Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Κίνδυνος- θάνατος η αιθαλομίχλη-Τι λένε οι ειδικοί!
afoi poriazi
Κίνδυνος- θάνατος η αιθαλομίχλη-Τι λένε οι ειδικοί!
03.01.2013 | 17:03

Κίνδυνος- θάνατος η αιθαλομίχλη-Τι λένε οι ειδικοί!

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Ελλάδα

Σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εγκυμονεί η αιθαλομίχλη που έχει σκεπάσει το τελευταίο διάστημα τον ουρανό της Αττικής και των υπόλοιπων μεγάλων αστικών κέντρων.

Αδιάφορη η κυβέρνηση για τις συνέπειες του νέφους στην υγεία των πολιτών και ιδίως των παιδιών εμμένει να διατηρεί στα ύψη τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης καθιστώντας το απαγορευτικό για τις λαϊκές οικογένειες, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και φοροεισπρακτικής μανίας.

Ειδικά τις μέρες των Χριστουγέννων η Αθήνα αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις μετατράπηκαν σε θαλάμους αερίου ενώ πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονταν για δύσπνοια, τσούξιμο στα μάτια και δυσφορία.

Το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το φαινόμενο οφείλεται τόσο στις μετεωρολογικές συνθήκες,  όπως χαμηλή ένταση των ανέμων, όσο και στην καύση επικίνδυνων ουσιών, που εμπεριέχονται στο ξύλο.

Κίνδυνος-θάνατος για τη δημόσια υγεία είναι το  βενζοαπυραίνιο, που είναι ένας πολυκυκλικός αρωματικός υδρογονάνθρακας.

Εξάλλου καίγονται υλικά, που επίσης είναι επικίνδυνα για την υγεία και περιέχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες, όπως τα νοβοπάν και οι παλέτες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Ο εμπαιγμός έρχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο συστήνει τη μη χρήση τζακιού και ξυλόσομπας, χωρίς όμως κάποιος από τη συγκυβέρνηση να απαντήσει στους δοκιμαζόμενους Έλληνες πως θα ζεσταθούν με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη.

Ιατρικός σύλλογος: Κίνδυνοι για το αναπνευστικό

Σύμφωνα με  ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, η συνεχιζόμενη εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο.

«Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικων προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κ.α.» αναφέρει η ανακοίνωση.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018