Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η καλοκαιρινή Λήμνος του 2020 πρωταγωνιστεί στο project Plastisinty
Η καλοκαιρινή Λήμνος του 2020 πρωταγωνιστεί στο project Plastisinty
20.04.2022 | 14:10

Η καλοκαιρινή Λήμνος του 2020 πρωταγωνιστεί στο project Plastisinty

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Ο αρχιτέκτονας, με αγάπη για την φωτογραφία και τη γραφιστική, εμπνευστής του project και συγγραφέας του βιβλίου Plastisinty, κ. Αιμιλιανός Αποσιάδης, μιλάει στον FM 100 και την Κωνσταντίνα Αγιοστρατίτη για τον τρόπο και τον λόγο που η Λήμνος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το έργο του. 

Κ.Α: Καλησπέρα κ. Αποσιάδη, εξαιρετική η δουλειά σας στο project Plastisinty, πώς ξεκίνησε η ιδέα; 

Α.Α: Καλησπέρα σας! Αρχικά είχε ξεκινήσει ως φωτογραφικό project, το οποίο μάλιστα μέσα στην πρώτη καραντίνα γεννήθηκε η ιδέα να γίνει βιβλίο. Ο τίτλος είναι λογοπαίγνιο από το plasticity, που είναι ιατρικός θετικός όρος και το sin, που είναι αρνητικός όρος. Το βιβλίο αναλύει τους δύο αυτούς όρους και τους ενώνει. Στην ουσία λέει μια μεταφορική ιστορία από την "γέννηση" έως τον "θάνατο" και την επανάληψη αυτής της διαδικασίας. 

Κ.Α: Οπότε κ. Αποσιάδη, σε ποια κατηγορία ανήκει το βιβλίο σας; Είναι κατά μια έννοια φιλοσοφικό;

Α.Α: Δεν μπορώ να το βάλω σε κάποια κατηγορία. Είναι φωτογραφικό κυρίως και κάτω από κάθε φωτογραφία υπάρχει κείμενο ή μια λεζάντα που αφηγείται την ιστορία, την οποία ο κάθε αναγνώστης μπορεί να προσαρμόσει όπως αυτός θέλει. Να επισημάνω ότι είναι αυτοέκδοση. Η πρώτη έκδοση που ήταν περιορισμένη εξαντλήθηκε πριν κυκλοφορήσει, ενώ από την δεύτερη έχω κρατήσει ένα μόνο αντίτυπο για ειδική περίσταση.   

Κ.Α: Πόσες φωτογραφίες χρειάστηκε να τραβήξετε για την ολοκλήρωση του έργου σας; 

Α.Α: Για το project έβγαλα περίπου 4.500 φωτογραφίες, τις οποίες επεξεργάστηκα όλες μια προς μια. Στο βιβλίο έχουν μπει γύρω στις 130.

Κ.Α: Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο σας, αντιλαμβάνομαι ότι αρκετές από αυτές είναι τραβηγμένες στην Λήμνο. Με ποιόν τρόπο η Λήμνος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εσάς;

Α.Α: Καθαρά, γιατί η Λήμνος είναι το αγαπημένο μου νησί, με τρομερά μέρη, γι' αυτό πολλές φωτογραφίες είναι τραβηγμένες στα τοπία εκεί. Οι φωτογραφίσεις έλαβαν χώρα στις Σέρρες, που αποτελούν και τόπο καταγωγής μου, στο βουνό Λαϊλιά Σερρών, στον Στρυμονικό κόλπο και στην Λήμνο το καλοκαίρι του 2020. 

Κ.Α: Πολύ ωραία! Πράγματι, η Λήμνος με την χρυσαφένια της καλοκαιρινή φορεσιά είναι μαγευτική! Τι σας δένει με το νησί; 

Α.Α: Πρώτη φορά είχα έρθει για περίπου ένα μήνα λόγω στρατού και δεν ήθελα να ακούω για Λήμνο. Όταν μετά από χρόνια ήρθα για διακοπές άλλαξε όλο αυτό και πλέον αγαπώ πολύ την Λήμνο και προσπαθώ τουλάχιστον ανά δύο καλοκαίρια να έρχομαι.

Κ.Α: Ποια είναι η πιο χαρακτηριστική φράση του βιβλίου για εσάς; Αυτή που νιώθετε ότι σας ταιριάζει πιο πολύ;

Α.Α: Νομίζω είναι αυτή που γράφω στο οπισθόφυλλο. Πλαστικότητα. Μια έννοια κατεξοχήν θετική. Είναι η ικανότητα του εγκεφάλου, άρα και του ατόμου να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του και να ξεπερνά τις όποιες δυσκολίες. Αλλά όταν εισάγεται "η αμαρτία" στην εξίσωση, ο όρος τείνει να πάρει μια αρνητική αξία, να γίνει συνώνυμο του πλαστικού, του φθηνού, του πρόσκαιρου, του ΨΕΥΤΙΚΟΥ. Αλλιώς ίσως αυτή: 

agapimeni frasi

Αν και είναι δύσκολο να διαλέξω γιατί είναι όλα "παιδιά μου". Τα κείμενα είναι γραμμένα και στα ελληνικά και στα αγγλικά. Ορίστε κι ένα δείγμα της δουλειάς μου. 

Κ.Α. Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Αποσιάδη, και σας εύχομαι να συνεχίσετε να  σκέφτεστε και να δράτε τόσο δημιουργικά! 

Α.Α: Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

 

stenos pccom

xrysafi400

pantelaroudis

youtube channel