Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Τα παιδιά της ξενιτιάς» από το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη
facebook seminaria
«Τα παιδιά της ξενιτιάς» από το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη
12.11.2013 | 16:27

«Τα παιδιά της ξενιτιάς» από το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων  Άη  Στράτη, στο πλαίσιο της συνεργασίας των φορέων του «Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας  διοργανώνει και προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα Παιδιά της Ξενιτιάς» της Ηλέκτρας Καρακγκίτσου.

«Αυτοβιογραφία ενός κουμουνιστή», του Παντελή Σίμου Καραγκίτσου.

Αη-Στράτης 1952. Η 4χρονη Ηλέκτρα Καραγκίτσου αρχίζει τη δική της υπερορία, δίχως τους εξόριστους στον Άη-Στράτη γονείς της. Σταθμοί της πορείας της, είναι τα ορφανοτροφεία στο Balaton Kenesee της Ουγγαρίας, κατόπιν στη Ρωσία, στο Ιβάνοβο, εν συνεχεία στη Μόσχα, Οδησσό και τέλος στην Τασκένδη.

Το 1976 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου ο πατέρας της Π.-Σ. Καραγκίτσος ή Καραγκίτσης της παραδίδει χειρόγραφη την αυτοβιογραφία του λίγο πριν το θάνατό του το 1980. Το χειρόγραφο παραμένει στο συρτάρι σχεδόν 30χρόνια. Το καλοκαίρι του 2008, η Ηλέκτρα Καραγκίτσου επισκέπτεται τον Άη-Στράτη.

Αυτή η επίσκεψή της, λειτουργεί καταλυτικά στο να γράψει τη δική της μαρτυρία και να βγάλει από την αφάνεια την ιστορία του πατέρα της. Το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη-Στράτη εξέδωσε σε ένα τόμο τις δύο αυτές μαρτυρίες δίχως καμιά παρέμβαση που θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα τους, εμπλουτίζοντάς τες με αρχειακό και φωτογραφικό υλικό των δύο αρχείων και πρόλογο του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα «Οδοιπορικό της Αθήνας» του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα».

Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός –ΕΚΕ, ΑΣΚΙ, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ψυχίατρος _ Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ιστορικός  - Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συντονιστής ο Χαρίλαος Σισμάνης, Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων  Άη  Στράτη.

 

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018