Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>ΣτΕ για ΕΠΟΠ: "Σε μάχιμες θέσεις και οι γυναίκες"

the roots web banners 06

ΣτΕ για ΕΠΟΠ: "Σε μάχιμες θέσεις και οι γυναίκες"
27.01.2015 | 09:22

ΣτΕ για ΕΠΟΠ: "Σε μάχιμες θέσεις και οι γυναίκες"

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Αντισυνταγματικές είναι οι διατάξεις των νόμων 2936/01 και 3036/02 που επί σειρά ετών εμπόδιζαν τις γυναίκες να καταταγούν και να υπηρετήσουν ως μόνιμοι επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ) σε θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε κατώτερα στελέχη.

Το Γ' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε -κατά πλειοψηφία- αντισυνταγματικό τον αποκλεισμό των γυναικών από τις συγκεκριμένες θέσεις, καθώς αποτελεί απόκλιση από τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, που δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το συνταγματικό ζήτημα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση (όπως απαιτεί ο νόμος) στην Ολομέλεια ΣτΕ, ενώ υπήρξε και σημαντική μειοψηφία που δέχθηκε ότι είναι δικαιολογημένη η επιφύλαξη των επίμαχων θέσεων μόνο για άνδρες, αφού απαιτούνται αυξημένα σωματικά προσόντα.

Ανατρέποντας αντίθετες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, το Γ' τμήμα ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να δικαιωθούν δύο γυναίκες και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο αποκλεισμός τους από διαγωνισμούς παρελθόντων ετών (2006-07) για να καταταγούν ως ΕΠΟΠ Στρατού Ξηράς σε θέσεις ειδικότητας χειριστή οργάνων ελέγχου πυρός Α/Α και Κ/Β του πυροβολικού κ.λπ.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ (162-3/15) τονίζεται πως η απόκλιση από την αρχή της ισότητας θεσπίστηκε καθώς ο νομοθέτης θεώρησε ότι για τις συγκεκριμένες θέσεις ΕΠΟΠ διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο ο παράγοντας του φύλου.

Επισημαίνει, όμως, το ΣτΕ ότι ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψη τους συγκεκριμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ δεν προέκυψαν κριτήρια συγκεκριμένα και πρόσφορα να δικαιολογήσουν τον πλήρη αποκλεισμό των γυναικών από όλες τις επιχειρησιακές και τεχνικές ειδικότητες των ΕΠΟΠ.

Προσθέτει ότι τέτοια κριτήρια δεν προέκυψαν ούτε από τις προπαρασκευαστικές νομοθετικές εργασίες, ενώ δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό αυτό το γεγονός ότι ο θεσμός των ΕΠΟΠ συνδέεται και με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, που βαρύνει μόνο τους άνδρες.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ επισημαίνεται, πάντως, και η διορθωτική νομοθετική παρέμβαση το 2007 για την ενιαία, χωρίς διακρίσεις, πρόσβαση στις ειδικότητες ΕΠΟΠ.

 

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel