Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στο μικροσκόπιο οι υπερήλικες Μητροπολίτες της χώρας | Στη νέα Σύνοδο και ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος

banner roots

Στο μικροσκόπιο οι υπερήλικες Μητροπολίτες της χώρας | Στη νέα Σύνοδο και ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος
29.08.2014 | 20:07

Στο μικροσκόπιο οι υπερήλικες Μητροπολίτες της χώρας | Στη νέα Σύνοδο και ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου Ιερόθεος

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος
Στο μικροσκόπιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μπαίνουν οι υπέργηροι μητροπολίτες της Ελλάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».
 
Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, Κωνσταντίνος, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ασκήσει τα καθήκοντά του.
 
Για το λόγο αυτό η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει επιτροπή στο μητροπολίτη, η οποία θα είναι σε θέση να κρίνει αν είναι ικανός να συνεχίσει.
 
Εντωμεταξύ πιθανολογείται ότι η ΔΙΣ θα εφαρμόσει το μέτρο αυτό και άλλους υπερίληκες μητροπολίτες της χώρας. Ωστόσο, αυτό θα αποφασίσει στις συνεδριάσεις της το προσεχές διάστημα.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη νέα σύνθεση της Ιεράς Συνόδου, θα βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ιερόθεος.
 
Ακολουθεί το άρθρο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»:
 
Την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποστολής επιτροπής στον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Κωνσταντίνο για να κρίνει αν είναι ικανός να ασκεί τα καθήκοντά του και να διοικεί τη μητρόπολή του αποφάσισε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ).
 
Αυτή είναι τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο που η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει να ζητήσει τη συνδρομή της επιτροπής, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας. Ο 85χρονος μητροπολίτης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ασκεί τα καθήκοντά του.
 
Με την ενεργοποίηση της επιτροπής η Εκκλησία επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα φλέγον ζήτημα που το τελευταίο διάστημα βρίσκει συνεχώς μπροστά της: αφορά τους υπέργηρους ιεράρχες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά παραμένουν στις θέσεις τους. Οριο ηλικίας για τους μητροπολίτες ως γνωστόν δεν υπάρχει.
 
Από τη στιγμή όμως που οι ιεράρχες δεν παραιτούνται, μόνο η Ιερά Σύνοδος μπορεί να κρίνει αν θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για ζητήσει από την επιτροπή, που αποτελείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και δύο καθηγητές Ιατρικής Σχολής, να εξετάσει αν ένας μητροπολίτης είναι σε θέση να διοικήσει.
 
Τουλάχιστον άλλοι τρεις μητροπολίτες άνω των 80 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πρόκειται για τον 82χρονο μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιο, τον 83χρονο μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο, τον 88χρονο μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα.
 
Οι συγκεκριμένοι ιεράρχες φέρεται ότι απουσιάζουν πολλές φορές από τα εκκλησιαστικά και διοικητικά τους καθήκοντα. Αρκετοί είναι δε αυτοί που λένε πως ουσιαστικά οι μητροπόλεις τους είναι ακέφαλες. Σημειώνεται ότι σοβαρά προβλήματα υγείας παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια και ο 86χρονος μητροπολίτης Μεγάρων Βαρθολομαίος που απεβίωσε χθες. Μάλιστα, για λόγους υγείας, ο εκλιπών μητροπολίτης είχε ενημερώσει εδώ και αρκετές ημέρες τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της νέας συνοδικής περιόδου.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος είχε αποφασίσει τους προηγούμενους μήνες να στείλει την επιτροπή στους μητροπολίτες Κίτρους, Θεσσαλιώτιδος και Φωκίδος κρίνοντας ότι είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η επιτροπή αποφάνθηκε για τους δύο πρώτους ότι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και οι μητροπόλεις κηρύχθηκαν κενές. Ο μητροπολίτης Φωκίδος παραιτήθηκε προτού εξεταστεί από την επιτροπή.
 
Υπερήλικη σύνθεση. Το αν η ΔΙΣ θα εισηγηθεί ενεργοποίηση της επιτροπής και για άλλους ασθενείς ιεράρχες - εκτός από τον Ν. Ιωνίας Κωνσταντίνο - αναμένεται να φανεί στις συνεδριάσεις της νέας συνοδικής περιόδου που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Θα εξαρτηθεί δηλαδή από το αν το σώμα της Συνόδου - μαζί με τον πρόεδρό της, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο - θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή που χάραξαν χθες αλλά και τους προηγούμενους μήνες ενεργοποιώντας την επιτροπή.
 
Στη νέα σύνθεσή της πάντως η Σύνοδος θα έχει αρκετούς ιεράρχες μεγάλης ηλικίας. Το 12μελές όργανο για την περίοδο 2014-2015 θα αποτελείται, πέραν του Αρχιεπισκόπου, από τους μητροπολίτες Τρίκκης Αλέξιο 82 ετών, Σταγών Σεραφείμ 82 ετών, Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα 88 ετών, Καρπενησίου Νικόλαο 85 ετών, Λήμνου Ιερόθεο 80 ετών, Περιστερίου Χρυσόστομο 79 ετών, Καλαβρύτων Αμβρόσιο 76 ετών, Δρυϊνουπόλεως Ανδρέα 75 ετών, Γουμενίσσης Δημήτριο 66 ετών, Ξάνθης Παντελεήμονα 71 ετών και Βεροίας Παντελεήμονα 69 ετών.
 
Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν στο μεταξύ πως την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου επαναλήφθηκε η προσπάθεια να εμφανιστούν οι ασθενείς μητροπολίτες ως ικανοί να ασκούν τα καθήκοντά τους. Για παράδειγμα, αποστέλλονταν δελτία Τύπου που συνοδεύονταν με φωτογραφικό υλικό ενημερώνοντας ότι «ο μητροπολίτης ήταν στον ναό…». Συνήθως πίσω απ' αυτήν την πρακτική - προσθέτουν οι ίδιες πηγές - «είναι πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στους μητροπολίτες και φοβούνται να μη χάσουν τη θέση τους».
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το