Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Όταν η Λήμνος βάζει τα γυαλιά στην υπόλοιπη Ελλάδα

banner roots

Όταν η Λήμνος βάζει τα γυαλιά στην υπόλοιπη Ελλάδα
02.07.2022 | 17:15

Όταν η Λήμνος βάζει τα γυαλιά στην υπόλοιπη Ελλάδα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Η σημασία της πρωτοβουλίας των φορέων και των παραγόντων της Λήμνου είναι σημαντική και αξίζει να βρεθούν μιμητές ανά την Ελλάδα, γράφει ο Γιώργος Μηταράκης στο voria.gr.

Η αποτυχημένη εκστρατεία στην Καλλίπολη το 1915, μια θρυλική μάχη στο πλαίσιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε ατυχής έμπνευση του Ουίνστον Τσώρτσιλ και αποσκοπούσε στον έλεγχο των Δαρδανελίων, ώστε αφενός να τεθεί εκτός μάχης η Οθωμανική Αυτοκρατορία και αφετέρου να εξασφαλίσει μια θαλάσσια οδός επικοινωνίας με τη Ρωσία. Πάντως, οι οδυνηρές εμπειρίες της Καλλίπολης αποτέλεσαν για τους Συμμάχους έναν πολύτιμο οδηγό, όταν σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα πραγματοποίησαν απόβασή στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι σήμερα η Καλλίπολη σηματοδοτεί τον ηρωισμό και τη μεγάλη επιδεξιότητα τόσο των Βρετανών στρατιωτών, όσο και των ανδρών του Αυστραλιανού και Νεοζηλανδικού Σώματος Στρατού.

Εκείνο που είναι ελάχιστα γνωστό για την εκστρατεία της Καλλίπολης αφορά τη Λήμνο, που εκείνη την περίοδο υπήρξε ο τόπος προετοιμασίας της απόβασης και το κέντρο υποστήριξης των επιχειρήσεων από την πλευρά των συμμάχων. Στο νησί υπάρχουν τρία συμμαχικά νεκροταφεία, τα οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο κατά χιλιάδες κυρίως Αυστραλοί, αλλά και Νεοζηλανδοί, οι οποίοι φτάνουν στη Λήμνο μετά από ένα αεροπορικό ταξίδι που ξεπερνάει τις 24 ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 2019, οπότε και υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία τουριστικής κανονικότητας, το 13% των ξένων επισκεπτών της Λήμνου προέρχονταν από την Ωκεανία. Τώρα οι παράγοντες του νησιού, με επικεφαλής τον δήμο Λήμνου, επιχειρούν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Με κονδύλια του ΕΣΠΑ –και συγκεκριμένα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου- της τάξεως των 250.000 ευρώ υλοποιούν το έργο «Anzac Digital Tourism Scenarios- Digital Routes of Historical Tourism in Lemnos», το οποίο θα παρουσιαστεί στις 14, 15 και 16 Ιουλίου. Όπως σημειώνουν στο νησί, πρόκειται για το πρώτο σχετικά με augmented reality και 3D ανάπτυξη δρώμενο στην ελληνική επικράτεια, στον τομέα του ιστορικού τουρισμού, που ταυτόχρονα αποτελεί δείγμα της χρήσης της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας για τη διαμόρφωση, την εξέλιξη, την προώθηση και την προβολή του τουριστικού προϊόντος.

Στην παρουσίαση έχουν κληθεί να συμμετέχουν μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, του οργανισμού που έχει συσταθεί από το 1996 με τη συμμετοχή νυν και πρώην βουλευτών νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής, που έχουν ελληνική καταγωγή. Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία Αυστραλών βουλευτών ελληνικής καταγωγής, αφού η Αυστραλία αναγνωρίζοντας τη σημασία της Λήμνου στη μάχη της Καλλίπολης ενέκρινε τη δημιουργία ανοιχτών Μουσειακών Διαδρομών «Open Air Museum» στο νησί με χρηματοδότηση 4,9 εκατ. δολ. Αυστραλίας. Τη σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση της Αυστραλίας από ελληνικής πλευράς υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2022 ως επισπεύδων φορέας το υπουργείο Άμυνας, το οποίο εμπλέκεται εξαιτίας της φύσεως και του αντικειμένου της υπόθεσης. Άλλωστε είναι η πολιτεία της Victoria, με πρωτεύουσα τη Μελβούρνη, που με σχετική μελέτη έχει υπολογίσει πως με αφορμή τη μάχη της Καλλίπολης η Λήμνος θα μπορούσε κάθε χρόνο να φιλοξενεί τουλάχιστον 30.000 Αυστραλούς, οι οποίοι θα ήθελαν να τιμήσουν ένα ξεχωριστό για τη χώρα τους ιστορικό γεγονός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι για τη μάχη της Καλλίπολης ανά τον κόσμο –με βάση τις εθνικότητες των στρατευμάτων που συμμετείχαν στην εκστρατεία- υπολογίζονται σε 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Η σημασία της πρωτοβουλίας των φορέων και των παραγόντων της Λήμνου –πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια παίζει η Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου και ο δραστήριος πρόεδρος της Στέλιος Μάντζαρης- είναι σημαντική και αξίζει να βρεθούν μιμητές ανά την Ελλάδα. Για πολλούς λόγους, οι κυριότεροι εκ των οποίων κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

Πρώτον, για τη δημιουργική αξιοποίηση των ιστορικών γεγονότων, στη βάση αυτού που ονομάζεται ιστορικός τουρισμός. Πρόκειται για διαδικασία που καλλιεργείται συστηματικά σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αλλά όχι στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια έχουν συμβεί γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλη ιστορικής βαρύτητας.

Δεύτερον, για τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακότητας, που αυξάνουν κατακόρυφα την προστιθέμενη αξία μιας δράσης, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.

Τρίτον, για την επιτυχημένη προσπάθεια να συμβάλει στην προσπάθεια φορείς που έχουν ειδικό ενδιαφέρον, όπως στην προκειμένη περίπτωση το κράτος της Αυστραλίας. Διότι δεν είναι συνηθισμένο να διασφαλίζεται χρηματοδότηση για ένα έργο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τουριστικής υποδομής μιας ελληνικής περιοχής, από μια τρίτη πηγή, που τυχαίνει να έχει κάποιο ειδικό ενδιαφέρον.

Πηγή: voria.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel