Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Πρόεδρος Ξενοδόχων Λήμνου: «Στοίχημα για τις επόμενες χρόνιες ο slow tourism»

banner roots

Πρόεδρος Ξενοδόχων Λήμνου: «Στοίχημα για τις επόμενες χρόνιες ο slow tourism»
12.09.2020 | 17:30

Πρόεδρος Ξενοδόχων Λήμνου: «Στοίχημα για τις επόμενες χρόνιες ο slow tourism»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Για την φετινή χαμένη χρονιά του τουρισμού που μπορεί να γίνει μάθημα για τις επόμενες, την απουσία ουσιαστικών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και για την ανάγκη καθιέρωσης ενός μοντέλου slow tourism στην Ελλάδα κάνει λόγο ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Λήμνου Στέλιος Μάντζαρης στην fmvoice.gr.

Σύμφωνα με το εν λόγω στέλεχος, «ο τουρισμός φέτος στα νησιά του Βόρειοανατολικού Αιγαίου βίωσε τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοιoύ όπως όλοι οι θερινοί προορισμοί στη χώρα μας, ωστόσο διαφοροποιήθηκε ανάλογα με το νησί. Στη Λήμνο, τηρουμένων των αναλογιών πήγαμε καλά, είχαμε κάποιες πληρότητες ειδικά τον Αύγουστο, ήρθαν αρκετοί Έλληνες και ήταν πολύ θετικό το γεγονός ότι άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία του νησιού εκτός από ένα. Το θέμα όμως είναι και τι δυναμικότητα έχει το κάθε νησί για να φιλοξενήσει. Στην Κω για παράδειγμα που έχει πάνω από ένα εκατ. κλίνες διαθέσιμες, εννοείται πως οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν είναι ευχαριστημένοι».

Την ίδια στιγμή μιλά για απουσία σωστών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης σε σχέση με τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας. "Δεν νομίζω ότι τα μέτρα αυτά βοήθησαν πραγματικά τους ξενοδόχους. Πρώτον, οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις ήταν ένα εργαλείο γνωστό, αλλά πολλοί το είχαν αξιοποιήσει στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οπότε ήταν δώρο άδωρο. Στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά, τα χρήματα δεν νομίζω ότι έφτασαν ποτέ στους ξενοδόχους τελικά. Αυτό, όμως, που θεωρώ ως αξιόλογη κίνηση της πολιτείας ήταν η καμπάνια που έγινε τον Ιούνιο, εκτιμώ ότι άγγιξε κάποιο κόσμο, είχε ανταπόκριση».

Ο κ Μάντζαρης, πάντως, δηλώνει αισιόδοξος για την επόμενη σεζόν, ακόμα πιο αισιόδοξος για την μεθεπόμενη, αρκεί βέβαια να υπάρχουν και ατομικές κινήσεις και επενδύσεις από την πλευρά των ξενοδοχείων: «Θα πρέπει να καταλάβουν οι επαγγελματίες του χώρου ότι αν μένεις στάσιμος και περιμένεις τη βοήθεια της πολιτείας δεν θα κάνεις τίποτα. Φέτος ήταν αυτό με τον κορονοιό, κάποια χρόνια πριν ήταν η οικονομική κρίση, πάντα κάτι θα υπάρχει.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε συνείδηση είναι ότι τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται η ατομική ευθύνη και η προσωπική δουλειά του καθένα μας ξεχωριστά και όλων μαζί για αυτό το οικοδόμημα που λέγεται ελληνικός τουρισμός. Θέλει, επανεπενδύσεις, έξυπνη διαχείριση, όμορφες ιδέες και φυσικά καλή χρήση του διαδικτύου, καθώς μεγάλο μέρος του παιχνιδιού στον τουρισμό παίζεται πλέον εκεί».

Μιλά, τέλος, για την ανάγκη της ύπαρξης «slow tourism», ενός μοντέλου ποιοτικού τουρισμού που θα αναδεικνύει με έναν ουσιαστικό τρόπο τις ομορφιές της χώρας μας στον επισκέπτη «Πλέον δεν θα πρέπει να κυνηγάμε τα νούμερα και τα ρεκόρ, αλλά την ποιότητα. Αυτό είναι το στοίχημα για τις επόμενες χρονιές νομίζω, που θα αποφέρει και καλό τουρισμό και φυσικά χρήματα στους επαγγελματίες του χώρου».

 

Πηγή: fmvoice.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το