Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορωνοϊός: Ο ιός προσβάλλει και την καρδιά της εξουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

banner roots

Κορωνοϊός: Ο ιός προσβάλλει και την καρδιά της εξουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
28.03.2020 | 13:31

Κορωνοϊός: Ο ιός προσβάλλει και την καρδιά της εξουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Θετικοί βρέθηκαν στον κορωνοϊό ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ενώ ήπια συμπτώματα έχει εμφανίσει και ο επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι. Και οι τρεις είναι σε αυτο-απομόνωση.

“O κορωνοϊός πλήττει την καρδιά της κυβέρνησης”, “Βόμβα στη Ντάουνινγκ Στριτ” , “Οι τρεις μεγάλοι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό” – ορισμένοι από τους χαρακτηριστικούς πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων σήμερα.

Η Daily Mail αναρωτιέται γιατί ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ματ Χάνκοκ δεν τήρησαν τους περιορισμούς της κοινωνικής αποστασιοποίησης που οι ίδιοι τις τελευταίες μέρες επέμεναν ότι το ευρύ κοινό θα έπρεπε να αποδεχθεί.

“O Covid-19 άρχισε να γκρεμίζει την κορυφή της κυβέρνησης με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να διερωτώνται ποιος είναι ο επόμενος που έχει σειρά” – γράφει η Sun.

H προσβολή του Μπόρις Τζόνσον από τον νέο κορωνοϊό έχει γίνει πρωτοσέλιδο θέμα και στην άλλη άκρη της γης , στην Αυστραλία . “O Μπόρις προσβάλλεται από τον ιό” – ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Telegraph που έχει έδρα της το Σίδνεϊ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι το δεύτερο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται να είναι θετικό στον κορωνοϊό αφού από αυτόν έχει προσβληθεί και ο πρίγκιπας Κάρολος , ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Οι Financial Times ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει περισσότερους αναπνευστήρες για να βοηθηθούν τα άτομα με αναπνευστικές δυσκολίες που προκαλούνται από τον κορωνοϊό. Η εφημερίδα έχει μιλήσει με εκπροσώπους εταιρειών που υποστηρίζουν ότι οι προσφορές τους για την παροχή πρόσθετων αναπνευστήρων δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

Στον Guardian , η Ιταλίδα συγγραφέας Φρανσέσκα Μελάντρι περιγράφει τη θύελλα των συναισθημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι της πατρίδας της εξαιτίας της λαίλαπας του κορωνοϊού. “Είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου τις επόμενε ημέρες και εβδομάδες” , σημειώνει η Μελάντρι.

Στο άρθρο της που θεωρείται ότι είναι μια επιστολή από το μέλλον , η Ιταλίδα συγγραφέας προβλέπει ότι οι Βρετανοί μέσα στην αυτο-απομόνωση τους θα καταναλώσουν άφθονο φαγητό , θα ανακαλύψουν την αληθινή φύση των γύρω τους ενώ πολλοί θα έχουν έντονο το συναίσθημα του φόβου .

Στην πρώτη σελίδα οι Times προβάλλουν μια μελέτη που υποδηλώνει ότι η Βρετανία βρίσκεται σήμερα σε μια πορεία που θα καταλήξει 5.700 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό - αριθμός νεκρών πολύ μικρότερος από τον αρχικά προβλεπόμενο.

Οι επιστήμονες , πίσω από την έρευνα του Imperial College στο Λονδίνο, έκαναν γνωστό ότι έχουν βασίσει στους υπολογισμούς τους στην υπόθεση ότι η χώρα θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με την Κίνα.

Οι ίδιοι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν αβάσιμες - αλλά ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για την κοινωνική αποστασιοποίηση λειτουργεί.

H Daily Telegraph μας ενημερώνει για τα τεστ ελέγχου που θα γίνουν αρχικά για το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου κυβερνητική πηγή υπογράμμισε στην εφημερίδα ότι σύντομα οι έλεγχοι αντισωμάτων που θα επιβεβαιώνουν εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή έχει ανοσία θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Αναφέρει επίσης η Telegraph ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας εξετάζουν κατά πόσον οι άνθρωποι θα μπορούσαν να λάβουν ένα πιστοποιητικό το οποίο θα τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν τον αυτοπεριορισμό στο σπίτι και να επιστρέψουν στην εργασία.

Η Daily Express γράφει ότι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν εθελοντές για να δοκιμάσουν ένα εμβόλιο κορωνοϊού.

Θα χρειαστούν έως και 510 υγιείς ενήλικες από την περιοχή Thames Valley , στους οποίους θα δοθεί είτε ο εμβολιασμός είτε μια ένεση ελέγχου για σύγκριση. H Express σημειώνει ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μετά από αρκετές εβδομάδες.

H Daily Star ανησυχεί για την ασφάλεια των ταχυδρομικών που αυτές τις μέρες καλούνται να παραδώσουν τεράστιο όγκο επιστολών. Για λόγους προστασίας η εφημερίδα παροτρύνει τα βρετανικά νοικοκυριά να καθαρίζουν καλά με απολυμαντικά τις μπροστινές πόρτες των σπιτιών τους. "Scrub Yer Knobs and Knockers" – ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος.

Ραγδαία είναι η αύξηση των νεκρών και των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την Daily Mail οι νεκροί έφτασαν τους 181 -τα συνολικά θύματα είναι 759- και τα κρούσματα τα 2.921.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel