Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η Λήμνος τίμησε την Παναγία την Κακαβιώτισσα (video & photos)
ikteo limnou
facebook seminaria
Η Λήμνος τίμησε την Παναγία την Κακαβιώτισσα (video & photos)
04.05.2021 | 12:09

Η Λήμνος τίμησε την Παναγία την Κακαβιώτισσα (video & photos)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Με κατάνυξη τελέστηκε σήμερα η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία στην Παναγία την Κακαβιώτισσα της Λήμνου, τη μοναδική εκκλησία στον κόσμο χωρίς σκεπή.

Οι προσκυνητές ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού Κάκαβος για να τιμήσουν την Παναγία.

Το γραφικό ξωκλήσι προσελκύει το ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική του καθώς δεν έχει στέγη και βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη κοιλότητα, σαν σπηλιά, την οποία σχηματίζουν τα βράχια στην κορυφή του βουνού.

panagia kakaviotissa limnos 2

Είναι αφιερωμένο στην Παναγία και από το βουνό Κάκαβος ονομάστηκε «Παναγία η Κακαβιώτισσα». Ανήκει στην ενορία του χωριού Θάνος και βρίσκεται μεταξύ του Θάνους και της παραλίας του Ζεματά.

panagia kakaviotissa limnos 1

Σύμφωνα με την παράδοση, τον τόπο αυτό επέλεξαν Μοναχοί οι οποίοι ανήκαν στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ήρθαν από τον Άγιο Ευστράτιο για να προστατευθούν από τις επιθέσεις των Τούρκων. Εδώ έκτισαν το εντυπωσιακό αυτό εκκλησάκι, εκτιμάται το 1300. Με το πέρασμα των χρόνων οι Μοναχοί έφυγαν από τη ζωή και ο τελευταίος αποφάσισε να πάει στο Άγιο Όρος. Πριν αναχωρήσει βρήκε έναν Λημνιό βοσκό, από την οικογένεια Μουμτζή ο οποίος είχε μάντρα κοντά στο εκκλησάκι, και του εμπιστεύθηκε την εικόνα της Παναγίας, άφησε δε εντολή να λειτουργεί το εκκλησάκι στην εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και κάθε τρίτη ημέρα της Λαμπρής (Λαμπροτρίτη του Πάσχα). Κατόπιν, σύμφωνα με την παράδοση, έριξε το ράσο του επάνω στη θάλασσα, το οποίο έγινε βάρκα, και έφυγε στο Άγιο Όρος. Την εικόνα σήμερα έχουν οι απόγονοι της οικογενείας και την μεταφέρουν στο εκκλησάκι τις ημέρες των εορτών.

Σήμερα, πολλοί περιηγητές και προσκυνητές επισκέπτονται την περιοχή. Η πρόσβαση στο εκκλησάκι γίνεται αρχικά με αυτοκίνητο και κατόπιν πεζοπορία σε μονοπάτι.

panagia kakaviotissa limnos 3

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018