημερίδα γιατί η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει μάθει από το παράδειγμα της Νότιας Κορέας η οποία μέχρι στιγμής με επιτυχία έχει αντιμετωπίσει τη διάδοση της νόσου με τους εκτεταμένους ελέγχους στον πληθυσμό.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το