Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μέτρηση Elabe: Μόνο 30% των Γάλλων επιθυμούν κυβέρνηση αποκλειστικά από την Αριστερά

the roots web banners 06

Μέτρηση Elabe: Μόνο 30% των Γάλλων επιθυμούν κυβέρνηση αποκλειστικά από την Αριστερά
11.07.2024 | 09:45

Μέτρηση Elabe: Μόνο 30% των Γάλλων επιθυμούν κυβέρνηση αποκλειστικά από την Αριστερά

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Επτά Γάλλοι πολίτες στους 10 δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη σύνθεση της νέας Βουλής που προέκυψε από τις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Elabe για το BFMTV-La Tribune Dimanche.

Επιπλέον, οι Γάλλοι είναι διχασμένοι για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, μόνο 29% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη σύνθεση της νέας Βουλής, 25% δηλώνουν σχεδόν ικανοποιημένοι και μόνο 4% πολύ ικανοποιημένοι.

Οι περισσότεροι δυσαρεστημένοι είναι ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης (Λεπέν), των Ρεπουμπλικανών, του κόμματος «Μαζί» (Μακρόν) και μόνον οι ψηφοφόροι του Νέου Λαϊκού Μετώπου (Αριστερά) δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Ποια κυβέρνηση;

Και ενώ κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, η ερώτηση που τίθεται τώρα είναι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα Elabe, κανένα από τα σενάρια που κυοφορούνται δεν πείθει την πλειοψηφία των Γάλλων. Μόνο 30% συμφωνούν να σχηματιστεί κυβέρνηση αποκλειστικά από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Αριστερά).

Αντίθετα, 39% των Γάλλων συμφωνεί για έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα αποτελείται από το «Μαζί» (Μακρόν), τους Ρεπουμπλικανούς και την Αριστερά, χωρίς την «Ανυπότακτη Γαλλία» (Μελανσόν).

Το 1/3 των Γάλλων τάσσεται υπέρ μιας συμμαχίας Κέντρου-Δεξιάς, η οποία θα περιλαμβάνει το κόμμα Μακρόν και τους Ρεπουμπλικανούς, και μόνον ένας στους τέσσερις τάσσεται υπέρ μιας συμμαχίας του κόμματος Μακρόν με την Αριστερά και τον Μελανσόν.

Σύμφωνα με την έρευνα της Elabe, οι ψηφοφόροι της Λεπέν απορρίπτουν το σύνολο των σεναρίων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να προταθεί ένας νέος πρωθυπουργός, ένας Γάλλος στους δύο εκτιμά ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να επιλέξει το πρόσωπο που θα του προτείνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αν τα κόμματα της Αριστεράς συμφωνήσουν να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση.

Ποιον επιθυμούν για πρωθυπουργό;

38% Γκαμπριέλ Ατάλ

35% Ζορντάν Μπαρντελά

31% Ραφαέλ Γκλικσμάν

26% Φρανσουά Ρουφάν

24% Ολιβιέ Φορ

24% Φρανσουά Μπαϊρού

21% Μπερνάρ Καζνέβ

19% Μαρίν Τοντελιέ

Στους ψηφοφόρους του Νέου Λαϊκού Μετώπου καμία προσωπικότητα δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία.

Ένας στους δύο τάσσεται υπέρ του Ραφαέλ Γκλικσμάν, του Φρανσουά Ρουφέν ή της Μαρίν Τοντελιέ.

Ακολουθούν οι Ολιβιέ Φορ (45%), Κλεμεντίν Οτάν (38%), Μανουέλ Μπομπάρ (34%), Λοράν Μπερζέ (28%), Ζαλ Λικ Μελανσόν (27%), Κλεμάνς Γκετιέ (27%), Καρόλ Μπεργκά (22%), Μπορίς Βαλό (21%) και Μπερνάρ Καζνέβ (18%). 

Ορισμένα πρόσωπα από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής εκτός της Αριστεράς, όπως ο Μπερνάρ Καζνέβ (46% ψηφοφόροι Ρεπουμπλικανοί, 42% ψηφοφόροι κόμματος Μακρόν) ή ο Ραφαέλ Γκλικσμάν (43% ψηφοφόροι κόμματος Μακρόν).

Κακή απόφαση η διάλυση της Βουλής

Σύμφωνα με τη μέτρηση, το 65% των Γάλλων εκτιμούν ότι η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ήταν μια κακή απόφαση. Αυτό το αποτέλεσμα αφορά τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το