Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Αθανασίου: Δεν μπορώ εκ του νόμου να παρέμβω στην υπόθεση Ρωμανού

banner roots

Αθανασίου: Δεν μπορώ εκ του νόμου να παρέμβω στην υπόθεση Ρωμανού
02.12.2014 | 08:18

Αθανασίου: Δεν μπορώ εκ του νόμου να παρέμβω στην υπόθεση Ρωμανού

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, να εξηγεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν του επιτρέπει να παρέμβει και να επαναλαμβάνει ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ώστε να μπορούν να γίνονται τηλεμαθήματα με δαπάνη του Δημοσίου, προκειμένου να μπορούν να ολοκληρώσουν οι φυλακισμένοι τα μαθήματά τους, η υπόθεση Ρωμανού απασχόλησε την επιτροπή η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών».

Όπως διευκρίνισε προς την Επιτροπή ο κ. Αθανασίου, σε κάθε περίπτωση το Συμβούλιο Φυλακών αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος να αφεθεί ελεύθερος ο Νίκος Ρωμανός στο στάδιο αυτό.

«Ενόψει του ότι ο Ρωμανός είναι και υπότροπος προβλέπει την ειδική ρύθμιση ότι πρέπει να ακουστεί η γνώμη του ανακριτή, με διάταξη του οποίου κρατείται. Αν δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη του ανακριτή δεν μπορεί να αποφασίσει το Συμβούλιο» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επισήμανε δε, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουν όλοι οι κρατούμενοι να τελειώνουν τις σπουδές τους.

Επιπλέον ανέφερε ότι όταν ο Σωφρονιστικός Κώδικας εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ακουστούν οι θέσεις των κομμάτων, θα θεσμοθετήσει αναλόγως το Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, το θέμα της υπόθεσης Ρωμανού έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είπε πως ο υπουργός, με την ανακοίνωση που εξέδωσε από το πρωί, είναι σαν «να νίπτει τας χείρας του». «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορεί να έχετε βραβεύσει το παιδί πριν από λίγους μήνες και η Πολιτεία να του απαγορεύει τώρα να σπουδάσει» ανέφερε.

Και ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, επισήμανε ότι το δικαίωμα στη μόρφωση θα πρέπει να διασφαλιστεί και για τον έγκλειστο Νίκο Ρωμανό, καθώς αυτό συνάδει και με τον παιδευτικό τρόπο που πρέπει να διέπει το σωφρονιστικό μας σύστημα.

O Γιάννης Πανούσης, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι είναι εφικτή άμεση λύση μέσω μιας τροπολογίας, την οποία ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να συντάξει.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, είπε ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται εκπαιδευτική άδεια σε έναν κρατούμενο. Κάθε απαγόρευση είναι απαράδεκτη και πρέπει να αρθεί, σημείωσε, και εξέφρασε την άποψη ότι οι σπουδές μέσω τηλεδιάσκεψης είναι προβληματική.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε πως «μιλάμε για έναν άνθρωπο 21 ετών, στον οποίο η Πολιτεία οφείλει μία συγγνώμη τουλάχιστον. Στα χέρια του έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, 15 χρονών παιδί. 15 χρονών ήταν κι ο Νίκος ο Ρωμανός τότε. Δύο παιδιά αμούστακα σε έναν πεζόδρομο Σάββατο βράδυ μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες από σφαίρα αστυνομικού, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Θυμάμαι ότι για τον Κορκονέα είχε δημοσιευθεί ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής και αμέσως η ΧΑ με τον ίδιο τρόπο που αποκήρυξε τον δολοφόνο του Φύσσα, με τον ίδιο τρόπο αποκήρυξε και τον Κορκονέα. Τα υπόλοιπα μπορεί ο καθένας να τα συμπεράνει. Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας ως κράτος δικαίου».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτης Σταμπουλή, Βασιλικής Κατριβάνου και Αλέξη Μητρόπουλου, οι οποίες προκάλεσαν και την απάντηση του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ανέφερε ότι άκουσε με πολύ ενδιαφέρον την «υπερασπιστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρακάμψει τη νομοθεσία και τη διάκριση εξουσιών και να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, ώστε να δίνει επιλεκτικές άδειες σε κρατούμενους».

Τέλος, έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί να σχετίζεται η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος καταδικάστηκε για ληστεία, με την υπόθεση Γρηγορόπουλου.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το