Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μεταναστευτική κρίση: Διακοπή των συνομιλιών Γαλλίας - Βρετανίας μετά την επιστολή Τζόνσον

the roots web banners 06

Μεταναστευτική κρίση: Διακοπή των συνομιλιών Γαλλίας - Βρετανίας μετά την επιστολή Τζόνσον
26.11.2021 | 12:34

Μεταναστευτική κρίση: Διακοπή των συνομιλιών Γαλλίας - Βρετανίας μετά την επιστολή Τζόνσον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ακύρωσε τις συνομιλίες με την υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ, όταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με επιστολή του την οποία δημοσιοποίησε κάλεσε τη Γαλλία να πάρει πίσω τους μετανάστες που διέσχισαν τη Μάγχη.

Σε μια κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης μετά τον θάνατο 27 ανθρώπων στη Μάγχη, ο Τζεράλντ Ντάρμανιν δήλωσε ότι η Γαλλία απογοητεύτηκε από την επιστολή.

Η βύθιση του φουσκωτού σκάφους την Τετάρτη σηματοδότησε τη μεγαλύτερη απώλεια ζωών από πνιγμό στη Μάγχη που έχει καταγραφεί.

Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση της επιστολής του κ. Τζόνσον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οργή της γαλλικής κυβέρνησης ήταν σαφής. Ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε ότι η Βρετανία “δεν σέβεται όλο το έργο που έχει κάνει η Γαλλία στις ακτές της Μάγχης”.

Στην επιστολή του προς τον κ. Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζει ότι θα ήθελε να ληφθούν τα εξής μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα :

  • Κοινές περιπολίες για την παρεμπόδιση περισσότερων σκαφών που επιχειρούν να εγκαταλείψουν τις γαλλικές παραλίες
  • ανάπτυξη πιο προηγμένης τεχνολογίας, όπως αισθητήρες και ραντάρ
  • αμοιβαίες θαλάσσιες περιπολίες στα χωρικά ύδατα και εναέρια επιτήρηση
  • εμβάθυνση του έργου της κοινής υπηρεσίας πληροφοριών των δύο χωρών
  • άμεσες συνομιλίες για την επίτευξη μιας διμερούς συμφωνίας που θα προβλέπει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στη Γαλλία

“Μια συμφωνία με τη Γαλλία για την επιστροφή των μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη μέσω αυτής της επικίνδυνης διαδρομής θα είχε άμεσο και σημαντικό αντίκτυπο”, δήλωσε ο κ. Τζόνσον.

Η κάλυψη της μεταναστευτικής κρίσης και της τραγωδίας στη Μάγχη εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων:

Στην Daily Telegraph ο σύζυγος μιας των γυναικών που πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, σημειώνει ότι παρακολουθούσε την πρόοδο της διαδρομής της από το Καλαί μέσω GPS πριν εξαφανιστεί το σήμα της.

Μια φωτογραφία ενός νεαρού μετανάστη που έφτασε χθες στο Ντόβερ δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα η Metro. O πρωτοσέλιδος τίτλος: Θέλουμε απλά να ζήσουμε σαν εσάς".

Η Daily Mirror επικεντρώνεται στον τύπο της λέμβου που δίνουν στους μετανάστες οι διακινητές. “Πρόκειται για βάρκες του θανάτου”, γράφει η εφημερίδα. Η Mirror ισχυρίζεται ότι εγκληματικές συμμορίες κατασκευάζουν τα δικά τους σκάφη από κόντρα πλακέ, PVC και ταινία gaffer λόγω έλλειψης φουσκωτών σκαφών σε καταστήματα στη βόρεια Γαλλία.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία “παίζουν ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για το ποιος ήταν υπεύθυνος”. H εφημερίδα προσθέτει ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών παρεμποδίζουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει μια "κοινή προσπάθεια", σύμφωνα με την Daily Express, η οποία θα επιτρέψει σε Βρετανικά στρατεύματα να περιπολούν γαλλικές παραλίες, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Παρισιού που αντιστέκονται σε αυτή την προοπτική.

Η Daily Mail αναφέρει ότι η εφαρμογή αυτού του σχεδίου ενδέχεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα εάν δοθεί η σχετική άδεια από τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να το εγκρίνει.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το