Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Πόλεμος νεύρων με την απάντηση της τρόικας

banner roots

Πόλεμος νεύρων με την απάντηση της τρόικας
02.12.2014 | 08:25

Πόλεμος νεύρων με την απάντηση της τρόικας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή της τρόικας βρίσκεται η Αθήνα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα επίσημη απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών στο πακέτο μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση.

Μετά τον Β. Σόιμπλε και η Κομισιόν έστειλε θετικό, πλην όμως όχι οριστικό, μήνυμα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

"Μετά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Παρίσι, υπήρξε προσέγγιση απόψεων. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Mega, δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία και πως η Αθήνα δεν χρειάζεται να αγχώνεται...

Πάντως, οι παραπάνω δηλώσεις δεν συνιστούν καθαρή απάντηση για τις διαθέσεις της τρόικας και κυρίως για την αντίδραση στις προτάσεις που απέστειλε η κυβέρνηση, τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το "πνεύμα" των μέτρων

"Βρισκόμαστε ένα ακριβώς βήμα πριν από την ολοκλήρωση μιας πολύ σκληρής, επίπονης διπλής διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και την αλλαγή σελίδας, τη νέα κατάσταση για τη χώρα", δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Και τόνισε ότι "η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξεναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις".

Ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι "έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ, σε τηλεφωνική παρέμβασή του στο 16ο Ετήσιο Επενδυτικό Φόρουμ, δήλωσε ότι το Ταμείο "δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις".

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει, προσθέτοντας ότι "η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί".

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ αναφέρουν ότι στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει η εκτίμηση ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη, ωστόσο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρχε απάντηση.

Αυτό που εκπέμπεται ως μήνυμα είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων και πως το θέμα της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ποιες είναι οι ελληνικές προτάσεις

Επισήμως δεν έχε γίνει γνωστό το πλέγμα των ελληνικών προτάσεων, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μέτρα σκληρά που θα φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρότεινε:

- Αλλαγές ΦΠΑ, αύξηση για τα ξενοδοχεία στο 11-13% από 6,5%
- Ασφαλιστικό, αυξηση στα 20 από 15 χρόνια για τα ελάχιστα έτη ασφάλισης. Θα ισχύει για γεννηθέντες από 1975 και μετά
- Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62 έτη. Το μέτρο προτείνεται να τεθεί σε εφαρμογή από 2019
- Πάγωμα συντάξεων τη διετία 2016-1017
- Αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ
- Μείωση εισαγωγικού μισθού στα 648 από 1/1/2015
- Σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιουλίου
- Σταδιακή κατάργηση με νέο "ψαλίδι" σε οδοιπορικά, εκτός έδρας και υπερωρίες

 

Πηγή: Nooz.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel