Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Ηλεκτρονικοί δρόμοι για τις συγκοινωνίες
achilladelis
Ηλεκτρονικοί δρόμοι για τις συγκοινωνίες
16.11.2012 | 12:53

Ηλεκτρονικοί δρόμοι για τις συγκοινωνίες

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Ελλάδα

 Μπάρες στις εισόδους και εξόδους των σταθμών του μετρό θα αντικρίζουν από την επόμενη χρονιά οι επιβάτες, καθώς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών, το 2013 θα κατακυρωθεί το έργο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Ταυτόχρονα θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την τηλεματική στις αστικές συγκοινωνίες. Ηδη χθες εγκρίθηκαν από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου τα τεύχη για την τελική φάση του διαγωνισμού.

Το έργο αφορά την εγκατάσταση ενός δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης του ΟΑΣΑ και τη διασύνδεση με αυτό 2.500 λεωφορείων και τρόλεϊ. Οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες, που θα είναι τοποθετημένες στις στάσεις, καθώς και από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία κέντρου ελέγχου από όπου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Το σύστημα θα δίνει επίσης τη δυνατότητα ενημέρωσης των επιβατών εντός του οχήματος για την επόμενη στάση ή άλλες ανακοινώσεις, ενώ θα πληροφορεί για την επιβατική κίνηση ανά γρα??ή, στάση και δρομολόγιο ή ώρα μέσω της αυτόματης καταμέτρησης επιβατών.

Παράλληλα θα ενημερώνει τους επιβάτες για ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Οφέλη
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα δύο βασικά οφέλη που θα προκύψουν θα είναι η μείωση του απαιτούμενου αριθμού οχημάτων και η αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Οι δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό θα κατατεθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013. Η συνολική διάρκεια της σύμπραξης είναι δώδεκα έτη, από τα οποία τα δύο για την κατασκευή των υποδομών και δέκα για τη λειτουργία, συντήρηση και τεχνική διαχείρισης του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2015, είναι 52 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του έργου κατά ανώτατο ποσοστό 40%.

Πωλήσεις
Λιγότερα εισιτήρια και κάρτες

Σημαντική μείωση στις πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών εμφάνισαν οι συγκοινωνιακές εταιρείες στο πρώτο εννεάμηνο της χρονιάς. Την ίδια στιγμή αυξημένη ήταν η κρατική επιδότηση, γεγονός το οποίο βοήθησε στη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών του Ομίλου.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών σε λεωφορεία και τρόλεϊ ήταν περιορισμένες κατά 8,96% το 9μηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Τα έσοδα λειτουργίας της εταιρείας από το έργο της συνολικά (συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων, εσόδων κεφαλαίων κ.λπ.) ήταν μειωμένα κατά 8,63%. Ωστόσο, εάν συνυπολογιστεί και η κρατική επιχορήγηση, η οποία ανήλθε στο 9μηνο του 2012 σε 106,8 εκατ. ευρώ, τα έσοδα λειτουργίας της ΟΣΥ εμφανίζουν υστέρηση μόλις 0,33%. Οσον αφορά τα μέσα σταθερής τροχιάς, η ΣΤΑΣΥ εμφανίζει πλεόνασμα λειτουργίας 23,6 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018