Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Μάζεμα αλατιού από την Αλυκή της Λήμνου | Το νέο βίντεο των Hiking Adventures

the roots web banners 06

Μάζεμα αλατιού από την Αλυκή της Λήμνου | Το νέο βίντεο των  Hiking Adventures
22.06.2024 | 21:19

Μάζεμα αλατιού από την Αλυκή της Λήμνου | Το νέο βίντεο των Hiking Adventures

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Η Αλυκή της Λήμνου και το μάζεμα αλατιού βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανήσυχων Hiking Adventures

?Η διαδικασία μαζέματος έχει ως εξής βρίσκουμε καθαρό σημείο με χοντρή στρώση αλάτι ξύνουμε προσεκτικά την επιφάνεια κάνοντας το λοφάκια και στη συνέχεια το μαζεύουμε. Όταν το πάρουμε το απλώνουμε πάνω σε μια επιφάνεια στον ήλιο και το γυρνάμε μια δυο φορές τη μέρα μέχρι να στεγνώσει τελείως και αφαιρούμε τυχόν πετραδάκια η ακαθαρσίες! Τότε είναι έτοιμο για χρήση!

?Η λιμνοθάλασσα Αλυκή είναι μια αλμυρή λιμνοθάλασσα η οποία βρίσκεται στη ΒΑ χερσόνησο της Λήμνου, ανατολικά του οικισμού του Αγ. Αλεξάνδρου κοντά στο χωριό Κοντοπούλι. Στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους καλύπτεται με θαλασσινό νερό. Η Αλυκή σημειώνεται ως Saline σε πολλούς χάρτες περιηγητών μετά το 1680, όπως των Randolph, Piacenza, Όλφερτ Ντάπερ, Βιντσέντζο Κορονέλλι κ.ά.

?Παλιότερα αποτελούσε για τους κατοίκους του νησιού την πηγή άλατος, το οποίο ήταν απαραίτητο για τη συντήρηση των τροφίμων (τυριών, κρεάτων, ψαριών, λαχανικών) και για την κατεργασία των δερμάτων.

?Τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινούσαν καραβάνια από όλα τα χωριά της Λήμνου με ζώα για τη συλλογή του αλατιού. Για να αποφύγουν τη ζέστη η εργασία αυτή, η οποία συνεχιζόταν ως τις τελευταίες δεκαετίες, γινόταν τις νύχτες με φεγγάρι για να βλέπουν και πριν φωτίσει. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας, σε μικρότερη κλίμακα.

?Ίσως, σύμφωνα με την wikipeidia, από μια τέτοια εικόνα εμπνεύστηκε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, όταν βρισκόταν εξόριστος στο Κοντοπούλι το 1948, το στίχο από τα «Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας: Λιγνά κορίτσια στο γιαλό μαζεύουνε τ’ αλάτι»

?Σήμερα η Αλυκή είναι υδροβιότοπος με δυσανάλογα μεγάλη, σε σχέση με το μέγεθός του, αξία και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών. Έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 235 είδη. Η παρατήρηση πουλιών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως το χειμώνα.

?Η Αλυκή συγκεντρώνει όλα τα κύρια χαρακτηριστικά ενός τυπικού υγροβιότοπου. Οι καλαμιές και άλλα θαμνώδη φυτά προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο. Μεταξύ αυτών υπάρχουν διάφορες ομάδες υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, όπως κύκνοι και φοινικόπτεροι τα γνωστά και αγαπητά φλαμίνγκο-phoenicopterus ruber.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel