Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Διαμαρτυρία των ΑμΕΑ αύριο Πέμπτη έξω από το ΙΚΑ της Χίου

banner roots

Διαμαρτυρία των ΑμΕΑ αύριο Πέμπτη έξω από το ΙΚΑ της Χίου
10.04.2013 | 21:31

Διαμαρτυρία των ΑμΕΑ αύριο Πέμπτη έξω από το ΙΚΑ της Χίου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Α.μεΑ. Βορείου Αιγαίου οργανώνει κινητοποίηση, αύριο Πέμπτη 11 Απριλίου στις 11.00 το πρωί, μπροστά από το ΙΚΑ της Χίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τα Άτομα με Αναπηρία και τις οικογένειές τους, η λειτουργία των ΚΕ.Π.Α.

Στο κάλεσμά της, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Βορείου Αιγαίου, αναφέρει:

"Συνάδελφε – συναδέλφισσα,

Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεσαι στη θέση να μην έχεις το επίδομα αναπηρίας, να καθυστερούν να στο δώσουν ή ακόμα και με διάφορα προσχήματα να το έχουν κόψει. Ήδη στη Χίο περισσότεροι από 200 συμπολίτες μας περιμένουν να περάσουν από τις νευρολογικές και ψυχιατρικές επιτροπές του ΚΕΠΑ, ενώ τελικά θα εξεταστούν πολύ λιγότεροι! Ανάλογη εικόνα έχουμε στη Λέσβο, στη Σάμο, ενώ τα μέλη μας στη Λήμνο θεωρείται ότι μπορούν με τη χρήση ΙΧ να περάσουν από το ΚΕΠΑ στην πόλη της Μυτιλήνης!

Με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΕΠΑ στη Χίο για την εξέταση αυτών των περιστατικών, κινητοποιούμαστε με αίτημα να εξεταστούν όλα τα περιστατικά. Έχουν δείξει ότι όταν θέλουν μπορούν, όπως για παράδειγμα πέρυσι το καλοκαίρι για την εξέταση των επιδομάτων τυφλότητας στο νησί της Χίου.

Η μέχρι τώρα εμπειρία μας από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, (κέντρα εκτίμησης και πιστοποίησης αναπηρίας) και τον περιβόητο ΚΕΒΑ (νέο κανονισμό εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας) απέδειξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ακόμα και διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, για δραστική μείωση των αναπηρικών συντάξεων, κάτω από το 6% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των συνταξιούχων.

Είναι άκρως προκλητικό σήμερα που τα ΑμεΑ βρίσκονται σε αυτή τη θέση, η συγκυβέρνηση να προετοιμάζει νέα χαράτσια, νέες “συνομιλίες” με την Τρόϊκα, που ξέρουμε καλά πού θα καταλήξουν, αν δεν αντιδράσουμε.

Είναι άκρως προκλητικό τη στιγμή που πάνω από 60.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες συνάδελφοί μας, περιμένουν να εξεταστούν ή να επανεξεταστούν, για να πάρουν ή να συνεχίσουν να λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη ή προνοιακό επίδομα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Στουρνάρας να δηλώνει σε συνάντηση με ανάπηρους συναδέλφους ότι: «Πιθανόν το 2013 να καταργηθούν και κάποιες εξαιρέσεις στο όνομα της ενιαίας αντιμετώπισης. Εάν δώσουμε κάτι, αυτό θα είναι από το 2014, εφόσον επανεξεταστούν όλοι οι ανάπηροι με ενιαία κριτήρια για όλες τις κατηγορίες.»

Καλούμε τους πάντες μέσω της Π.Ο.Β.Α. να ενημερώσουν και να ενημερωθούν. Κανείς μόνος και ανυπεράσπιστος. Καλούμε συλλόγους και επιτροπές ΑμεΑ σε Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Να παρθούν αποφάσεις στήριξης με ψηφίσματα.

  • Κάτω τα χέρια από τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑΜΕΑ!
  • Κανένας χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες!
  • Επιστροφή των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
  • Να καταβάλλεται κανονικά η σύνταξη και το επίδομα αναπηρίας για όσο με ευθύνη του κράτους καθυστερούν να εξεταστούν από τα ΚΕ.Π.Α.

Σε ανακοίνωση συμπαράστασης, ο Επαρχιακός Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες "Ορίζοντες", μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Καταγγέλλουμε ότι στο νησί της Λήμνου, από τον Ιούνιο του 2012 που κατατέθηκαν οι αιτήσεις στο ΙΚΑ για εξέταση από τα ΚΕΠΑ γύρω στις 120 είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, δηλαδή οι συνάνθρωποί μας δεν έχουν ακόμα ειδοποιηθεί για το πότε θα εξεταστούν. Έχουμε μάλιστα πληροφορίες ότι συμπολίτης μας προέβη σε εξώδικο προκειμένου να εξεταστεί μετά από ένα χρόνο αναμονής.

Όμως αγνοεί ηθελημένα η πολιτεία, ότι η Λήμνος είναι ΝΗΣΙ και δεν μπορεί κάποιος να πάει έτσι απλά στη Μυτιλήνη προκειμένου να περάσει από τα ΚΕΠΑ. Αδιαφορεί αν κόβοντας το επίδομα αυτό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε οικονομική απόγνωση και ψυχική ταλαιπωρία τόσες οικογένειες. Αγνοεί επίσης πως υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η αναπηρία δεν τους επιτρέπει να μετακινηθούν από το σπίτι τους ούτε καν με φορείο".

Εντωμεταξύ, σε δική του ανακοίνωση, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ σημειώνει:

"Στηρίζουμε ενεργά τον αγώνα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Βορείου Αιγαίου και των Συλλόγων των ΑΜΕΑ. Καταγγέλλουμε στους κατοίκους του νησιού μας την κοροϊδία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που παρά τις υποσχέσεις της δεν έχει λειτουργήσει επιτροπή ΚΕΠΑ στη Λήμνο.

Παράλληλα, θεωρούμε απαράδεκτο γι αυτό το πενιχρό επίδομα που είναι ντροπή της κοινωνίας μας, να σέρνονται στις ουρές και να ταλαιπωρούνται άτομα που αποδεδειγμένα πάσχουν από μακροχρόνιες παθήσεις. Επιπλέον απαράδεκτο είναι να κρέμεται πάνω από το κεφάλι αυτών των συνανθρώπων μας η απειλή της κατάργησης αυτού του επιδόματος, και να χρησιμοποιείται η Επιτροπή του ΚΕΠΑ για το παραπέρα πετσόκομμα των ατόμων που το λαμβάνουν".

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel