Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις για να περιορίσει να επικίνδυνα ταξίδια των μεταναστών στη Μάγχη

banner roots

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις για να περιορίσει να επικίνδυνα ταξίδια των μεταναστών στη Μάγχη
27.11.2021 | 14:02

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται πιέσεις για να περιορίσει να επικίνδυνα ταξίδια των μεταναστών στη Μάγχη

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Συνήθως οι τραγωδίες φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, αλλά οι θάνατοι στη Μάγχη αυτή την εβδομάδα φαίνεται να έχουν αναδείξει τις διαφορές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από τους βουλευτές του - οι οποίοι με τη σειρά τους δέχονται πιέσεις από σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων τους – η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τα μικρά σκάφη που έρχονται στις γαλλικές στις βρετανικές ακτές.

Έτσι, ίσως δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον δημοσιοποίησε την επιστολή του προς τον Γάλλο πρόεδρο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει πιθανές λύσεις.

Πηγές προσκείμενες στη Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρουν ότι εξεπλάγησαν πραγματικά από τη δυσανάλογη – όπως την χαρακτηρίζουν – αντίδραση της Γαλλίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν είναι άγνωστο στους Γάλλους υπουργούς να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικρίνουν τις θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ή ακόμη και να καταγγέλλουν προσωπικά τον πρωθυπουργό Τζόνσον για “λαϊκισμό”.

Η Ντάουνινγκ Στριτ τονίζει ότι όλα όσα ζήτησε δημοσίως ο κ. Τζόνσον στην επιστολή του -για παράδειγμα, κοινές περιπολίες ή συμφωνία για την επιστροφή των προσφύγων- είχαν ήδη ζητηθεί ιδιωτικά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Και όσοι βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες με τη γαλλική κυβέρνηση λένε ότι πολλά από τα επιχειρήματα που είναι τώρα ανοιχτά σε διαβούλευση είχαν παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα κεκλεισμένων των θυρών.

Είχε θεωρηθεί ότι το τραγικό γεγονός αυτής της εβδομάδας ίσως να είχε οδηγήσει σε προθυμία να επανεξεταστούν ορισμένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα.

Η ατμόσφαιρα, όμως, έχει γίνει πιο αρνητική.

Αλλά ενώ ο ήχος της “διπλωματίας των μεγαφώνων” έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις μέρες, υπάρχουν λιγότερο εκκωφαντικές ενέργειες να μπει η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου/ Γαλλίας σε μια ομαλή πορεία.

Γίνεται προσπάθεια να η πρόσκληση για συνομιλίες της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ να γίνει αποδεκτή από τον Γάλλο ομόλογό της Ζεράλντ Νταρμανέν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες παρά τις δυσκολίες στις γαλλοβρετανικές σχέσεις εξαιτίας των διαφορών για αλιευτικά δικαιώματα στη Βόρεια Θάλασσα και για το πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, η σχέση μεταξύ του του βρετανικού των Εσωτερικών και του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών είναι συνήθως σχετικά εγκάρδια.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να πληρώνει με δόσεις τα 54 εκατομμύρια λίρες που υποσχέθηκε στη Γαλλία για να βοηθήσει στην ενίσχυση των περιπολιών και της επιτήρησης στην άλλη πλευρά της Μάγχης.

Στην επίθεσή του χθες, ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Νικ Τόμας-Σίμοντς έβαλε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα του πρωθυπουργού.

Επανέλαβε σκόπιμα τις ανησυχίες των υποστηρικτών του κ. Τζόνσον κατηγορώντας τον ότι “χάνει τον έλεγχο της κατάστασης στη Μάγχη”.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ντάουνινγκ Στριτ χειρίστηκε ορισμένα δύσκολα ζητήματα τις τελευταίες εβδομάδες, ο βουλευτής των Εργατικών κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "ένα κατάφωρο λάθος αναφορικά με την κρίση του" σχετικά με τη “διπλωματία των μεγαφώνων” μέσω Twitter.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση και ο Μπόρις Τζόνσον έχουν απογοητευτεί από τη συνέχιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Οι επικριτές του κ. Τζόνσον αναφέρουν ότι έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στα μικρά σκάφη, ενώ δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τους υποκείμενους παράγοντες που οδηγούν στη μετανάστευση.

Οι ζωές των παράνομων μεταναστών παραμένουν σε κίνδυνο, αλλά όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι πολιτικοί κίνδυνοι και για τον πρωθυπουργό, σημειώνουν οι αναλυτές των βρετανικών πραγμάτων.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το