Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η απάντηση του Φοιτητικού Συλλόγου Λήμνου στην πρόταση της «Ανεμόεσσας» για το Χριστοδουλίδειο

the roots web banners 06

Η απάντηση του Φοιτητικού Συλλόγου Λήμνου στην πρόταση της «Ανεμόεσσας» για το Χριστοδουλίδειο
27.10.2015 | 19:44

Η απάντηση του Φοιτητικού Συλλόγου Λήμνου στην πρόταση της «Ανεμόεσσας» για το Χριστοδουλίδειο

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Απάντηση στην πρόταση του ομίλου «Ανεμόεσσα» για το Χριστοδουλίδειο κτίριο, έδωσε μέσα από επιστολή του ο Φοιτητικός Σύλλογος Λήμνου «Επιστήμονες Τροφίμων-Διατροφής».

Αναλυτικότερα, στην επιστολή τους οι φοιτητές της Λήμνου αναφέρουν: 

Επιδίωξη μας μέσω της παρούσας επιστολής, δεν είναι να τοποθετηθούμε αναφορικά με τη χρήση του Χριστοδουλιδείου κτιρίου ούτε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του. Δεν είμαστε οι αρμόδιοι να τα επιλύσουμε ούτε επιθυμούμε να εμπλακούμε στη διαμάχη για το μέλλον του κτιρίου. Υπάρχει το αρμόδιο Ίδρυμα διαχείρισης του Χριστοδουλιδείου, το οποίο θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Ούτε εμείς ούτε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ούτε κανένας όμιλος.

Όπως, ορθώς, επισημαίνεται στην επιστολή του Ομίλου το κτίριο έχει υποστεί σημαντικές φθορές τόσο λόγω της παλαιότητας του όσο και των πρόσφατων σεισμών που έπληξαν το νησί μας το 2014 κρίνοντάς το ακατάλληλο προς χρήση. Επισημαίνεται, λοιπόν, από τον Όμιλο βάση της σημερινής πραγματικότητας να επαναξιολογηθεί η χρήση του. Διερωτόμαστε, ωστόσο, ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα; Το ότι 500 φοιτητές αναγκάζονται να στριμώχνονται σε 2 αίθουσες για όλα τους τα μαθήματα; Η έλλειψη υποδομών; Η έλλειψη εργαστηριακού εξοπλισμού; Η υποστελέχωση διδακτικού και διοικητικού προσωπικού; Μέσα σε αυτή την δύσκολη για εμάς «σημερινή πραγματικότητα» η πρόταση σας μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το κτίριο ήταν ήδη υπό κατάρρευση πριν συμβούν οι σεισμοί του 2014 και για το λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο χρησιμοποιούσε μόνο το ισόγειο καθώς το υπόλοιπο κτίριο ήταν ακατάλληλο και επικίνδυνο για χρήση. Όποιος πραγματοποιούσε μια επίσκεψη στους άνωθεν ορόφους του, θα διαπίστωνε από πρώτο χέρι την επικινδυνότητα της κατάστασης που περιγράφουμε βλέποντας τις σαπισμένες δοκούς που υποστήριζαν τη στέγη. Όλη αυτή η φθορά και η διάβρωση προήλθε από την μακροχρόνια αδιαφορία απέναντι στο κτίριο προτού αυτό παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο. Τόσα χρόνια δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια αποκατάστασης στο Χριστοδουλίδειο από κανέναν φορέα που το διαχειριζόταν και τώρα προσμένετε να πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γνωρίζοντας, όπως οι ίδιοι αναφέρετε στην πρόταση σας τις μεγάλες ελλείψεις στο χώρο της παιδείας. Ενδεικτικά, μόνο στο τμήμα μας το 65% του διδακτικού προσωπικού είναι συμβασιούχοι, δηλαδή κάθε χρόνο τα μαθήματα αρχίζουν μέσα Νοεμβρίου, το 1/5 των φοιτητών σιτίζεται δωρεάν και μόλις 1 στους 25 στεγάζεται δωρεάν. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι η χρήση ενός και μόνο εργαστηρίου για την διεκπεραίωση όλων των εργαστηριακών μαθημάτων, των πτυχιακών μελετών, τη δημιουργία νέων προϊόντων μέσω του διαγωνισμού Ecotropheliaκαι την επιστημονική έρευνα. Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου μειώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο, οπότε οι οικονομικές απαιτήσεις της αποκατάστασης του  κτιρίου είναι δυσβάσταχτες για να τις αναλάβει το Π.Α. . Παρ’ όλα αυτά αναγνωρίζουμε πλήρως την υποχρέωση του Πανεπιστημίου να συντηρεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κτίρια και αφού δεν μπορεί οικονομικά να αποκαταστήσει το Χριστοδουλίδειο πλήρως, όφειλε απέναντι σε εμάς και στους Λημνιούς να αποκαταστήσει εδώ και αρκετό καιρό το κτίριο στην άλλη άκρη του Ρωμέικου Γιαλού, το Παντελίδειο, του οποίου οι ζημιές είναι σαφώς μικρότερης σοβαρότητας. Η Τεχνική Υπηρεσία του Π.Α. κωλυσιεργεί με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα σε όλους μας.

Τέλος, θα θέλαμε να κάνουμε μνεία, σχετικά με το Γαροφαλίδειο και την αίθουσα Γκαλιούρη. Το Γαροφαλίδειο, το  οποίο αναφέρεται πως θα έχουμε σύντομα στη διάθεση μας αναμένει να μπει σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και αφού πραγματοποιηθεί αυτό, να αρχίσουν οι διαδικασίες αποκατάστασής του, οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον 2 χρόνια. Με λίγα λόγια, ευελπιστούμε το κτίριο να παραχωρηθεί προς χρήση σε 4-5 χρόνια, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Σχετικά με την αίθουσα Γκαλιούρη, υποστηρίζετε στην πρόταση σας ότι εμείς, σαν φοιτητές, την στερούμε από τους κατοίκους της Μύρινας. Εμείς, που πέρα από την χρήση της για εκπαιδευτικούς λόγους την χρησιμοποιούμε σαν χώρο συνάντησης και προετοιμασίας των Φοιτητικών μας Ομάδων, για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε Φεστιβάλ, παράστασης κ.ο.κ. Εμείς, λοιπόν, που αν και δεν είμαστε από το νησί της Λήμνου το αγαπάμε σαν σπίτι μας και νοιαζόμαστε στο έπακρο γι΄ αυτό και το αποδεικνύουμε έμπρακτα μέσα από σειρά δράσεων. Εμείς, που σας στερούμε την αίθουσα σας, γεμίσαμε τα ράφια της Μητρόπολης πέρυσι τα Χριστούγεννα, δώσαμε ρούχα και φάρμακα σε άπορους, συγκεντρώσαμε χρήματα και στηρίξαμε τη Φιλοζωική, εκπροσωπήσαμε επάξια το νησί ΜΑΣ στο πανελλήνιο φεστιβάλ αρχαίου δράματος για νέους στην Ολυμπία και στο παγκόσμιο φεστιβάλ στην Κατάνια της Ιταλίας, ανεβάσαμε μουσικοχορευτικές παραστάσεις και διοργανώσαμε αθλητικές εκδηλώσεις. Όλες μας αυτές οι ενέργειες είχαν σαν αφετηρία την αίθουσα αυτή. Εκεί γίνανε συναντήσεις, συζητήσεις, πρόβες, προετοιμασία. Εν κατακλείδι, συγνώμη εκ μέρους όλων μας που σας την στερούμε για δύο έτη.

Δράττουμε τη ευκαιρία να ευχαριστήσουμε από βάθη καρδίας τον Δήμο, τους πολίτες της Λήμνου και οποιοδήποτε μας έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια στο νησί, αντιλαμβανόμενοι τη συνολική ανιδιοτελή προσφορά μας στον τόπο και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να συνεισφέρουμε. Όσο, για τον όμιλο «Ανεμόεσσα» θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας που 7 χρόνια παρουσίας μας στη Λήμνο η μοναδική σας δημόσια τοποθέτηση απέναντι μας ήταν αυτή η πρόταση. Δυστυχώς, η αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση είναι αξίες που δεν διδάσκονται σε κανένα σχολείο ή Πανεπιστήμιο. Εμείς, θα συνεχίσουμε, όπως ξεκινήσαμε, πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες μας, σαν ΕΝΑ.

*Η επιστολή μας, επαναλαμβάνουμε, δεν είναι απέναντι στην χρήση του κτιρίου, αλλά απέναντι στο γενικό τόνο της πρότασης του ομίλου.

Εκ του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Λημνου «Επιστήμονες Τροφίμων-Διατροφής»

ο Πρόεδρος                                                                                     ο Ειδικός Γραμματέας

Κωνσταντίνος-Μάριος Γκεζέπης                                    Κωνσταντίνος Δεντόπουλος-Αθυμαρίτης

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel