Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>«Απειλούσε τη ζωή μου αν μιλούσα»: Συγκλονίζει η κατάθεση της 11χρονης αθλήτριας | Προκλητικός ο προπονητής

banner roots

«Απειλούσε τη ζωή μου αν μιλούσα»: Συγκλονίζει η κατάθεση της 11χρονης αθλήτριας | Προκλητικός ο προπονητής
26.01.2021 | 08:58

«Απειλούσε τη ζωή μου αν μιλούσα»: Συγκλονίζει η κατάθεση της 11χρονης αθλήτριας | Προκλητικός ο προπονητής

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η υπόθεση βιασμού αθλήτριας πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ήταν 11 ετών, από τον προπονητή της.

Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά την κατάθεση στον εισαγγελέα της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για τη δική της περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Πλέον, ο 38χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη έπειτα από τις καταθέσεις της ίδιας της αθλήτριας και των γονιών της, που άνοιξαν τον δρόμο για την ποινική δίωξη και σύλληψή του, καθώς για τέτοια αδικήματα απαιτείται έγκληση από την πλευρά του θύματος.
 
Ο 38χρονος που έχει αρνηθεί τις κατηγορίες του βιασμού, αφού συνελήφθη στη Σάμο όπου ζει, κλήθηκε να δώσει τη Δευτέρα εξηγήσεις για τις βαρύτατες κατηγορίες που του καταλογίζονται στον ανακριτή ωστόσο ζήτησε και έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την Πέμπτη.
 
Ο ίδιος ωστόσο εμφανίστηκε προκλητικός στα δικαστήρια. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν έχει να δηλώσει κάτι κατά τη μεταφορά του στα κρατητήρια απάντησε «να πείτε στον Σπύρο να ψάξει τη μάνα του, τη γυναίκα του και την κόρη του, να ψάξει τι γίνεται σπίτι του», ενώ κατά την έξοδό του φώναξε προς τους δημοσιογράφους: «Κάντε υπομονή να μάθετε την υπόλοιπη αλήθεια».
 
Η κατάθεση της 21χρονης αθλήτριας
Είχε προηγηθεί η κατάθεση της αθλήτριας το περασμένο Σάββατο, στον εισαγγελέα Ν. Στεφανάτο, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Η κατάθεση ελήφθη υπό άκρα μυστικότητα, ενώ ακολούθησαν οι καταθέσεις των γονέων της. Τα όσα είπαν στον εισαγγελικό λειτουργό τον οδήγησαν στο να ζητήσει τη σύλληψη του 38χρονου, καθώς τα αδικήματα που φέρεται να έχει τελέσει δεν έχουν παραγραφεί.
 
Εισαγγελικές πηγές χαρακτήρισαν «συγκροτημένη και δομημένη» την κατάθεση της 21χρονης. Η νεαρή αθλήτρια διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι υπήρξε συναίνεση από την πλευρά της.
 
Μάλιστα, φέρεται να υποστήριξε ότι ο προπονητής της με απειλές κατά της ζωής της αλλά και της οικογένειάς της προσπαθούσε να της κλείσει το στόμα, ώστε να μην αποκαλύψει σε κανέναν τι είχε συμβεί.
 
Δύο χρόνια μετά, το 2013, η κοπέλα βρήκε το κουράγιο να εκμυστηρευθεί όσα βίωσε και μαζί με τους γονείς της κι έναν ακόμη παράγοντα του Ομίλου της περιοχής της απευθύνθηκαν στην Αστυνομία. Όμως, όπως υποστήριξε, ο διοικητής τούς συνέστησε να μην ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, για να μην πληγωθεί περισσότερο το κορίτσι.
 
Έκτοτε η νεαρή ιστιοπλόος δεν ανέφερε σε κανέναν άλλον τι είχε συμβεί, όμως βλέποντας τη Σοφία Μπεκατώρου να βρίσκει τη δύναμη να καταγγείλει το δικό της βιασμό, την αναζήτησε μέσω facebook και της μίλησε, αποφασίζοντας παράλληλα να σπάσει τη σιωπή της.
 
Πώς ερμηνεύονται νομικά οι δηλώσεις του για την ηλικία του θύματος
 
Ο κατηγορούμενος είναι πλέον αντιμέτωπος με τρεις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, εκ των οποίων οι δύο, σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του, αφορούν ανήλικο θύμα. Το κατηγορητήριο που συντάχθηκε εις βάρος του αφορά βιασμό κατ' εξακολούθηση, αποπλάνηση ανηλίκου κατ' εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια, πράξεις που αποτελούν βαριά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.
 
Υπενθυμίζεται ότι σε συνεντεύξεις του τις προηγούμενες ημέρες επέμενε ότι δεν είχε ερωτική σχέση με την αθλήτρια, όταν εκείνη ήταν 11 χρόνων, αλλά κάποια χρόνια αργότερα. Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται, επίσης, προκαλώντας την κοινή λογική, πως δεν υφίσταται θέμα βιασμού, καθώς σχετίστηκε ερωτικά με τη θέληση της αθλήτριας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ήθελε να την παντρευτεί.
 
Οι ισχυρισμοί που προβάλλειθα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Από τις δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, νομικοί εκτιμούν πως η υπεράσπισή του, με πρώτο στοιχείο την άρνηση του βιασμού, θα δομηθεί στη βάση πως η όποια συμπεριφορά του αφορούσε μεν ανήλικο αλλά άνω των 12 ή και 14 ετών.
 
Να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις που η σεξουαλική βία στρέφεται σε βάρος ανηλίκων, ο νόμος προβλέπει διαφορετική αντιμετώπιση στις περιπτώσεις που το θύμα είναι κάτω των 12 ετών, πιο ήπια για εκείνες που το θύμα είναι μεταξύ 12 και 14 ετών και εντελώς άλλη όταν το θύμα έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του. Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση ανήλικου έως 12 ετών προβλέπεται κάθειρξη που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 15 έτη, στην περίπτωση που το θύμα είναι μεταξύ 12 και 14 ετών κάθειρξη μέχρι 10 ετών και στην περίπτωση που έχει συμπληρωθεί το 14ο έτος, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Σύμφωνα με νομικούς, «η συναίνεση ή και η πρωτοβουλία του ανηλίκου» δεν αποτελεί λόγο για την άρση του άδικου χαρακτήρα της πράξης.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel