Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο Λημνιός Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, είναι ο φωτογράφος που απαθανάτισε το Ελληνικό
afoi poriazi
Ο Λημνιός Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, είναι ο φωτογράφος που απαθανάτισε το Ελληνικό
20.07.2014 | 20:18

Ο Λημνιός Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, είναι ο φωτογράφος που απαθανάτισε το Ελληνικό

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

"Από τη Λήμνο στη Νέα Υόρκη. Ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης ακολούθησε το όνειρο και την τρέλα του μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού, έγραφε πριν λίγο καιρό το ειδησεογραφικό News247".

Ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης έκανε τις πρώτες του απόπειρες με τη φωτογραφική μηχανή στη Λήμνο. Οταν πια κατάφερε να γίνει η φωτογραφία το επάγγελμά του, αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του έως το τέρμα. Κι έτσι βρέθηκε στο κέντρο του κόσμου, τη Νέα Υόρκη, να κυκλοφορεί λεύκωμα με εικόνες των κατοίκων της.

Έφτασε στο "Μεγάλο Μήλο" τον Σεπτέμβριο του 2006 και από τότε ζει και εργάζεται εκεί. Δεν ξεχνάει όμως την πατρίδα του μιας και είναι η σταθερή αναφορά του. "Κάθε φορά που γυρίζω ξαναγεννιέμαι προσωπικά και φωτογραφικά", λέει.

Την άνοιξη του 2009 κατάφερε να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο "Hopes Dreams & Hard Times" που παρουσιάζει με εικόνες και συνοδευτικά κείμενα, το προφίλ 150 κατοίκων της Νέας Υόρκης στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης εξέθεσε τη δουλειά αυτή στο μουσείο Μπενάκη. Το "Hopes Dreams & Hard Times" ("Ελπίδες, Όνειρα και Δύσκολες Στιγμές") ήταν και ο τίτλος του λευκώματος που κυκλοφόρησε από το βιβλιοπωλείο της Εστίας. Το βιβλίο ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του κ. Λαμπροβασίλη, με τον Αχιλλέα Πεκλάρη στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Πεκλάρης έκανε την έρευνα και τις συνεντεύξεις και ο κ. Λαμπροβασίλης τα πορτραίτα.

Μεταξύ άλλων έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση, με κείμενα και συνεντεύξεις του Αχιλλέα Πεκλάρη με τον οποίο συνεργάστηκε για την συγκεκριμένη εργασία. Το λεύκωμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Βιβλιοπωλείο της Εστίας", όπως επίσης και το βιβλίο του πρώην Βρεττανού Πρέσβη στην Αθήνα Μαικλ Λιουέλλιν Σμιθ όπου ο ίδιος έχει κάνει τις φωτογραφίες.

Το φωτορεπορτάζ του από τις εγκαταστάσεις του πάλαι ποτέ κραταιού αεροδρομίου του Ελληνικού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.

"Ο στόχος αυτής της καταγραφής και της προσωπικής μου διαδρομής στους χώρους του αεροδρομίου ήταν και είναι κατ' εξοχήν να αναφερθώ και ίσως να αναδείξω την σημαντικότητα, κατά τη γνώμη μου, του να διατηρηθεί με κάποιον τρόπο ένα νήμα ιστορικής συνέχειας με υπόσταση υλική που να αναφέρεται στο "τι υπήρχε εδώ κάποτε", όταν αλλάξει η χρήση και διαμορφωθεί το νέο περιβάλλον, (όποιο και να είναι αυτό).

Η συζήτηση περί του δημoσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα που "οφείλει ή δεν οφείλει" να έχει ένας τέτοιος χώρος δεν είναι κάτι που απασχόλησε την φωτογραφική μου παρατήρηση, όμως το "τίποτα" είναι βαρύ.

Το γεγονός πως από αυτόν τον τόπο και με το περιβάλλον του αεροδρομίου ως τελευταίες εικόνες της "Πατρίδας" ξεκίνησαν οι χιλιάδες που μετανάστευσαν προς κάθε άκρη της υφηλίου τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς επίσης και έφτασαν εδώ απο τα μέρη τους οι χιλιάδες, και στο Ελληνικό ήταν οι πρώτες εικόνες που αντίκρισαν, νιώθω πως με αφορά προσωπικά και κατα κάποιον τρόπο με χαρακτηρίζει και ιστορικά τη στιγμή που τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια βρίσκομαι σε άλλη ήπειρο, ξεκινώντας βέβαια απο το νέο μας αεροδρόμιο για να φτάσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με το θάρρος ή το θράσος της γνώμης και την όποια δυνατότητα μου να αφηγούμαι με εικόνες, θέλω να αποτίσω έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς που ο καθένας για δικούς του λόγους, άφησαν πίσω οικογένειες, φίλους, εικόνες, χρώματα, ήχους κ μυρωδίες του τόπου όπου γεννήθηκαν προκειμένου να βρούν κάτι κάπου, και είτε έφυγαν από, είτε ήρθαν στην Ελλάδα.

Αυτό είναι για εμένα το "Ελληνικό" ή "Ελληνικόν", γράφει ο ίδιος για το πόνημα του.

Ο Αλέξανδρος μάλιστα είχε παραχωρήσει στο News247, ολόκληρο το συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ του στο Ελληνικό το οποίο μπορείτε και να δείτε και σεις παρακάτω.


 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018