Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το Surf Club Keros στη Λήμνο και άλλα παραδείγματα προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα

the roots web banners 06

Το Surf Club Keros στη Λήμνο και άλλα παραδείγματα προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα
23.11.2015 | 18:44

Το Surf Club Keros στη Λήμνο και άλλα παραδείγματα προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Είναι κάποια πράγματα που οι περισσότεροι τα θεωρούμε δεδομένα και εύκολα προσβάσιμα, όπως η καθημερινή μας μετακίνηση στην πόλη, μια βόλτα στα μαγαζιά, ποδηλατάδα στο βουνό ή ταξίδι σε κάποιον προορισμό της επιλογής μας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Απλές, καθημερινές στιγμές που δυστυχώς για πολλούς στη χώρα μας είναι μία πολυτέλεια που στην καλύτερη των περιπτώσεων, απολαμβάνουν με σχετική δυσκολία και στην χειρότερη δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε αυτές. Αναφέρομαι στα άτομα με κινητικά προβλήματα που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού στη χώρα μας.

travel_23721354_father_and_child_wheelchair_1000x667

Σύμφωνα με τον Γιόχαν Νόρμπερτ Κράιτερ, εκπρόσωπο συλλόγου παραπληγικών στη Γερμανία, υπάρχουν αρκετές ελλείψεις σχετικά με τον προσβάσιμο τουρισμό στην χώρα μας, ωστόσο όπως αναφέρει ο ίδιος «η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη». Κάποια παραδείγματα είναι, η πρόσβαση ΑμεΑ σε αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, σε παραλίες αλλά και σχετικές παροχές στην μετακίνηση αποσκευών στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, το Ελ.Βενιζέλος. Επιπλέον, σημειώνονται αξιόλογα βήματα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, από νέους, καινοτόμους επιχειρηματίες που στοχεύουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας αλλά και στην ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού.

Kalaras_on_beach

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ανθρώπων με όραμα και συλλογικότητα είναι: το Surf Club Keros, στη Λήμνο που όχι μόνο προωθεί τον προσβάσιμο, ναυταθλητικό τουρισμό (windsurfing, kitesurfing) αλλά διατηρεί και eco-friendly χαρακτήρα, την ομάδα Health Guardians, στη Θεσσαλονίκη που με εξειδικευμένο εξοπλισμό και γνώσεις πρώτων βοηθειών, συνοδεύουν ΑμεΑ σε ορειβατικές, ποδηλατικές διαδρομές και εξορμήσεις στη φύση, με την πεποίθηση πως τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν δικαίωμα να ζήσουν στο έπακρο την εμπειρία της φύσης και των extreme sports, το Κτήμα Κούρτη, στην Πιερία, που προωθεί τον οινοτουρισμό και για το τέλος, άφησα το πιο ανεπτυγμένο εγχείρημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τον Σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ, στην Κομοτηνή, με συνεχείς παρεμβάσεις για προσβασιμότητα σε χώρους διασκέδασης, δημόσια κτήρια και παραλίες. Αξίζει να σημειωθεί πως παρέχει παραολυμπιακή εκπαίδευση, η οποία στην κυριολεξία έχει αλλάξει την στάση των πολιτών. Επιπλέον, έχουν δημιουργήσει τουριστικούς οδηγούς για ΑμεΑ, στην Αθήνα, Δράμα, Κομοτηνή, με πιο δημοφιλή τον rollout.gr.

getting_ready_kite_surfing

Ο προσβάσιμος τουρισμός, πέραν από αναγκαιότητα και ηθική στήριξη στα άτομα με κινητικά προβλήματα, αποτελεί μία ανεκμετάλλευτη αγορά 500δισ. ευρώ! Αν οι Ευρωπαικοί προορισμοί και τα ξενοδοχεία, παρείχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, η ζήτηση θα σημείωνε άυξηση 44% ανά έτος, αποφέροντας επιπλέον 142 δισ. ευρώ στην τουριστική βιομηχανία της Ε.Ε και 3.4 εκ. νέες θεσεις εργασίας. Δυστυχώς ενώ όλοι βρίσκονται σε αναζήτηση νέων αγορών, ελάχιστοι συνηδητοποιούν πως υπάρχει έτοιμη πελατεία που το μόνο που ζητάει είναι να φτάσει εύκολα στον προορισμό και να κινείται με ευκολία εντός των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων. Για το τέλος θα αφήσω τα λεγόμενα του κου.Φώτη Χαλκίδη, ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Πιερία, ο οποίος ύστερα από προβλήματα υγείας που τον καθήλωσαν στο κρεβάτι για μεγάλο διάστημα, αποφάσισε να δημιουργήσει ξενοδοχείο προσβάσιμο τουρισμού «Αν εστιάσεις στον άνθρωπο και όχι στο πορτοφόλι, τότε ξέρεις τι να κάνεις!».

Πηγή: Μαριλένα Βασιλειάδου | thinkfree.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel