Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Εμπλοκή στο Eurogroup. Δεν πάρθηκαν αποφάσεις για την Ελλάδα. Νέο Eurogroup τη Δευτέρα
pame boreio aigaio

Εμπλοκή στο Eurogroup. Δεν πάρθηκαν αποφάσεις για την Ελλάδα. Νέο Eurogroup τη Δευτέρα
21.11.2012 | 07:40

Εμπλοκή στο Eurogroup. Δεν πάρθηκαν αποφάσεις για την Ελλάδα. Νέο Eurogroup τη Δευτέρα

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Σε νέο Eurogroup που θα διεξαχθεί την επόμενη Δευτέρα παραπέμπονται οι αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που κράτησε πάνω από δέκα ώρες δεν επήλθε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός που καθυστερεί και την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν «το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίαση του για να επιτρέψει τη διεξαγωγή περαιτέρω τεχνικής εργασίας σε ορισμένα στοιχεία του πακέτου».

 

Η συνεδρίαση διακόπηκε δυο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να υπάρξουν σχετικές διμερείς επαφές, αλλά και για να ενημερώσουν οι υπουργοί των Οικονομικών , για την πορεία των διαπραγματεύσεων τους Πρωθυπουργούς των χωρών τους. Αλλά ούτε αυτό στάθηκε ικανό για να υπάρξει μια τελική συμφωνία, του  ΔΝΤ με την Ευρωζώνη, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν τρεις λύσεις:

  • «μορατόριουμ» 10 ετών στις πληρωμές τόκων για τα δάνεια του EFSF, κάτι που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ για την Αθήνα.
  • μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια με την Ελλάδα, από 1,5% που είναι τώρα σε 0,25%., κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.
  • και το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων αξίας 35 - 40 δισεκατομμυρίων σε χαμηλότερη αξία.

Σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο για τη σύνοδο του Εurogroup, το ελληνικό χρέος μπορεί να πέσει το 2020 κάτω από το όριο του 120% του ΑΕΠ, μόνο εάν δεχθούν τα κράτη της ευρωζώνης να υποστούν απώλειες στα δάνεια που δίνουν στην Αθήνα, της παράσχουν επιπλέον χρηματοδότηση ή εάν εξαναγκάσουν τους ιδιώτες πιστωτές της να πουλήσουν το χρέος τους με έκπτωση.

«Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία για την Ελλάδα» δήλωσε βγαίνοντας από την μαραθώνια σύσκεψη, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημειώθηκε πρόοδος σε πακέτο μέτρων για την μείωση του ελληνικού χρέους και η συμφωνία είναι κοντά, αλλά η συνεδρίαση του Eurogroup έπρεπε να διακοπεί ώστε να μπορέσουν να διευθετηθούν τεχνικά θέματα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιονκέρ. Πληροφορίες θέλουν πάντως τον πρόεδρο του Eurogroup να δηλώνει απογοητευμένος από τα αποτελέσματα.

Στη σχετική ανακοίνωση το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικα για τους όρους του αναθεωρημένου προγράμματος και σημειώνει ότι όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν πλέον εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Το Eurogroup επαίνεσε τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές και πολίτες για να φτάσουν σε αυτό το σημείο.

 

Πηγή: ert.gr

 

 

Μοιραστείτε τοcharitakis new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018